sp, sp2 en sp3

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 25

sp, sp2 en sp3

kan iemand mij uitleggen wanneer je juist een sp, sp2 of sp3 hybridisatie hebt. Dit staat niet goed uitgelgd in mijn curcus.

In een oefening staat dat CH3 zowel sp2 als sp3 kan zijn.

bedankt

Berichten: 2.035

Re: sp, sp2 en sp3

De hybridisatie hangt af van het aantal "liganden" (atomen/groepen/electronenparen) waarmee een atoom een binding aan wil gaan....

Met 2 "liganden" -> SP-hybridisatie -> 2 SP-orbitalen met een hoek van 180°

Met 3 "liganden" -> SP2-hybridisatie -> 3 SP2-orbitalen met een hoek van 120°

Met 4 "liganden" -> SP3-hybridisatie -> 4 SP3-orbitalen met een hoek van 109.43°

CH3 kan inderdaad SP2- en SP3-gehybridiseerd zijn, dat hangt af van de rest van het molecuul!

Carbokation -> CH3+ -> 3 liganden dus SP2-gehybridiseerd

Carbanion -> CH3- -> 4 liganden dus SP3-gehybridiseerd (het lone pair zit in de 4e SP3-orbitaal) ;)

Berichten: 25

Re: sp, sp2 en sp3

van het aantal liganden versta ik, maar ik zie niet dat ch3 4 liganden kan hebben.

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: sp, sp2 en sp3

Een los elektronenpaar is ook een ligand; stel: je haalt met een HEEL sterke base een proton van methaan af. Wat blijft er achter? Juist, een carbanion ;) (CH3- dus).

Berichten: 2.035

Re: sp, sp2 en sp3

Precies, ik dacht dat ik duidelijk was:
The Herminator schreef:De hybridisatie hangt af van het aantal "liganden" (atomen/groepen/electronenparen) waarmee een atoom een binding aan wil gaan....

en

(het lone pair zit in de 4e SP3-orbitaal)
;)

Berichten: 1.122

Re: sp, sp2 en sp3

Je dácht dat je duidelijk was.... :P

Maar, even serieus, zinnen als
het lone pair zit in de 4e SP3-orbitaal
zijn misschien een beetje lastig te begrijpen voor iemand met een chemlevel 3 ;)

Berichten: 2.035

Re: sp, sp2 en sp3

Misschien is mijn verwachtingspatroon inderdaad wat te hoog: als iemand met Chemlevel 3 vragen kan stellen over hybridisatie, neem ik aan dat hij ook weet wat lone pairs zijn.... zeker omdat ik (zie vorige post in het rood) electronenparen ook al als mogelijk ligand had genoemd!

(en zo verwacht ik van Chemlevel 7 bijv. ook dat hybridisatie en repulsie tussen lone pairs gesneden koek is, maar dit blijkt ook niet altijd op te gaan! ;) )

Maar omdat ik de rotste niet ben, en voor de zekerheid:

Het carbanion CH3- ziet er zo uit:

Afbeelding

De twee extra electronen op het koolstofatoom (die zorgen dat de lading negatief is) noemen we een "lone pair" ("eenzaam paar", d.w.z. niet voor een binding gebruikte electronen).... deze zullen ook "ergens" in een orbitaal moeten worden gestopt, en dat is dus in dit molecuul 1 van de 4 SP3-orbitalen!

(zo goed Bas? :P )

Berichten: 1.122

Re: sp, sp2 en sp3

(en zo verwacht ik van Chemlevel 7 bijv. ook dat hybridisatie en repulsie tussen lone pairs gesneden koek is, maar dit blijkt ook niet altijd op te gaan!  ;) )
Er zijn van die dingen die je eigenlijk zou moeten weten maar die desondanks (te) ver weg zijn gezakt. Het is maar net in hoeverre je theorie nog gebruikt. Om een simpel voorbeeld te geven: als je al een paar jaar geen redoxreacties meer hebt opgesteld dan is het ook een stukje minder gesneden koek dan dat je het nog steeds vaak doet.

Ik moet zeggen. Hoe meer ik/men bezig ben/is met specialiseren in de chemie hoe meer de echte basis weg zakt. Dat maakt het forum toch ook weer goed: nadenken over vragen die gaan over de `basischemie´ en zo (proberen) weggezakte kennis boven te halen.

Berichten: 2.035

Re: sp, sp2 en sp3

Dat maakt het forum toch ook weer goed: nadenken over vragen die gaan over de `basischemie´ en zo (proberen) weggezakte kennis boven te halen.
Ook mijn ervaring: al "opzoekend" voor een forum-vraag (her)ontdek je vaak hele gebieden van de chemie waar je je "normaal" nooit mee bezig zou houden! ;)

Reageer