Springen naar inhoud

[scheikunde] Gistingproces


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Illuminatus

    Illuminatus


  • >25 berichten
  • 91 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 maart 2006 - 14:36

Hallo mensen,

Kan iemand mij een site zeggen waar het gistingsproces uitvoerig staat beschreven???
Of iets wat daar in de buurt komt,(van een site waar uitvoerig het gistingsproces staat geschreven!!!)want op het internet kan je niet echt iets nuttigs vinden :lol:


Alvast Bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

JeroenCV

    JeroenCV


  • >1k berichten
  • 1153 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 maart 2006 - 15:13

via google: http://www.google.nl...ngsproces&meta=
dan eerste link: http://www.xs4all.nl...is/wm_les_4.htm

Wat gebeurt er tijdens de gisting?
De gisting is een levensverschijnsel en een scheikundig verschijnsel.
De alcoholgist leeft en vermenigvuldigt zich ten koste van de stoffen die in het gesuikerd sap zijn opgelost. Tussen de noodzakelijke voedingsstoffen moeten we vooral stikstof en fosfor rekenen.
Door de werking van de gist wordt de vruchtsuiker ontbonden in wijnalcohol en koolzuurgas. Het koolzuurgas ontsnapt en veroorzaakt in de vloeistof de "koking" die men gisting noemt.
De omzetting in alcohol en koolzuurgas gebeurt ongeveer in een verhouding van 51 tot 49, dat wil zeggen: 51 procent van de suikers wordt omgezet in alcohol en 49 procent in koolzuurgas. Een zekere hoeveelheid suiker zet zich om in bijprodukten, o.a. glycerine, barnsteenzuur, e.d. Beide stoffen zijn na de alcohol en het koolzuurgas de belangrijkste produkten van de gisting. Ze geven de wijn malsheid en karakter.
Om volledig te zijn moeten we zeggen dat de gist de ontbinding van de suiker in alcohol en koolzuurgas niet door een rechtstreekse werking veroorzaakt, maar de ontbinding is het gevolg van de werking van een ferment of enzym die door de gist wordt afgescheiden.


DIt gaat wel over wijn maken...maar helpt je misschien

#3

Roy van Heesbeen

    Roy van Heesbeen


  • >250 berichten
  • 740 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 maart 2006 - 17:35

In principe is het gisting proces overal hetzelfde.
Suikers --> koolzuur en ethanol





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures