slit-width

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 1

slit-width

ik moet een presentatie maken over UV-validatie volgens de Pharmacopee.

Bij de controle op de spleetbreedte staat er : deze moet klein zijn ten opzichte van de halve breedte van de absoprptieband maar toch zo groot mogelijk.

Dat deze groot moet zijn is logisch want er is genoeg invallend licht nodig, maar wat is nu juist de absorptieband? en wat heeft deze te maken met de slit-width?

dank u wel

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: slit-width

Met een spectrofotometer meet je hoeveel van de straling van een bepaalde golflengte door een monster wordt geabsorbeerd. Dat is nooit precies één golflengte, maar gaat altijd over een golflengteband. De breedte van die band is wat je zoekt.

In een spectrofotometer wordt (meestal met een rooster) een lichtstraal gesplitst in kleuren. In de bundel zit een spleet. Als die spleet breed is dan wordt een grotere bandbreedte doorgelaten.

Als de bandbreedte van het licht dat op het monster valt te breed is, kan het monster die niet goed verzwakken. Stel je voor dat de band 2x te breed is, en dat in de piek een verzwakking van 100x geldt. Dan zie je netto slechts een verzwakking van een factor twee: de helft van het licht (het gedeelte dat binnen de absorptieband valt) is bijna helemaal geabsorbeerd, en de rest wordt helemaal doorgelaten. De lineariteit van de meting is dan heel slecht.

Reageer