Springen naar inhoud

Emulgatoren en Conserveringsmiddel


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Illuminatus

    Illuminatus


  • >25 berichten
  • 91 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 maart 2006 - 09:28

Yo mensen 1 vraagje!!!

Kan iemand mij een site geven waar de geschiedenis van emulgatoren en conserveringsmiddelen in staat??

Bij voorbaat dank

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

DrQuico

    DrQuico


  • >1k berichten
  • 2952 berichten
  • VIP

Geplaatst op 21 maart 2006 - 11:08

Wat betreft conserveringsmiddelen denk ik dat zout en suiker en later ethanol als eerste werden toegepast.

#3

Apotheker

    Apotheker


  • >100 berichten
  • 158 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 maart 2006 - 13:08

Al gegoogeld ? Bekende emulgatoren zijn o.a. eidooier (lecithine/chlolesterol) en een bekend keukenvoorbeeld is natuurlijk mayonaise, coldcream op basis van bijenwas en borax (in situ verzeping van vrije vetzuren in bijenwas door borax) en wolvet (cholesterol) dat al honderden jaren bekend is bij de bereiding van absorptiezalven (W/O-emulsies). Bekende natuurlijke conserveringsmiddelen zijn vaak kruiden en specerijen met veel etherische oliŽn zoals thijm (thymol), kruidnagel (het zeer krachtig werkende eugenol dat vroeger i.c.m. zout werd gebruikt om vlees te conserveren), benzoehars (benzoŽzuur), en niet vergeten: azijn, dat al duizenden jaren wordt gebruikt om voedsel te conserveren. Verder salpeter bij de bereiding van ham en worst.

#4

Illuminatus

    Illuminatus


  • >25 berichten
  • 91 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 maart 2006 - 11:54

Maar is eierdooier de eerste emulgator???
Dan kan ik gewoon op zoek naar de geschiedenis van de eierdooier

#5

Dante_CF

    Dante_CF


  • >250 berichten
  • 592 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 maart 2006 - 19:15

Ik vrees dat er weinig wetenschappelijke studies zijn uitgevoerd naar de eerste emulgator. Dus zekerheid is erg moeilijk.

In die tijd merkten ze waarschijnlijk gewoon op dat ei handig was en gebruikten ze het om die reden.

#6

Illuminatus

    Illuminatus


  • >25 berichten
  • 91 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 maart 2006 - 09:52

Dus hoe moet ik dit volgens jou in mijn verslag schrijven???

#7

Illuminatus

    Illuminatus


  • >25 berichten
  • 91 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 maart 2006 - 08:29

De geschiedenis van conserveringsmiddelen heb al, nu nog alleen die van emulgatoren.

#8

Illuminatus

    Illuminatus


  • >25 berichten
  • 91 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 maart 2006 - 08:47

Maar ik denk dat ik in mijn verslag schrijf dat de geschiedenis van de emulgatoren niet bekend is en dat het even oud is als de eerste emulgator.
Wat het ook moge zijn!!

#9

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 29 maart 2006 - 11:23

Emulgatoren zullen al heel lang bekend zijn, al voor het begin van de jaartelling en gebruikt voor de bereiding van zalven en cremes voor medicijnen en cosmetica zoals ook apotheker schrijft in zijn post. Priesters en medicijnmannen zullen bekend zijn geweest met stoffen die als emulgatoren konden worden gebruikt denk maar aan Egypte, Perzie China en India waar de geneeskunst op een behoorlijk hoog peil stond.

#10

Illuminatus

    Illuminatus


  • >25 berichten
  • 91 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 maart 2006 - 11:31

Bedankt!!!

#11

oom smog

    oom smog


  • >25 berichten
  • 35 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 januari 2007 - 19:03

kben mss wat laat
maar in het boek van mc kenna 'voedsel der goden' wordt beschreven hoe de mensen in catal hurac +-10000 jaar geleden(als ik tmij goe herinner) hun paddestoelen bewaarden in honing,hiervan zouden volgens dit boek ook resten terug gevonden zijn





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures