Springen naar inhoud

kristalliseren


  • Log in om te kunnen reageren

#1

pinda_CF

    pinda_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 11 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 mei 2006 - 15:55

Ik heb een vraag, want ik weet niet wat het nut is van kristalliseren, ik heb aspirine gemaakt, en vraag me af wat het nut is ven het verwarmen en afkoelen binnen het proces. Ik heb al wel uitgevonden dat dit waarschijnlijk iets te maken heeft met kristallisatie, maar nu loop ik vast. Nergens kan ik vinden wat het nut precies is van het kristalliseren van aspirine. Misschien zuiveren?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jooken

    Jooken


  • >250 berichten
  • 677 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 mei 2006 - 16:18

inderdaad, de onzuiverheden blijven in oplossing achter

#3

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 31 mei 2006 - 18:25

Je hebt waarschijnlijk aspirine gemaakt uit salicylzuur en azijnzuuranhydride. Beide stoffen lossen goed in heet water op, maar alleen aspirine slaat neer als er ineens een hoeveelheid ethanol wordt toegevoegd. Als je dit nu affiltert, heb je zeer zuivere aspirine. De onzuiverheden blijven dus achter in het water/ethanolmengsel 8-)

#4

pinda_CF

    pinda_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 11 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 mei 2006 - 18:27

oke bedankt

#5

epiphonix

    epiphonix


  • >250 berichten
  • 915 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 mei 2006 - 19:09

Je hebt waarschijnlijk aspirine gemaakt uit salicylzuur en azijnzuuranhydride. Beide stoffen lossen goed in heet water op, maar alleen aspirine slaat neer als er ineens een hoeveelheid ethanol wordt toegevoegd. Als je dit nu affiltert, heb je zeer zuivere aspirine. De onzuiverheden blijven dus achter in het water/ethanolmengsel 8-)

Heb al gereageerd in een ander topic, maar hier dus hetzelfde: niet te veel water gebruiken, het ester (acetylsalicylzuur) zal daardoor hydrolyseren en terug uiteenvallen in z'n oorspronkelijke componenten (zuur: azijnzuur en alcohol: salicylzuur). Zo heb je een bepaald verlies hť.

(Er wordt wel wat afgeaspirineert deze tijd van' t jaar hť?)





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures