lijnolie en kunststoffen

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 2

lijnolie en kunststoffen

In zowel lijnolieverven (glycerol en vetzuren) als in kunststoffen is sprake van cross-linking en polymerisatie. Wie kan mij aangeven wat de belangrijkste verschillen en overeenkomsten zijn tussen verven op basis van lijnolie en kunststoffen in algemene zin?

Heeft het iets te maken met het vormen van netwerken, de reactie met zuurstof bij olieverf, de thermoplastische eigenschappen van kunststoffen?

Gebruikersavatar
Berichten: 2.953

Re: lijnolie en kunststoffen

Welkom op het Chemieforum!

Het is wel een erg algemene vraag. Maar met het volgende ben je al wat op weg:

Bij kunststoffen heb je thermoharders en thermoplasten.

-Themoplasten: Dit zijn polymeerketens die niet door cross-linking met elkaar zijn verweven. Deze zijn dan ook vaak te smelten om ze vervolgens in een vorm te gieten.

-Thermoharders: Bij deze kunststoffen zijn de polymeerketens door cross-linking met elkaar verweven. De manier waarop het cross-linken plaatsvindt verschilt zeer per polymeersoort.

Bij lijnolieverven vindt het cross-linken na verdamping van het oplosmiddel langzaam (weken tot maanden) plaats door reactie van het bindmiddel met zuurstof. Kijk ook maar eens op wikipedia. Deze methode wordt bij moderne thermoharders eigenlijk niet meer gebruikt.

Berichten: 2

Re: lijnolie en kunststoffen

Hartelijk dank voor uw reactie, maar bij olieverven gaat het cross-linken voortdurend door totdat de olieverf bros wordt. Is dat bij Thermohardende kunststoffen ook het geval? Is er voor de cross-linking van thermoharders ook zuurstof nodig of is het zo dat in sommige gevallen de zuurstof juist de cross-linking tegenhoudt?

Maar wat is nu specifiek voor lijnolieverven wat overeenkomt met het polymerisatie gedrag van thermohardende kunststoffen, is dat alleen het cross-linken?

Reageer