Pagina 1 van 1

Vetanalyse in chocolade

Geplaatst: zo 14 mei 2006, 00:21
door Grav
ik zou graag een vetanalyse doen van chocolade,

hoe bereid ik mijn staal(monster) alvorens deze over de kolom te laten gaan??

gesmolten chocolade is natuurlijk onmogelijk, maar hoe extraheer ik de vetten eruit?

Vriendelijke groeten

Grav

Re: Vetanalyse in chocolade

Geplaatst: zo 14 mei 2006, 00:51
door The Herminator
Met een apolair oplosmiddel, dus bijv. hexaan of petroleum ether.....

Re: Vetanalyse in chocolade

Geplaatst: zo 14 mei 2006, 00:55
door Napoleon1981
En een soxhlet extractor zou ik er aantoe willen voegen

Re: Vetanalyse in chocolade

Geplaatst: zo 14 mei 2006, 01:13
door Fuzzwood
Hierna transveresteren (is dat een werkwoord?) met methanol is ook wel een goed plan. Niet geheel binnen de grenzen van je vraag, maar goed ;)

Re: Vetanalyse in chocolade

Geplaatst: zo 14 mei 2006, 07:40
door rwwh
Hierna transveresteren (is dat een werkwoord?) [...]
Ik geloof dat ze dat omesteren noemen

Re: Vetanalyse in chocolade

Geplaatst: zo 14 mei 2006, 12:27
door Labstuff
Met een FAT bepaling met hydrolyse bijvoorbeeld (buchi), eerst door een hydrolyse unit en dan in de soxhlet extractor. Daarna wegen uiteraard.

Re: Vetanalyse in chocolade

Geplaatst: zo 14 mei 2006, 12:53
door The Herminator
Laten we eerst maar even wachten om te horen wat vraagsteller zoal aan apparatuur tot zijn beschikking heeft ;)

Re: Vetanalyse in chocolade

Geplaatst: zo 14 mei 2006, 17:42
door Grav
'k ben nog student... ;-)

maar de vraagsteller moet een fictieve machine ontwerpen (op papier)

en 'k vroeg mij af hoe je dit eruit zou halen....

eens de vetten eruit

zou'k idd, de glycerol eruit halen en via een zuur-gekatalyseerde verestering Methylesters maken (spoor zuur + MeOH).

dan gewoon in een GC rammen met een FID... zou in principe moeten lukken?

Draaggas? N2 = goedkoop & haalt het wel ;)

soxhlet met apolair solvent was dus de conclusie?

Hartelijk dank!!!