Springen naar inhoud

PH-regeling


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Gerda

    Gerda


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 februari 2006 - 19:41

Kan er iemand mij helpen met het berekenen van hoeveel H2SO4 / NaOH ik moet toevoegen om een PH-regeling te maken.
Het gaat hier om een groot vat water, waarvan we de PH moeten regelen.

Bestaat daar een formule voor? Een curve??

bedankt.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 09 februari 2006 - 21:03

Hoi, welkom op chemieforum.nl!

Vertel eens precies wat je wilt doen. "De pH regelen" is niet duidelijk genoeg om je antwoord te kunnen geven. Wat moet er worden geregeld? Constant houden? Op welke waarde? Wat is de inhoud van het vat? Waar is het water voor?

#3

Gerda

    Gerda


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 februari 2006 - 21:21

Het is een opdracht voor op het werk.
Het gaat om een container met water, waar een PH-meter in zit. Nu moet die PH-waarde tussen 7.00 en 7.50 zitten, en dat wordt geregeld door o.a. H2SO4 en NaOh toe te voegen. Vroeger was dat een volledig geautomatiseerd systeem, maar nu is de H2SO4-pomp stuk, en gaan we dus een nieuwe doseerpomp plaatsen. Deze doseerpomp krijgt een signaal dat aangeeft hoeveel H2SO4 erbij moet. Maar hoe kan ik die dosering nu juist maken (om geen t grote schommelingen in de Ph te veroorzaken)?

Het water wordt daarna nog bewerkt, tot het klaar is om te lozen.

Veranderd door Gerda, 09 februari 2006 - 21:23


#4

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 09 februari 2006 - 22:01

De pH is -log [H+] . Deze waarde is ongeveer 7 als de oplossing neutraal is. Bij waarden boven 7 moet zwavelzuur worden toegevoegd. Om te weten hoeveel, moeten we weten hoeveel base er in het vat zit. Hiervoor moeten we aannemen dat er in het vat geen zwakke basen of zwakke zuren zitten die een buffer kunnen vormen.

Stel je voor, de pH is 8.6. We rekenen nu de base-concentratie uit als pOH=14-pH = 5.4
De concentratie zelf is dan 10-5.4 = 4x10-6 mol per liter. Als er in het vat 100 liter zit, dan betekent dat dat er 4x10-4 mol zuur moet worden toegevoegd. Zwavelzuur is tweewaardig, dus moeten we bij benadering de helft van deze hoeveelheid, 2x10-4 mol zwavelzuur toevoegen om de zaak neutraal te maken.

Zwavelzuur heeft een molmassa van 98 gram per mol, dus deze hoeveelheid komt overeen met 2x10-4 mol * 98 gram/mol = 2x10-2 gram; minder dan een druppel....

Helaas is dit erg theoretisch, en waarschijnlijk is in het vat wl een zwakke base aanwezig. Dan kan de werkelijk benodigde hoeveelheid zuur een veelvoud zijn van wat we hier uitrekenen. Zonder meer gegevens over de exacte compositie eindigt hierbij echter de berekening....

#5

Gerda

    Gerda


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 februari 2006 - 20:53

Bedankt,
Heb veel aan jou reactie, 'k heb nu al een grote stap vooruit gezet.
Leve het chemieforum!

#6

mironteau

    mironteau


  • >25 berichten
  • 70 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 februari 2006 - 13:45

K'vrees dat een theoretische benadering hier niet werkt: die zou wel opgaan in het geval van demin-water of zelfs iets anders met een perfect gekende samenstelling, maar als je spreekt over "lozen" dan gaat het wellicht over afvalwater en daarvan is de samenstelling meestal allesbehalve goed gekend. Dus mijn benadering is: trial and error. Voorbeeld: stel je hebt een bak met 10 m³ water en een roerwerk. Gooi daar 0,5 l zwavelzuur in en laat roeren tot de pH stabiel is. Heb je slechts een kleine pH verandering, gooi er dan 2 l zwavelzuur in enz tot je degewenst waarde hebt bereikt. Vice versa voor NaOH. Zo werkt ook een automatisch regelsysteem: hoe verder je van de gewenste waarde bent verwijderd, hoe meer er wordt gedoseerd. Let wel op rond pH 8,3: daar ligt de carbonaat-bicarbonaat buffer en die kan wel eens lastig te nemen zijn. Oftewel: je moet misschien veel zuur bijvoegen om de pH onder 8,3 te krijgen, maar eens je daar voorbij bent, is een klein beetje extra zuur genoeg om door te schieten ("overshoot") naar veel lagere pH waarden.
Succes
(en zeg op je werk dat het van mij komt!)





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures