Springen naar inhoud

zoutzuur


  • Log in om te kunnen reageren

#1

yochem_CF

    yochem_CF


  • >250 berichten
  • 385 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 mei 2006 - 10:29

Wie weet er wat zoutzuur allemaal aantast? Het is vast een hele hoop, maar wat allemaal precies. Dit voordat ik het ergens bij doe.

Veranderd door yochem, 26 mei 2006 - 10:42


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 26 mei 2006 - 11:00

Waar wil je het dan bij doen? Zoutzuur kan als zuur reageren maar ook als oxidator.

#3

epiphonix

    epiphonix


  • >250 berichten
  • 915 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 mei 2006 - 12:44

KOPER :)

Niets zo leuk van even te kijken wat er zich onder het koperlaagje van 1, 2 of 5 eurocent bevindt :P .

Kijk even op n geschikte tabel met redoxreacties, alles wat onder de halfreactie 2H+-->H2 staat gaat op met HCl. Ok, mn uitleg is maar l vrijdagnamiddag, excuus ;) .

#4

yochem_CF

    yochem_CF


  • >250 berichten
  • 385 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 mei 2006 - 17:31

Staat zo'n tabel ergens in binas?
En zo ja, welke is het dan?

#5

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 26 mei 2006 - 17:32

Die staat er inderdaad in, even zoeken op trefwoord redoxpotentialen. Verder is dit ook een handige link: http://www.chemiefor...?showtopic=3207

#6

Adriaan_CF

    Adriaan_CF


  • >100 berichten
  • 161 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 mei 2006 - 19:10

Je tanden!

Artsen kunnen aan het aan de binnenkant aagevreten zijn van tanden zien dat iemand boulemia heeft (die laten zichzelf overgeven).

#7

woelen

    woelen


  • >1k berichten
  • 3145 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 mei 2006 - 19:50

@epiphonix: Koper wordt niet aangetast door zoutzuur. Alleen als er zuurstof uit de lucht bij kan, dan wordt het langzaam aangetast, maar zoutzuur alleen tast het metaal niet aan.

@yochem: Veel metalen worden aangetast, maar ook veel oxiden en carbonaten. Bijv. kalk wordt snel aangetast, beton, cement, maar ook zaken als ijzer, chroom, nikkel en veel andere metalen. Plastics en glas worden niet aangetast.

#8

yochem_CF

    yochem_CF


  • >250 berichten
  • 385 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 mei 2006 - 10:35

oke, bedankt

#9

yochem_CF

    yochem_CF


  • >250 berichten
  • 385 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 mei 2006 - 12:35

Maar wat voor oxide onstaat er dan als je ijzer bij zoutzuur doet? Is dat FeO of Fe2O3?

#10

placebo

    placebo


  • >250 berichten
  • 660 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 27 mei 2006 - 12:52

Staat zo'n tabel ergens in binas?
En zo ja, welke is het dan?

Binas tabel 48 .. standaarredoxpotentialen moet je hebben.

succes

mvg kevin

#11

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 27 mei 2006 - 13:40

Maar wat voor oxide onstaat er dan als je ijzer bij zoutzuur doet? Is dat FeO of Fe2O3?

Volgens mij ontstaan er eerder hydroxiden hoor ;) en meestal is dat een mengeling van alle mogelijkheden, je kan volgens mij namelijk ook FeOOH krijgen dacht ik

#12

yochem_CF

    yochem_CF


  • >250 berichten
  • 385 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 mei 2006 - 15:18

Ik heb even gezocht, als het goed is onstaat er FeO. 'k heb geen idee waarom.

#13

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 27 mei 2006 - 16:18

Er onstaat inderdaad Fe2+.

Maar hoe denk je dat dat in het zuur zit?
FeO lost op in zoutzuur.
Van het zoutzuur wordt de H+ opgesoupeerd door het Fe.
Welk ander ion dient als tegenion voor het Fe2+?

#14

epiphonix

    epiphonix


  • >250 berichten
  • 915 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 mei 2006 - 23:16

@epiphonix: Koper wordt niet aangetast door zoutzuur. Alleen als er zuurstof uit de lucht bij kan, dan wordt het langzaam aangetast, maar zoutzuur alleen tast het metaal niet aan.

Er worden toch Cu-ionen gevormd??? Ik krijg mooi groen-blauw kleurtje in mn erlenmeyertje ;)

#15

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 28 mei 2006 - 12:35

Koper lost niet op in zoutzuur.
Je mooie blauw/groene kleur is inderdaad van Cu2+-ionen, maar die zijn afkomstig van het aangetaste oppervlak van het koper. Ik weet het niet exact, maar het zal koperoxide, kopersulfide o.i.d. zijn.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures