Springen naar inhoud

zout in chips bepalen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

secret child

    secret child


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 maart 2006 - 15:44

goeiemiddag,

ik heb dus van mijn school een opdracht meegekregen voor zout in chips te bepalen en dit m.b.v. de vlamfotometrie. Nu opzich is er niet echt een probleem met de vlamfotometrie maar de oplossing van chips zou zodanig verdund moeten worden dat er geen opstroping mogelijk is. Nu hadden we al een idee om met een zeefje te gaan werken want met filtreerpapier gaat het dus echt niet (scheurt, komt niets door en noem maar op) maar nu moeten we dit nog kunnen staven aan de hand van bronnen die je vindt op het internet e.d. zou mss iemand me kunnen helpen om tot zo'n site te komen?

Alvast bedankt

mvg Amber

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Raspoetin

    Raspoetin


  • >1k berichten
  • 3514 berichten
  • VIP

Geplaatst op 09 maart 2006 - 16:44

Misschien een idee om een chips + water flink te mengen tot een papje, en dit papje te centrifugeren? De bovenstaande vloeistof zou dan toch wel helder zijn. maar een filter zou daarna ook nog wel kunnen.
I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!

#3

mmaarr

    mmaarr


  • >100 berichten
  • 184 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 maart 2006 - 17:40

Een mogelijkheid is om vooraf alles te verassen en uit te gloeien.

vervolgens kan je er een oplossing van maken

#4

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 09 maart 2006 - 18:47

Hier vind je nog een topic wat je verder kan helpen.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#5

epiphonix

    epiphonix


  • >250 berichten
  • 915 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 maart 2006 - 18:13

hehe

Heb ook zo'n opdracht gekregen, heb t verast. Boven een bunsenbrander. Want toen we t in t andere lokaal in een moffeloven zetten, kwam er precies n beetje rook vrij. Trouwens: Amber, vraag t anders is in groep 1 ofzo? Die waren daar goed in... ;)

P.S. We zijn nog op zoek naar een groot onderwerp (ook voor t zelfde vak) weet iemand iets leuks??? :lol:

Veranderd door epiphonix, 14 maart 2006 - 18:14


#6

Jeffrey_Buter

    Jeffrey_Buter


  • >250 berichten
  • 857 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 14 maart 2006 - 19:02

Waarom los je de chippies/zout niet op in water en ga je met behulp van conductometrie de zout concentratie bepalen?

#7

epiphonix

    epiphonix


  • >250 berichten
  • 915 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 maart 2006 - 19:42

Ik zal maar antwoorden: wij mochten eerst kiezen wat we juist gingen doen. Het "lot" heeft dan bepaald dat wij vooral titrimetrisch zouden gaan werken terwijl de anderen, (zoals de vraagstelster), vlamfotometrisch moesten werken. En wees gerust, de voorbehandeling is uitgebreid getest. Als je denkt dat chips goed oplost in water, ga gerust je gang. Trouwens: verwarmen helpt niet, want zout lost slechter op in warm water dan koud water.

Ok, stel je nu voor dat dat uiteindelijk toch lukt (want na lang zwoegen wilt het wel eens lukken zie je) dan heb je nog zo veel last van de aanwezige vetten om deze te gaan afiltreren.

Zie je nu waarom wij direct hebben gezegd: laten we verbranden! (wist je trouwens dat een microgolfoven (magnetron??? :lol:) ook best handig kan zijn in dit proces?) Oplossen gaat zo veel makkelijker.

#8

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 15 maart 2006 - 20:58

Trouwens: verwarmen helpt niet, want zout lost slechter op in warm water dan koud water.

:lol: weet je dat zeker?

edit: ik weet zeker dat dit niet zo is.

Ten eerste is "slecht oplossen" een niet precies gedefinieerde term. De oplossnelheid neemt wel degelijk snel toe met de temperatuur. Als je dus de oplossnelheid bedoelt, is het helemaal niet waar: zout lost veel beter op in heet water.

Mocht je de verzadigingsconcentratie bedoelen (oplosbaarheidsproduct): die neemt voor zout ook toe met de temperatuur, al is het heel weinig.

Veranderd door rwwh, 15 maart 2006 - 21:13


#9

epiphonix

    epiphonix


  • >250 berichten
  • 915 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 maart 2006 - 22:18

Kijk even naar onderstaand figuur:

Geplaatste afbeelding

Ok, ik overdreef met te zeggen dat zout slechter oplost in warm water. Maar wat ik bedoel is: steek er geen nodeloze energie in.

Dus: ik weet t nu wel (tamelijk) zeker[:lol:]

Veranderd door epiphonix, 15 maart 2006 - 22:19






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures