Telomeren

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer

Telomeren

Als telomeren bij elke celdeling korter worden, zou niet alleen na verloop van tijd de oorspronkelijke cel doodgaan, maar ook (op hetzelfde moment) alle generaties na hem. Hoe zorgt een cel ervoor dat dit niet gebeurt?

Gebruikersavatar
Berichten: 81

Re: Telomeren

Telomeren zijn repeterende baseparen (TTG GGG) die de uitgang van chromosomen vormen. Het dient als bescherming tegen afbraakprocessen van onder andere telomerase (een enzym dat het DNA "aanvreet"). Hoe jonger de chromosomen, hoe langer de basesequentie van de telomeren. Een hoge telomerase activiteit staat dus borg voor de onsterfelijkheid van de cel...

Telomeren worden dus niet korter na deling, maar door veroudering. Jonge cellen zoals tumoren hebben een lange telomerensequentie.

Na deling van de cellen denk ik dat de basesequentie van de telomeren herhaaldelijk een translatieproces doormaken, zodat de nieuwe cellen opnieuw een lange basesequentie hebben op het eind van een DNA-streng.

Re: Telomeren

Sorry, maar dat klopt toch niet helemaal.

Telomerase maakt telomeren juist langer. Bij elke celdeling worden de telomeren wel degelijk korter (dat heeft te maken met de enzymen die hierbij betrokken zijn), waardoor een cel uiteindelijk geen telomeren meer heeft en sterft. Er zijn uitzonderingen, namelijk tumoren en de geslachtscellen (en ook de cellen waaruit ze voorkomen). In deze cellen zorgt telomerase ervoor dat de telomeren steeds weer aangroeien. Geslachtscellen krijgen dus keurig hun telomeren terug waardoor het nageslacht weer met een schone lei kan beginnen.

Gebruikersavatar
Berichten: 81

Re: Telomeren

okay,

'k zat er dus goed naast. bedankt om me te corrigeren, bas !!

Re: Telomeren

Het kan ook zo zijn dat er tumoren onstaan juist omdat de telomeren veels te kort zijn. Als namelijk het 'zelfmoord' signaal van de cel onderdrukt wordt waardoor de cel geen apoptose meer kan plegen blijft de cel toch doordelen en flipt ie totaal. (het dna word meer en meer aangetast) Het hoeft dus niet zo te zijn dat tumor cellen altijd lange telomeren hebben, er bestaan wel degelijk tumor cellen met korte telomeren.

Berichten: 8

Re: Telomeren

Dit is ook de meest waarschijnlijke oorzaak van Dolly's mankementen die een schaap op oude leeftijd normaal gesproken zou kunnen krijgen (waar ze helaas is aan overleden).

Er was al geknabbeld aan de chromosomen, dus Dolly's oercel (uiercel) was al korter.

Als wij in al onze cellen telomerase hadden, waren we dichter bij onsterfelijkheid waarschijnlijk. 8)

Berichten: 2

Re: Telomeren

Het is inderdaad zo dat telomeren gezien kunnen worden als een mitotische klok die in somatische cellen bij elke deling aftellen totdat de telomeren dusdanig kort zijn geworden dat deze cellen in apoptose raken. Telomeren beschermen de chromosomen tegen afbrokkeling middels het eind-replicatie probleem. Daarnaast zijn de telomeren in een loop gevouwen welke chromosoomfusie tegengaat.

Het is ook waar dat geslachtsstamcellen het enzym telomerase tot expressie brengen welke de telomeren op lengte houdt. Dan zijn er ook nog T-cellen die tijdens de mitose wel eens even telomerase tot expressie willen brengen om zo hun mitotische klok uitstel te geven.

Het zou inderdaad een goede verklaring zijn dat het gebruik van 'ouder' DNA, welke kortere telomeren bevat er toe heeft geleid dat bij Dolly de veroudering sneller ging. Ik ben van mening dat het tot expressie brengen van telomerase in alle cellen niet tot effect heeft dat mensen daardoor dichterbij de onstervelijkheid zullen komen. Ten eerste omdat ik van mening ben dat er naast de eindigheid aan celgeneraties ook veel andere factoren een rol spelen in veroudering en sterfte, waarvan het laatste misschien wel het meeste wordt veroorzaakt door ziekten.

In opvolging van dit onderwerp in verband met ziekten ligt kanker, een DNA ziekte welke leidt tot ongeremde/controleerbare celdeling. Het ontstaan van kanker of de carcinogenese is een multistep proces en geen enkele maar een opeenstapeling van mutaties zal leiden tot kanker. In de carcinogenese vallen meerdere hindernissen te overwinnen door de 'kankercel' in spe. Waaronder de immortalisatie ofwel het tegengaan van apoptose en het in standhouden van de telomeren. Dit laatste kan middels expressie van telomerase (80-90% van de gevallen) of volgens een alternatieve route, ALT. Zoals eerder beschreven dienen de telomeren de chromosomen te beschermen tegen chromosoomfusie en wanneer de telomeren te kort worden in het proces van de carcinogenese kunnen deze bijdrage aan verdere DNA schade/instabiliteit. Een tumor zal bestaan aan een diversiteit van cellen waarvan degene die het meest in hun voordeel zijn aangedaan clonaal zullen uitgroeien.

Re: Telomeren

Als wij in al onze cellen telomerase hadden, waren we dichter bij onsterfelijkheid waarschijnlijk.  8)
SC Groenewald schreef:BLOEDVORMENDE CELLEN IN HET BEENMERG, HUIDCELLEN EN KANKERCELLEN KUNNEN WEL BLIJVEN DELEN!

 Wordt hun telomeer dan niet te kort? Nee, zij hebben een ENZYM dat het telomeer na elke deling weer langer maakt.

bron:http://www.groenewald.nl/biologie/telomeren.htm
Als de mensheid dit enzym na zou kunnen maken, zou het enzym dan ook op andere lichaamscellen werken? (oftewel, zou de mens zich onsterfelijk kunnen maken door dat enzym na te maken)

Re: Telomeren

Het is mogelijk om het enzym in elke cel van het lichaam te laten produceren via bijvoorbeeld genetische modificatie, maar het is de vraag of dat voldoende is om een mens (of dier) onsterfelijk te maken. Het is geen wonder-enzym dat eventjes ons sterfelijkheidsprobleem oplost.

Re: Telomeren

Bedankt voor het duidelijke antwoord, ben al stuk wijzer geworden door dit topic, heb dit onderwerp opgezocht n.a.v. het boek 'Het sigma protocol' wat deels gaat over een wetenschapper wat een enzym heeft ontwikkeld die de telomeren verlengt (en dus mensen verjongt (?) en onsterfelijk maakt).

Ik weet niet precies hoe een enzym in elkaar zit, is het een molecuul, een samenstelling, enz?

Overigens wil ik in twijfel trekken of onze sterfelijkheid een probleem is. 8) Individueel gezien natuurlijk wel... Maar dat valt niet onder wetenschap :wink:

Re: Telomeren

http://www.homepages.hetnet.nl/~b1beukema/enzymen.html

Ik heb deze site gevonden, maar snap niet echt wat er allemaal precies wordt bedoeld (ben niet echt bekend in al die termen), dus vandaar mijn vraag in bovenstaande reply.

Reageer