Springen naar inhoud

gele/lichtbruine azijn door karamel


  • Log in om te kunnen reageren

#1

kittybio

    kittybio


  • 0 - 25 berichten
  • 11 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 juni 2006 - 12:47

Hallo allemaal!

Als onderdeel van een practicumverslag moet ik ook een literatuuronderzoekje doen over azijn. Eťn vraag daarbij is hoe lichtbruine/gele azijn die kleur krijgt, en waarom er naast 'gewone' witte azijn dus ook lichtbruine/gele azijn bestaat.

Wat ik tot nu toe uit heb kunnen vinden is dat het 'kleuren' van azijn met karamel gebeurt, vandaar de lichtbruine/gele kleur. Blijft nog de vraag van het 'waarom'. Mijn eigen idee is dat het misschien om het smaakverschil gaat, azijn met karamel wordt zoeter...? Maar dit is slechts een vermoeden en ik vroeg me af of iemand hier er meer over wist....

Alvast bedankt, en groetjes 8-)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 25 juni 2006 - 16:51

Misschien heb je iets aan deze site. Het is een receptensite, maar er staan leuke dingen in over azijn.

http://www.nieuweban...arget=azijn.htm

Ik denk dat de normale ¬ībruine¬ī azijn die je in de super koopt is gemaakt van kleurloze azijn, maar m.b.v. karamel wordt gekleurd om hem een ¬īnatuurlijk¬ītintje te geven, alsof hij gemaakt zou zijn van vruchten of zo.
Eigenlijk nep dus.

Overigens is een klein beetje suiker in azijn erg lekker. Het zoete verlevendigt de zure azijnsmaak. De toevoeging van karamel is qua smaak absoluut niet verkeerd.
Vooral de oosterse keuken maakt veel gebruik van zoetzure azijn.

Marjanne

#3

Jorim

    Jorim


  • >5k berichten
  • 5075 berichten
  • Beheer

Geplaatst op 25 juni 2006 - 16:53

Ik vind toch echt andere dingen 8-)

Door het rijpen (gisting, verzuring en oxidatie van de alcohol) van de azijn in houten vaten krijgt de azijn een donkerdere kleur.
Bron: http://www.gourmetst...its/vinegar.asp

Wat ik wel tegenkwam is dat ze glucosesiroop of kruiden met karamel gebruiken om (goedkopere) azijn van te maken of dat ze karamel gebruiken om de smaak van Balsamico-azijn te evenaren. Dat de karamel invloed heeft op de kleur zou dan best kunnen.
Bron: http://www.zibb.nl/h...6959/index.html
http://66.249.93.104...l&ct=clnk&cd=13

Een beetje rondneuzen op de sites waarheen http://nl.wikipedia.org/wiki/Azijn linkt zal nog wel meer antwoord geven op je vragen! :)

#4

kittybio

    kittybio


  • 0 - 25 berichten
  • 11 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 juni 2006 - 17:12

Dank jullie beiden :) de meeste sites waren wel een beetje een vervolg op mijn gedachtengang, en ik heb er een leuk (8-)) verhaaltje over in elkaar weten te zetten.

Nogmaals erg bedankt voor jullie moeite/tijd, en groetjes, :D
Kitty

#5

Smaharba

    Smaharba


  • 0 - 25 berichten
  • 16 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 juli 2006 - 10:53

Er staat ook op zo'n fles dat er karamel inzit..





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures