Springen naar inhoud

Naam op shampofles


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Groove

    Groove


  • >100 berichten
  • 112 berichten
  • Verbannen

Geplaatst op 23 februari 2006 - 16:11

Soms bekijk ik een shampofles en lees ik de ingredienten.
Daar lees ik o.a. op : Sodium Laureth Sulfate.
Sodium= natrium Sulfate= sulfaat, wat is dan Laureth?

En wat is cocamidopropyl, ik bedoel wat is cocamido?


Alvast hartelijk dank voor de oplossingen.


By the way: Dit is zomaar een vraag, geen huiswerkvraag, want ik ben al 6 jaar geleden afgestudeerd aan de MLO in Arnhem.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 23 februari 2006 - 16:14

Een link

http://hazmap.nlm.ni...lAgents&id=1356


Googlen helpt echt :lol:

#3

Apotheker

    Apotheker


  • >100 berichten
  • 158 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 februari 2006 - 16:18

laureth komt van laurylzuur: een vetzuur met een bepaalde aantal C-atomen in zijn keten (ik weet niet zo snel hoeveel maar denk 12, maar dat kan je opzoeken). in feite is sodium laureth sulphate een zogenaamde gesulfoneerde vetzuur: zeg maar een soort zeep. Door sulfonering is deze zeep vrijwel ongevoelig voor calciumionen waarmee normale zeep gewoon neerslaat (zeepvlekken). Een bijkomend voordeel is dat deze zeep vrijwel pH-neutraal is in tegenstelling tot het basische gewone zeep. Het is dus een detergent.

#4

Groove

    Groove


  • >100 berichten
  • 112 berichten
  • Verbannen

Geplaatst op 23 februari 2006 - 16:30

Hartstikke bedankt voor de heldere uiteenzetting! :lol:

#5

Peertje

    Peertje


  • >250 berichten
  • 636 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 februari 2006 - 16:30

Betaïne ((CH3)3-N+-CH2-COO- ) is één van de meest gebruikte tensiden. Het wordt gemaakt van palm- en/of kokosvet. Van nature komt het voor in suikerbiet (beta = biet). Het is een helderen, lichtgele en een redelijk dunvloeibare vloeistof. Het is een amfoteer tenside. Andere namen zijn Cocoamidopropyl Betaïne, Cocamidopropyl Betaïne, Cocamidopropylbetaïne en Cocoamidopropylbetaïne. Betaïne gaat irritatie tegen, maar er is een kleine groep mensen die allergisch is voor betaïne. Betaïne is vrij mild, het wordt goed verdragen door de huid. Ook is het een terugvetter (het laat een beschermend laagje op de huid achter). Het percentage wasactieve stof is 30%. (betaine)
ergens anders op t forum staat nog dit over sodium laureth sulfate hier

Veranderd door Peertje, 23 februari 2006 - 16:36


#6

The Herminator

    The Herminator


  • >1k berichten
  • 2035 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 februari 2006 - 17:06

Om onze arme moderators wat extra werk te besparen:

(CH3)3-N+-CH2-COO-

Foei Alinda! :lol:

#7

Hovinsj1

    Hovinsj1


  • >100 berichten
  • 125 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 februari 2006 - 08:37

Sodium Laureth Sulfate = hetzelfde als natrium dodecyl sulfate, het detergens SDS dus, wat in de biochemie/moleculaire biochemie gebruikt wordt. Denk alleen maar aan gelelctroforese.

Sjouke

#8

Apotheker

    Apotheker


  • >100 berichten
  • 158 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 februari 2006 - 12:05

Ik denk het niet, heb het even opgezocht, want was ook een beetje onzeker erover. laureth staat voor lauryl-ethersulfaat. Want SDS in shampoo, lijkt me nogal agressief voor de huid en als je daarmee shampoo's maakt zijn ze nogal vloeibaar. In feite lijkt de molecuul een beetje op het laurylsulfaat, maar zit er tussen het lauryl en het sulfaat gedeeltje een ethergroep die n-keer herhaald kan worden. Dit is ook de reden waarom natriumlaurethsulfaat (dus eigenlijk laurylether) een dikvisceuse massa is, precies zoals shampoo eruit moet zien.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures