Springen naar inhoud

afkoelen water dmv zout


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Luders

    Luders


  • >100 berichten
  • 218 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 juni 2006 - 10:55

Hoi hoi,

Een bekende methode voor het af laten koelen van water is het toevoegen van pekel/zout.
Heeft dit verschijnsel een naam? Graag zou ik namelijk willen uitrekenen, wat de temperatuur wordt bij het toevoegen van x gram zout bij een x Volume water.

Kan iemand mij helpen?

Groetjes Luders

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 09 juni 2006 - 11:03

Je bedoelt het verschijnsel dat het mengsel afkoelt?
Ehh, endotherm oplossen?
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#3

LonelyRanger

    LonelyRanger


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 juni 2006 - 11:33

Dit verschijnsel heet cryoscopie.

De formule die je daarvoor gebruikt is: ΔT = i * kf * molaliteit

De van 't Hoff Factor i is hier 2 en kf van water = 1.86

#4

epiphonix

    epiphonix


  • >250 berichten
  • 915 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 juni 2006 - 14:41

Dit verschijnsel heet cryoscopie.

De formule die je daarvoor gebruikt is: ΔT = i * kf * molaliteit

De van 't Hoff Factor i is hier 2 en kf van water = 1.86

Dat is het niet helemaal hoor, hetgeen jij beschrijft is kookpuntsverhoging/vriespuntverlaging.

Ehh, endotherm oplossen?

Dat zal er dichter bijzitten volgens mij

#5

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 09 juni 2006 - 15:26

Het is niet mijn vakgebied maar is dit niet de inverse van de kristallisatie-energie?

#6

The Herminator

    The Herminator


  • >1k berichten
  • 2035 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 juni 2006 - 17:37

Klopt... de ionen die ontstaan t.g.v. de oplossende zoutkristallen verbreken de waterstog-bruggen in het water, en dit is een endotherm proces 8-)

Precies het omgekeerde gebeurt in "heat-packs", waarover elders op fit forum genoeg te lezen is!

#7

epiphonix

    epiphonix


  • >250 berichten
  • 915 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 juni 2006 - 18:28

dus waterstofbruggen maken = warmte
waterstofbruggen verbreken = koude

#8

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 09 juni 2006 - 20:36

Waterstofbruggen verbreken kost inderdaad energie, maar dat gebeurt niet zomaar. Je kunt geen proces laten verlopen waarbij de vrije energie omhoog gaat! Je moet voor afkoeling een proces zoeken dat energie kost, maar vrije energie oplevert. Dat betekent meestal dat je naar een endotherm proces zoekt dat heel veel entropie oplevert.

#9

Chemistry Master

    Chemistry Master


  • >100 berichten
  • 219 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 juni 2006 - 22:08

Uit mijn hoofd gezegd is 'n heel erg endotherm mengsel NH4Cl en Ba(NO3)2. Helemaal zeker weet ik 't niet... maar ik dacht 't wel

rwwh: cker en d8 zijn ook geen AN. En consequent gebruik van subscript doet ook geen pijn.

Veranderd door rwwh, 11 juni 2006 - 05:48


#10

The Herminator

    The Herminator


  • >1k berichten
  • 2035 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 juni 2006 - 23:51

Euh... wat heeft het noemen van "een" endotherm mengsel met de vraagstelling te maken? 8-)

(en in plaats van te breezeren, kan je beter leren "mijn" i.p.v. "me" hoofd te schrijven)

#11

Chemistry Master

    Chemistry Master


  • >100 berichten
  • 219 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 juni 2006 - 23:54

Euh... wat heeft het noemen van "een" endotherm mengsel met de vraagstelling te maken? :)

(en in plaats van te breezeren, kan je beter leren "mijn" i.p.v. "me" hoofd te schrijven)

Daar ben ik zelf ook nog niet helemaal achter..... 8-)

Verbeterd :D

#12

Luders

    Luders


  • >100 berichten
  • 218 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 13 juni 2006 - 15:35

Hey Jongens,

Ik had het zelf ook al gevonden, maar toch bedankt voor jullie antwoordt.

Groetjes!

#13

Apotheker

    Apotheker


  • >100 berichten
  • 158 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 juni 2006 - 19:43

Een praktisch gebruik van dit fenomeen is het maken van roomijs op de ouderwetse methode: het te vriezen mengsel wordt in metalen vat in een houten ton gedaan waar laagjes ijs en zout in wordt gedaan, waardoor de temperatuur ver onder het vriespunt van water daalt. Dit proces was al in de middeleeuwen bekend bij de oude Chinezen, maar het gemaakte ijsje zal niet echt lekker geweest zijn voor ons moderen smaakpapillen: melk vermengd honing en kamfer 8-) .





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures