Springen naar inhoud

papierchromatografie


  • Log in om te kunnen reageren

#1

aphrodite_CF

    aphrodite_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 13 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 mei 2006 - 15:34

Als je papierchromatografie uitvoert op voedingsmiddelen moet je aceton bijvoegen om een sterk gekleurde oplossing te maken.
weet er iemand soms waarom juist aceton?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 15 mei 2006 - 17:38

Of je aceton moet toevoegen hangt af van de stof die moet gaan lopen, je kunt ook papierchromatografie met water als loopvloeistof doen alleen dan lopen andere stoffen.

#3

aphrodite_CF

    aphrodite_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 13 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 mei 2006 - 04:54

uh ja van de loopvloeistof weet ik wel waarom dat je aceton zou moeten gebruiken en dat is omdat ze lipofiel zijn.

maar het is om je oplossing eerst te maken tijdens je de voedingsmiddelen fijn stampt.

#4

The Herminator

    The Herminator


  • >1k berichten
  • 2035 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 mei 2006 - 07:39

Aceton is niet lipofiel... aceton is extreem polair, en vetten zijn juist het tegenovergestelde (apolair)!

Je moet hoogstwaarschijnlijk aceton toevoegen om alles op te lossen: behalve dus apolaire stoffen, lost zo'n beetje elke chemische verbinding op in aceton! ;)

#5

bteunissen

    bteunissen


  • >1k berichten
  • 1122 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 mei 2006 - 08:00

Toch lossen ook vetten op in aceton. Je ziet het o.a meteen als je wat aceton op je huid morst. Het lost direct de beschermende (oleÔne?) vetlaag op. (En het wordt heerlijk koud door de (endotherme) verdamping...)

Bas

#6

The Herminator

    The Herminator


  • >1k berichten
  • 2035 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 mei 2006 - 10:08

Klopt, maar er is nogal een verschil tussen "vetten" en "vetten" ;)

Een vetzuur bijv. heeft een polaire kop, die prima interacties aangaat met polaire moleculen. Er zijn ook "vetten" die dermate apolair zijn (bijv. lange, lineaire alkanen en PEGs) dat zelfs aceton er niets mee doet.....

Ik blijf er wel bij dat aceton niet "lipofiel" is: dit woord reserveren we voor stoffen die echt "vetminnend" (bijv. korte alkanen) zijn! :P

#7

bteunissen

    bteunissen


  • >1k berichten
  • 1122 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 mei 2006 - 10:14

daarin geef ik je gelijk. Al vind ik dat je voorzichtig moet zijn in het vergelijken van vetten en vetzuren. Dit is toch heel wat anders. De kop van het vetzuur welke `zorgt¬ī voor de polariteit heeft toch heel andere eigenschappen als het verestert is met een alcohol en daarmee een vet vormt...

Maar idd. Aceton is zeker niet lipofiel maar ook weer niet lipofoob. ;)

Bas

#8

The Herminator

    The Herminator


  • >1k berichten
  • 2035 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 mei 2006 - 14:00

Accoord, met nog 1 toevoeging: als een vetzuur maar lang genoeg is, wordt de bijdrage van de polaire kop verwaarloosbaar, en heb je feitelijk ook met een "echt" vet te maken!

Na verestering van een vetzuur heb je een totaal andere stof dan ervoor, dus die twee zou ik nooit met elkaar willen vergelijken ;)





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures