Springen naar inhoud

bloed stolt meteen na afname


  • Log in om te kunnen reageren

#1

zephyrmerel

    zephyrmerel


  • >25 berichten
  • 35 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 19 juni 2006 - 19:42

Ik heb een vraagje: Als er bloed wordt afgenomen in een buisje met antistollingsmiddel en het bloed stolt meteen in het buisje, wat houd dit in??
Alvast bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

biochemiefreak

    biochemiefreak


  • >1k berichten
  • 2330 berichten
  • VIP

Geplaatst op 19 juni 2006 - 20:26

Dat er geen antistollingsmiddel in zit. Citraat en heparine zorgen voor antistolling ik heb nog niet mee gemaakt dat het bloed dan stolt. Zou kunnen dat er veel te weinig van in zit maar meestal zijn dit standaard buizen.
Is dit een praktijk voorbeeld?

MvG Ron

PS: foutje was te snel met type!!!

Veranderd door biochemiefreak, 20 juni 2006 - 12:47


#3

bteunissen

    bteunissen


  • >1k berichten
  • 1122 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 juni 2006 - 20:50

Dat er geen antistollingsmiddel in zit. Citraat en heparine zorgen voor stolling ik heb nog niet mee gemaakt dat het bloed dan stolt. Zou kunnen dat er veel te weinig van in zit maar meestal zijn dit standaard buizen.
Is dit een praktijk voorbeeld?

Citraat, heparine of EDTA worden toch juist gebruikt om te zorgen dat het bloed niet stolt? Dit zit in buisjes bestemt voor volbloed of plasma en niet voor serum....

#4

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 19 juni 2006 - 21:05

Er is een mogelijkheid dat het lijkt dat het bloed stolt, maar dat je in werkelijkheid te maken heb met cryoglobulinen.
Dit kun je controleren door het bloed af te nemen in een buis verwarmt tot 37 graden en deze onmiddelijk in een beker met water van 37 38 graden te plaatsen.
Ik heb in meer dan 30 jaar op een lab in een academisch ziekenhuis 3 van deze patienten gezien, dus extreem zeldzaam.
In deze 3 gevallen waren de cryoglobulinen van het type IgM met overganstemperaturen van ca 29, 30 en 34 graden.
Een ander effect is dat een normale stolbuis niet kan worden afgedraaid en dat analysen heel moeizaam zoniet onmogelijk zijn.

#5

biochemiefreak

    biochemiefreak


  • >1k berichten
  • 2330 berichten
  • VIP

Geplaatst op 20 juni 2006 - 16:25

Interessante patïenten zijn dat is er ook een ziekte aangekoppeld dat specifiek is?

Ik werk ook in een academisch ziekenhuis en heb ook met dit soort buizen te maken ik ben het nog niet eerder tegen gekomen zal eens vragen op het lab(veel ervaring aanwezig).

MvG Ron

#6

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 21 juni 2006 - 15:36

Aan verhoogde cryoglobulinen is niet direct een ziektebeeld gekoppeld ze moeten eerst nader getypeerd worden, maar een van de kandidaten is Waldenstrom's macroglobulinemia"

Nog wat aanvullende informatie over de classificatie van cryo's

CLASSIFICATION

Analysis of cryoglobulin — In order to analyze the nature of the cryoglobulin, it must be redissolved by warming, then subjected to laboratory testing to determine its immunoglobulin and complement components. This is accomplished by performing immunodiffusion of the redissolved cryoglobulin against antibodies directed to various immunoglobulin (Ig)heavy chains (IgG, IgM, etc) and light chains (eg, kappa and lambda) and complement components (eg, C1q, C4, and C3). (See "Recognition of monoclonal proteins").

Brouet classification — One frequently used classification scheme is that of Brouet, which uses the immunological analysis of the cryoglobulin to delineate the clonality of the responsible cryoglobulin, particularly with regard to rheumatoid factor (RF) binding activity (show table 1) [12]:

Type I — The presence of isolated monoclonal Ig (typically IgG or IgM, less commonly IgA or free immunoglobulin light chains) is the criterion for classification as a Type I cryoglobulin. The proportion of patients with a Type I cryoglobulin varies substantially among case series, but accounts for about 5 to 25 percent of cases. The hematologic diagnoses are typically Waldenström's macroglobulinemia or multiple myeloma. (See "Clinical manifestations and diagnosis of Waldenstrom's macroglobulinemia" and see "Diagnosis and differential diagnosis of multiple myeloma").

Type II — A mixture of polyclonal Ig in association with a monoclonal Ig, typically IgM or IgA, with rheumatoid factor activity defines Type II cryoglobulin. This type of cryoglobulin accounts for approximately 40 to 60 percent of cases. Type II cryoglobulins are often due to persistent viral infections, particularly hepatitic C and human immunodeficiency virus infections. (See "Clinical manifestations and diagnosis of mixed cryoglobulinemia").

Type III — Mixed cryoglobulins consisting of polyclonal immunoglobulins characterizes Type III cryoglobulins. Approximately 40 to 50 percent of all CG cases are type III, and are often secondary to connective tissue diseases.

Bron UpToDate online

#7

biochemiefreak

    biochemiefreak


  • >1k berichten
  • 2330 berichten
  • VIP

Geplaatst op 21 juni 2006 - 16:51

Bedankt!

MvG Ron





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures