[scheikunde] Aluinproef

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 2

[scheikunde] Aluinproef

Hallo,

Wij hebben in onze klas een proef gedaan met aluin en zijn tot de volgende metingen gekomen:

- Massa Aluin : 6.0g

- Masse Watervrij Aluin: 3.3g

- Masse Water : 2.7g

Daaronder stond een reactievgl als volgt:

KAl(SO4)2 x xH2O ---> KAl(SO4)2 + xH2O

Hier moest ik dan de X bereken...

Had gedacht aan het aantal mol te bereken van water maar kom er niet aan uit... Iemand die mij kan helpen?

Greetz,

Dries

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: [scheikunde] Aluinproef

Nou, je weet hoeveel aluin je in het begin had en je weet hoeveel watervrij aluin je overhad. Als je de massa van watervrije aluin nu de door molmassa van watervrij aluin deelt (dus zonder de x H2O), weet je hoeveel mol aluin je in het begin gebruikt had. De X is een veelvoud van dat aantal mol. Met wat trucjes moet je er nu proberen uit te komen ;)

Berichten: 165

Re: [scheikunde] Aluinproef

MM KAl(SO4)2 = 258 g/mol

MM water = 18 g/mol

3.3g aluin (watervrij) --> 0.0128 mol

in 0.0128 mol aluin --> 2.7g / 18g/mol water (= 0.15 mol)

1 mol aluin --> 0.15 mol water / 0.0128 mol aluin = 11.7 mol water

afronden van de gegevens naar dichtste geheel getal : 12 mol water

dus formule wordt dan KAl(SO4)2 . 12 H2O

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: [scheikunde] Aluinproef

Het is niet de bedoeling dat je in huiswerk & toetsen de zaak ligt voor te zeggen. Daar leren de topicstarters niets van ;)

Berichten: 165

Re: [scheikunde] Aluinproef

Eigenlijk leren ze daar heel veel van. Of beter: ze kunnen er heel veel van leren. Een algemene werkwijze om zulke vraagstukken op te lossen, bijvoorbeeld, is er een van.

Ik weet uit ervaring dat het niet altijd makkelijk is om je eigen methode te ontwikkelen om zulke vraagstukken op te lossen en de meeste oplossingen kunnen steeds op dezelfde manier gevonden worden.

De achterliggende theorie "als ze het zelf vinden zullen ze het beter onthouden of meer voldoening hebben" , of wat er ook achter steekt om gewoon wat vage tips te geven is gewoon tijdverspilling en compleet voorbijgestreefd. Een methode overnemen en ze helemaal begrijpen en kunnen toepassen bespaart niet alleen veel tijd, maar ze kan je even goed genoeg inzicht geven of zelfs beter inzicht geven...

Berichten: 2.035

Re: [scheikunde] Aluinproef

Een interessante theorie, maar de praktijkervaring is toch echt dat als antwoorden "opgelepeld" worden, mensen er WEINIG van leren.

De fout in jouw redenatie zit hem in de aanname dat "Een methode overnemen en ze helemaal begrijpen en kunnen toepassen" iets is wat daadwerkelijk gebeurt.... in een ideale wereld is dit inderdaad wat er zou moeten gebeuren, in de dagelijkse praktijk van een forum als dit zijn veel mensen (scholieren) helemaal niet geinteresseerd in "begrijpen en kunnen toepassen"! Ze willen gewoon voor hun huiswerk het antwoord kunnen copy/pasten.... ;)

Als je op dit forum eens flink wat topics doorleest, zal je zien dat de meeste mensen met de (door FsWd genoemde) "lerende" methode meestal komen waar ze wezen moeten (ook als ze aanvankelijk helemaal niet geinteresseerd zijn in "leren"!), en dat er op vragen van mensen waarvan uit de vraagstelling blijkt dat ze al serieus bezig zijn, veel direktere antwoorden worden gegeven :P



ps: uit je eerste zin blijkt volgens mij al dat je ook wel weet dat er een verschil is tussen "leren" en "kunnen leren"!

ps2: kijk, leuk "vers" voorbeeld van wat je met "lerend uitleggen" kan bereiken:
Trouwens the herminator thx ge hebt voor mijn eindwerk toch al een aantal problemen kunnen oplossen het voorbije jaar ;)
I rest my case! :)

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: [scheikunde] Aluinproef

The Herminator schreef: De fout in jouw redenatie zit hem in de aanname dat "Een methode overnemen en ze helemaal begrijpen en kunnen toepassen" iets is wat daadwerkelijk gebeurt.... in een ideale wereld is dit inderdaad wat er zou moeten gebeuren, in de dagelijkse praktijk van een forum als dit zijn veel mensen (scholieren) helemaal niet geinteresseerd in "begrijpen en kunnen toepassen"! Ze willen gewoon voor hun huiswerk het antwoord kunnen copy/pasten.... ;)
Correct. Leren door voorbeeld kan iedereen doen aan de hand van opgaven in het boek die in de les worden uitgewerkt of waarvoor uitwerkingen achterin staan. Op het forum worden alleen vragen gesteld als dit niet heeft geholpen. Dus moet het forum het anders doen.

Antwoorden door vragen kan ook alleen interactief, zoals op een forum. Een boek is daarvoor niet geschikt.

Reageer