[scheikunde] rangschikken volgens stijgend kookpunt
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 4
[scheikunde] rangschikken volgens stijgend kookpunt
hallo, ik heb een vakantietaak van chemie met volgende vraag
rangschik volgens stijgend kookpunt. verklaar je rangschikking aan de hand van tekeningen.
pentanol, buteen, hexaan, octanol, propyn
klopt dit antwoord dan:
propyn, buteen, hexaan, pentanol, octanol?
want ik ben in twijfel door die alcoholen, omdat des te groter hun apolair deel is, des te slechter die oplossing gaat toch?
kan iemand mij mss helpen?
groetjes
rangschik volgens stijgend kookpunt. verklaar je rangschikking aan de hand van tekeningen.
pentanol, buteen, hexaan, octanol, propyn
klopt dit antwoord dan:
propyn, buteen, hexaan, pentanol, octanol?
want ik ben in twijfel door die alcoholen, omdat des te groter hun apolair deel is, des te slechter die oplossing gaat toch?
kan iemand mij mss helpen?
groetjes
-
- Berichten: 127
Re: [scheikunde] rangschikken volgens stijgend kookpunt
Je rijtje klopt ook volgens chemiekaarten.
Alcoholen hebben een hoger kookpunt omdat de OH groepen, H-bruggen kunnen vormen. Ik hoop dat je weet wat dat zijn met chemlvl 1. Zoniet laat me dat dan even weten. Dan kan ik je dat nog uitleggen. H-bruggen zijn ook de oorzaak van het relatief hoge kookpunt van water.
MVG Jdeketel
Alcoholen hebben een hoger kookpunt omdat de OH groepen, H-bruggen kunnen vormen. Ik hoop dat je weet wat dat zijn met chemlvl 1. Zoniet laat me dat dan even weten. Dan kan ik je dat nog uitleggen. H-bruggen zijn ook de oorzaak van het relatief hoge kookpunt van water.
MVG Jdeketel
-
- Berichten: 88
Re: [scheikunde] rangschikken volgens stijgend kookpunt
Over het algemeen, des te groter het molecuul, des te groter de van der waals krachten tussen de moleculen, dus kost het meer energie de moleculen van elkaar af te krijgen ( koken dus )
De alcoholen kunnen onderling waterstofbruggen vormen, deze hebben dus een extra hoog kookpunt. Denk maar aan water, een heel klein molecuul met een redelijk hoog kookpunt.
Volgens mij klopt jouw antwoord dus...
edit: TE LAAT
De alcoholen kunnen onderling waterstofbruggen vormen, deze hebben dus een extra hoog kookpunt. Denk maar aan water, een heel klein molecuul met een redelijk hoog kookpunt.
Volgens mij klopt jouw antwoord dus...
edit: TE LAAT
-
- Berichten: 4
Re: [scheikunde] rangschikken volgens stijgend kookpunt
ah hartelijk bedankt voor de antwoorden! dan zal dat men antwoord wezen op de vraag met de bijhorende tekeningen...
groetjes en een fijne dag verder
groetjes en een fijne dag verder