Springen naar inhoud

[scheikunde] Kaas.


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Plumbum

    Plumbum


  • >25 berichten
  • 52 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 05 maart 2006 - 11:28

Hey hey! :lol:

Ik heb een vraag over kaas:

Op een zuivelboerderij proeven veel mensen stukjes kaas van diverse ouderdom.. Zulke kazen gaan snel schimmelen.. Moeten ze de hele kaas weggooien of kun je de schimmel er gewoon afschaven, zonder gevaar voor de gezondheid?

Dankje! -X- ;)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Dante_CF

    Dante_CF


  • >250 berichten
  • 592 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 maart 2006 - 11:47

Schimmels vormen draden die in het levensmiddel binnendringen, dus het hele levensmiddel is als het ware besmet zou ik denken

Let wel: bij sommige kazen zijn die schimmels niet giftig en zelfs gewenst dus daar moet je ook rekening mee houden.

Veranderd door Dante, 05 maart 2006 - 11:54


#3

Roy van Heesbeen

    Roy van Heesbeen


  • >250 berichten
  • 740 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 maart 2006 - 11:56

De meeste kazen kan je nog wel eten als er schimmel op zit (zo lang dit niet te veel is). Natuurlijk zit er altijd wel een risico aan...

#4

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 05 maart 2006 - 11:58

Als er schimmel op de kaas zit, kan je het dan nog eten?
Bij niet-schimmelkazen is het beter om de schimmel op de kaas niet te eten. U kunt deze echter ook goed wegsnijden; de kaas die overblijft kunt u verder gewoon eten.

Bron:
Vragen over zuivel opde site van de Nederlandse Zuivel Organisatie
http://www.zuivelonl...asp?doelgroep=7

#5

Plumbum

    Plumbum


  • >25 berichten
  • 52 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 05 maart 2006 - 12:16

Dankjewel! :lol:

Nu kwam ik nog een vraag tegen.. En dat is.. Onder welke omstandigheden groeit de schimmel het beste?

Groetjes.. ;)

#6

DrQuico

    DrQuico


  • >1k berichten
  • 2952 berichten
  • VIP

Geplaatst op 05 maart 2006 - 12:21

Dankjewel! :lol:

Nu kwam ik nog een vraag tegen.. En dat is.. Onder welke omstandigheden groeit de schimmel het beste?

Groetjes.. ;)

In het algemeen: waar het vochtig en donker is

#7

Dante_CF

    Dante_CF


  • >250 berichten
  • 592 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 maart 2006 - 12:59

Het belangrijkste is veel zuurstof en misschien ook nog een zuur milieu omdat dit vele andere micro-organismen remt die onder normale omstandigheden in competitie zouden treden.

#8

Roy van Heesbeen

    Roy van Heesbeen


  • >250 berichten
  • 740 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 maart 2006 - 16:09

en een temperatuur die rond de 20 graden ligt over het algemeen.

#9

saturnus ans

    saturnus ans


  • >100 berichten
  • 162 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 maart 2006 - 19:01

Aanvullende info
De schimmels die op de kaas groeien worden vaak veroorzaakt door het aanraken van de kaas met de vingers, in winkels wordt dat ook geleerd de kaas bij de "korst" beet te pakken en voordat je het aanraakt schone handen te hebben door bijv. desinfectie met alcohol.

Groetjes Ansje

#10

Roy van Heesbeen

    Roy van Heesbeen


  • >250 berichten
  • 740 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 maart 2006 - 21:47

idd, daarom zijn de schimmels op kaas vaak ook geen pathogenen, maar commensalen

Veranderd door Roy van Heesbeen, 06 maart 2006 - 21:48






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures