Springen naar inhoud

voedselbederf


  • Log in om te kunnen reageren

#1

snicker0

    snicker0


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 februari 2006 - 12:42

hallo ik heb even een vraag
wie weet welke micro-organisen Kaas, Yoghurt, Bier laten bederven
alvast bedankt voor jullie hulp
M.V.G snicker0
:)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 02 februari 2006 - 13:35

Met de zoekfunktie "kaas yoghurt" vindt je het volgende topic


http://www.chemiefor...hl=kaas yoghurt

#3

Roy van Heesbeen

    Roy van Heesbeen


  • >250 berichten
  • 740 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 februari 2006 - 14:48

De soorten die daar niet vernoemd zijn maar ook vaak mede verantwoordelijk zijn voor bederf:
Yersinia en Listeria

#4

The Herminator

    The Herminator


  • >1k berichten
  • 2035 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 februari 2006 - 14:52

De soorten die daar niet vernoemd zijn maar ook vaak mede verantwoordelijk zijn voor bederf:
Yersinia en Listeria

Da's wel erg algemeen... ik ken een Yersinia-soort die wel wat meer doet dan voedsel bederven :)

Kan je wat specifieker zijn? (ik ben ook geinteresseerd!)

#5

Roy van Heesbeen

    Roy van Heesbeen


  • >250 berichten
  • 740 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 februari 2006 - 15:56

Het is natuurlijk heel verschillend welke soort de veroorzaker is van bederf.
Over het algemeen wordt bederf bij producten zoals melk en verse room meestal veroorzaakt door Listeria en Salmonella. Bij kaas ligt dit ook een beetje hetelfde omdat deze producten op elkaar lijken.
Bederf bij bier kan veroorzaakt door Literia, maar meestal Bacillus soorten waarvan de sporen zijn gaan groeien. Ook kunnen lactobacillen het bier verzuren.
Yoghurt is een voedingsmiddel dat in werkelijkheid al 'bedorven' is door lactobacillen. Deze kunnen na een lange tijd er wel voor zorgen dat de smaakverloren gaat. Na verloop van de tijd kunnen ook andere acidofiele bacterien hierin uitgroeien.

Yersinia is vaak de veroorzaker van bedorven vakensvlees, het komt ook wel eens voor dat deze melk en kaas bederft. (meestal de Yersinia enterocolitica)

Veranderd door Roy van Heesbeen, 02 februari 2006 - 15:58


#6

The Herminator

    The Herminator


  • >1k berichten
  • 2035 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 februari 2006 - 16:21

Ok duidelijk, bedankt!

#7

snicker0

    snicker0


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 februari 2006 - 16:44

bedankt voor jullie tips ik kan ze goed gebruiken voor school :)

#8

snicker0

    snicker0


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 februari 2006 - 13:29

en ik heb nog ff een vraagje hoe kun je die 2 soorten herkennen ik ben al bezig geweest met zoeken maar ik kan het niet egt vinden
alvast bedankt Nick

#9

Roy van Heesbeen

    Roy van Heesbeen


  • >250 berichten
  • 740 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 februari 2006 - 15:52

selectief kweken op een voedingsbodem. Deze is per soort verschillend.
De soort agar voor de bacterie heb ik hieronder even neergezet.
Voor e.coli: EMB agar
Voor listeria: PACAM agar
Voor yersinia: CIN agar
Voor Bacillus: MYP agar





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures