Springen naar inhoud

Fritessaus 'scheiden'


  • Log in om te kunnen reageren

#1

TtT

    TtT


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 juni 2006 - 23:28

Is er een manier om de olie uit Fritessaus te halen?

Dus als je in een bakje 100 gram fritesaus hebt.

Wat moet je dan doen om de 30 gram olie in ťťn bakje te krijgen en alle andere ingredienten in een ander bakje?

Alvast bedankt. 8-)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 04 juni 2006 - 00:15

Dat is nogal een vraag zeg voor je eerste post. Het handigste lijkt me om de mayo (want dat is het volgens mij) gewoon te laten schiften met wat citroenzuur. De olie komt dan na een tijdje bovendrijven. Met een schepje keukenzout zal dit wat vlugger gaan denk ik. Of die olie verder geheel zonder verontreinigingen is weet ik niet. Wat wil je er trouwens mee doen?

#3

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 04 juni 2006 - 07:21

Mayonaise bevat een veel hoger vetpercentage dan 30%. Ik heb hier een potje waar op staat 82.4% (m/m) vetten. Fritessaus is echt iets anders. Beide zijn echter inderdaad emulsies die je instabiel kunt maken. De "overige stoffen" zullen zich verdelen over de twee lagen.

#4

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 04 juni 2006 - 11:14

Misschien zou je de vetten ook nog kunnen verzepen met natronloog zodat ze in water oplossen, maar aangezien je chemlevel (no offense) lijkt me dat geen goed plan.

#5

TtT

    TtT


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 juni 2006 - 11:18

Dat is nogal een vraag zeg voor je eerste post. Het handigste lijkt me om de mayo (want dat is het volgens mij) gewoon te laten schiften met wat citroenzuur. De olie komt dan na een tijdje bovendrijven. Met een schepje keukenzout zal dit wat vlugger gaan denk ik. Of die olie verder geheel zonder verontreinigingen is weet ik niet. Wat wil je er trouwens mee doen?


Met citroenzuur laten schiften is niet gelukt. 8-)

Ik was aan het kokkerellen en dit had ik nodig voor 1 van mijn ideetjes. :D

Misschien zou je de vetten ook nog kunnen verzepen met natronloog zodat ze in water oplossen, maar aangezien je chemlevel (no offense) lijkt me dat geen goed plan.


En dan lijkt het me ook niet meer te gebruiken in de kook-sfeer. :)

Veranderd door TtT, 04 juni 2006 - 12:03


#6

TtT

    TtT


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 juni 2006 - 11:19

Beide zijn echter inderdaad emulsies die je instabiel kunt maken.

De "overige stoffen" zullen zich verdelen over de twee lagen.

Hoe?

Met citroenzuur laten schiften werkte niet. 8-)

#7

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 04 juni 2006 - 12:57

Je moet er natuurlijk wel een mik water bijgooien 8-)

#8

epiphonix

    epiphonix


  • >250 berichten
  • 915 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 juni 2006 - 13:08

Scheutje ether erbij? Laten uitdampen, maar ja, dan is de olie eigenlijk enkel nog maar theoretisch te consumeren natuurlijk, zoiets riskeren... 8-)

#9

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 04 juni 2006 - 13:45

Het is een beetje raar om dit voor culinaire doeleinden te willen doen. Er wordt zoveel moeite in gestoken die emulsie heel erg stabiel te maken. De ingrediŽnten zijn heel gewoon te krijgen.... een analytisch doel zou logischer zijn

#10

TtT

    TtT


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 juni 2006 - 14:37

Je moet er natuurlijk wel een mik water bijgooien 8-)

Aha. Lol. :)

In welke verhouding?

Dus 1 eetlepel water met 1 eetlepel fritessaus met 1 eetlepel citroenzuur.

of: 5 eetlepels water met 2 eetlepels fritessaus met 1 eetlepel citroenzuur.

of: 10 eetlepels water met 1 eetlepel fritessaus met 2 eetlepels citroenzuur.

Veranderd door TtT, 04 juni 2006 - 15:03


#11

TtT

    TtT


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 juni 2006 - 14:38

Het is een beetje raar om dit voor culinaire doeleinden te willen doen. Er wordt zoveel moeite in gestoken die emulsie heel erg stabiel te maken. De ingrediŽnten zijn heel gewoon te krijgen.... een analytisch doel zou logischer zijn

Klopt, het is gewoon een klein experimentje. Geplaatste afbeelding

#12

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 04 juni 2006 - 16:55

Die verhouding maakt niets uit want dat staat helemaal los van elkaar. Met citroenzuur breek je de emulsie en met water creŽer je een 2-lagensysteem

#13

TtT

    TtT


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 juni 2006 - 18:20

Die verhouding maakt niets uit want dat staat helemaal los van elkaar. Met citroenzuur breek je de emulsie en met water creŽer je een 2-lagensysteem

Okidoki. Bedankt. 8-)

Dat ga ik eens proberen morgen. Geplaatste afbeelding

Veranderd door TtT, 04 juni 2006 - 18:22


#14

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 04 juni 2006 - 21:22

Oow ja, als je dit een beetje wilt scheiden is een eierscheider een goede optie 8-)





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures