Soxhlet extractie

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 36

Soxhlet extractie

Ik heb een methode van monstervoorbewerking gevonden waarbij de Soxhlet extractie methode toegepast wordt. Het monster wordt twee uur volgens deze methode geextraheerd.

Helaas beschik ik niet over de middelen om deze extractie uit te voeren.

Hebben jullie sugesties voor een alternatieve methode waarbij dezelfde intensiteit van extractie bereikt kan worden?

Beschikbare middelen;

reageerbuizen

bekerglazen

warmwaterbad

thermometer

Berichten: 2.035

Re: Soxhlet extractie

Je kan als "extractiehuls" bijv. een koffiefilter (of twee in elkaar) nemen (tenzij je grote stukken filtratiepapier hebt, dan gebruik je die!), deze in een bekerglas met verwarmd oplosmiddel hangen, het bekerglas in het warmwaterbad hangen, en dan goed roeren.....

Re: Soxhlet extractie

Even een aanvulling een soxhlet is een vorm van continue extractie met de extractie vloeistof net onder het kookpunt en destillatie van het filtraat. het destillaat wordt opnieuw gebruikt voor de extractie.

Je te extraheren stof in het koffiefilter en het hete oplosmiddel er op gieten en vervolgens het filtraat telkens opnieuw in het filter gieten.

Als twee uur met een soxlet moet extraheren dan ben je zo wel een hele dag bezig en je krijgt altijd een lagere opbrengst soms zelfs veel lager.

Gebruikersavatar
Berichten: 496

Re: Soxhlet extractie

Je kan ook met een magnetron extraheren, als je 'microwave extraction' in google geeft dan krijg je een enorme berg links hierover.

Overigens is een soxhlet na enig zoeken eenvoudig te kopen.. ;)

Berichten: 2.035

Re: Soxhlet extractie

Hij gaf aan wat hij ter beschikking heeft voor zijn experiment....

Berichten: 36

Re: Soxhlet extractie

Alvast bedankt voor jullie sugesties

waar ik aan dacht is:

monster +oplosmiddel in een reageerbuis. Reageerbuis goed afsluiten met een stop en deze goed dichtplakken. Vervolgens aan de bovenzijde een koude natte doek omwikkelen en d.m.v een elastiek vastzetten. Dit geheel net boven het vloeistof niveau in een warmwaterbad in een hoek van ongeveer 45 graden plaatsen. Het aan de kookbrengen en zodanig laten koken dat ook terugvloeiing van het gecondenseerde oplosmiddel plaatsvind. Dit voor ongeveer twee uur.

Wat denken jullie hiervan?

Re: Soxhlet extractie

Het kan wat je voorstelt maar er is een groot verschil met de soxhlet, nl bij de soxhlet wordt het geextraheerde materiaal afgevoerd en telkens met schone vloeistof opnieuw geextraheerd.

Hierdoor wordt telkens wat uit je materiaal geextraheerd zodat in je materiaal steeds minder op te lossen stof aanwezig is en je extractievloeistof een steeds hogere concentraties aan geextraheerde stoffen bevat.

Het hangt af van je materiaal af welke opbrengst je krijgt maar als soxhlet is voorgeschreven betekent dit meestal dat een dat je met met een gewone extractie zoals jij het beschrijft een heel lage opbrengst zul krijgen.

Reageer