Springen naar inhoud

[scheikunde] wijn getitreerd


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Tomhoog

    Tomhoog


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 april 2006 - 11:43

Voor een practicum heb ik wijn getitreerd.

Het uitrekenen:

HAc + OH--->H2O+Ac-

H++ OH---> H2O

stel je hebt 9,12 ml 0,1mol NaOH- nodig

9,12 ml *0,1=0,912 mm OH-
[H+]=0,912mml/10mL
[H+]=0,912 ml / 10 L= 0,0912 mol L-1
pH= - log 0,0912
pH=1,040

Dit klopt niet..

Iemand zei dat het ook meerwaardig kon zijn maar wat houdt dat in?(er zijn dus meerdere H+-jes
Het kon ook zijn dat het een wijnsteenzuur was?

Ik zoek wel, maar ik ben echt niet zo goed in scheikunde.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Tomhoog

    Tomhoog


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 april 2006 - 13:09

Je hebt een evenwicht als je dit zuur oplost:
HZ + H2O -> Z- + H3O+

De evenwichtsconstante van deze reactie is dan:
([Z-][H3O+])/[HZ] = Kz

Hielp iemand mij net

Hoe nu verder?

#3

woelen

    woelen


  • >1k berichten
  • 3145 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 april 2006 - 16:13

Ik titreer mijn wijn niet, ik drink het liever ;) .

Maar goed, de zuurte van wijn is best een gecompliceerd iets. In wijn zitten verschillende zuren (wijnsteenzuur, azijnzuur, misschien ook nog wel wat citroenzuur).

Allereerst een aantal vragen.

Jij hebt wijn getitreerd, maar tot welk punt? Tot een bepaalde pH? Of tot het equivalentie punt (even veel OH- ionen als potentieel beschikbaar H+). Titreren tot het laatste is niet bepaald eenvoudig, dit kun je indirect wel redelijk afleiden. Titreren tot het eerste vereist een indicator (daar kun je natuurlijk de wijn zelf voor gebruiken, als het rode wijn is, de omslag is dan wel bij een pH > 7, deze gaat van rood naar blauw).

Als je die laatste methode gebruikt, en je bepaalt dan hoeveel NaOH je hebt toegevoegd, dan krijg je een redelijke indicatie van de potentieel beschikbare H+ ionen.

Bij jouw titratie vind je (ruwweg) een concentratie van beschikbare H+ ionen van 0.091 mol/l. Dit wil echter niet zeggen dat de pH net iets meer dan 1 is. Dat zou alleen het geval zijn als het zuur een sterk zuur is. Daarom schrijf ik ook steeds over potentieel beschikbare H+. In wijn zit die H+ grotendeels gebonden aan het zwakke zuur in de wijn, pas bij titratie met NaOH worden die H+ ionen uit het zuur 'getrokken' en komen ze beschikbaar. De werkelijk concentratie van vrije H+ ionen (of, zo je wilt, H3O+ ionen) bij een bepaalde concentratie van een zwak zuur is veel lager dan de concentratie van het ongesplitste zuur. Om de pH te bepalen heb je inderdaad de Kz waarde van het zuur nodig. Bij wijn heb je een mix van zuren en is het bepalen van de pH op basis van alleen die titratie niet eenvoudig. Je kunt deze natuurlijk wel gewoon meten met een pH-meter in de niet getitreerde wijn.

Jouw titratie/meting zou dus best kunnen kloppen, een concentratie van 0.09 mol/l van een zuur in wijn vind ik heel redelijk overkomen. Het probleem zit hem in jouw berekening van de pH.

Veranderd door woelen, 13 april 2006 - 16:17






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures