Springen naar inhoud

"proefjes" met zout


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Nernst

    Nernst


  • >250 berichten
  • 338 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 februari 2006 - 22:20

Hoi,

Na een paar jaar moet ik weer een ouderwetse spreekbeurt gaan houden. Nu ga ik de mijne houden over keukenzout. Ik zal er minimaal 5 minuten over gaan spreken.

Nu heb ik al enkele "proefjes" gevonden over keukenzout.
  • http://www.thuisexperimenteren.nl/science/kristalkweek/kristallenkweken.htm
  • http://www.thuisexperimenteren.nl/science/chemtuinzout/chemtuin.htm
Maar kennen jullie nog wat mooie proefjes die ik makkelijk thuis kan voorbereiden?

mvg Nerst.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

DrQuico

    DrQuico


  • >1k berichten
  • 2952 berichten
  • VIP

Geplaatst op 15 februari 2006 - 22:42

Je kunt door vergruist ijs (ijsblokjes kapotslaan) van rond de 0 įC te mengen met keukenzout een afkoeling krijgen tot iets meer dan -20 įC. Dit effect kun je met een thermometer goed laten zien.

Kijk ook eens in deze topic voor meer info over dit verschijnsel.

#3

Apotheker

    Apotheker


  • >100 berichten
  • 158 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 februari 2006 - 11:51

inderdaad: vroeger werd zo roomijs gemaakt: het ijsmengsel werd in een metalen vat gedraaid in een houten ton, dat gevuld werd met stukjes ijs en zout en het geheel werd net zo lang gedraaid totdat de roomijs opgesteven is. Je kunt het nog steeds op deze manier klaarmaken als je dat wilt. Het waren de chinezen die dit als eerste ontdekt hebben, maar het ijs uit de Tang-dynastie (ong. 600-900 na Christus) zou ons niet echt gesmaakt hebben: het was gemaakt van bevroren melk, honing en kamfer :) .





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures