[scheikunde] rangschikken volgens stijgend kookpunt

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 4

[scheikunde] rangschikken volgens stijgend kookpunt

hallo, ik heb een vakantietaak van chemie met volgende vraag

rangschik volgens stijgend kookpunt. verklaar je rangschikking aan de hand van tekeningen.

pentanol, buteen, hexaan, octanol, propyn

klopt dit antwoord dan:

propyn, buteen, hexaan, pentanol, octanol?

want ik ben in twijfel door die alcoholen, omdat des te groter hun apolair deel is, des te slechter die oplossing gaat toch?

kan iemand mij mss helpen?

groetjes

Berichten: 127

Re: [scheikunde] rangschikken volgens stijgend kookpunt

Je rijtje klopt ook volgens chemiekaarten.

Alcoholen hebben een hoger kookpunt omdat de OH groepen, H-bruggen kunnen vormen. Ik hoop dat je weet wat dat zijn met chemlvl 1. Zoniet laat me dat dan even weten. Dan kan ik je dat nog uitleggen. H-bruggen zijn ook de oorzaak van het relatief hoge kookpunt van water.

MVG Jdeketel

Berichten: 88

Re: [scheikunde] rangschikken volgens stijgend kookpunt

Over het algemeen, des te groter het molecuul, des te groter de van der waals krachten tussen de moleculen, dus kost het meer energie de moleculen van elkaar af te krijgen ( koken dus )

De alcoholen kunnen onderling waterstofbruggen vormen, deze hebben dus een extra hoog kookpunt. Denk maar aan water, een heel klein molecuul met een redelijk hoog kookpunt.

Volgens mij klopt jouw antwoord dus...

edit: TE LAAT :oops:

Berichten: 4

Re: [scheikunde] rangschikken volgens stijgend kookpunt

ah hartelijk bedankt voor de antwoorden! dan zal dat men antwoord wezen op de vraag met de bijhorende tekeningen...

groetjes en een fijne dag verder

Reageer