[scheikunde] aantal mol in een reactie

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 35

[scheikunde] aantal mol in een reactie

Hallo,

Als je een reactie hebt van twee stoffen, wil dit dan zeggen dat het aantal mol altijd hetzelfde is (in de reagens dus ) van die twee stoffen?

alvast bedankt

Berichten: 181

Re: [scheikunde] aantal mol in een reactie

Hallo,

Nemen we als voorbeeld:

x mol A + 2x mol B --> x mol C

1mol A (x=1) reageert dus met 2mol B, dit betekent: de verhouding van de reactanten (aantal "mol") A en B is in iedere reactie gelijk. Dus onafhankelijk van de reactie-schaal ...

Weegt 1mol A 50g en 1mol B 40g, dan:

50g A (=1.0molx50g/mol) + 80g (=2.0molx40g/mol) B --> product C (reactie-schaal: 1.0mol)

10g A (=0.2mol) + 16g B --> product C (schaal: 0.2mol)

Gegroet,

Martin

Berichten: 72

Re: [scheikunde] aantal mol in een reactie

Neen, helemaal niet! Stoffen kunnen in alle verhoudingen met elkaar reageren, het is meestal helemaal geen vereiste dat ze in een bepaalde verhouding aanwezig zijn. Wat wel zo is, wanneer je twee stoffen met elkaar wilt laten 'opreageren' (bijvoorbeeld het neutraliseren van NaOH met HCl) dan moeten die twee stoffen wel in een bepaalde verhouding reageren. Dit wil niet per definitie zeggen dat er daarom altijd 1 mol van de ene stof met 1 mol van de andere reageert.

Als het gaat over reactievergelijkingen, spreken we zelden over aantal mol. De mol is eerder een handige eenheid voor concentraties, of om te rekenen in thermodynamica en kinetica. Voor een reactie kijken we gewoon naar het aantal moleculen dat met elkaar reageert om de 'moleculariteit' van de reactie te laten kloppen.

voorbeeldje

Ca+ + 2OH- --> Ca(OH)2

dit wil dus zeggen dat 1 calciumion reageert met twee hydroxide-ionen ter vorming van 1 molecule calciumdihydroxide

Edit: er is mij blijkbaar al iemand voorgeweest :oops:

Berichten: 35

Re: [scheikunde] aantal mol in een reactie

ok,tx dudes

Berichten: 33

Re: [scheikunde] aantal mol in een reactie

Het is volgens mij ook altijd afhankelijk, hoe de reacties verlopen. Het kan altijd zo zijn, dat je meer mol van de ene nodig hebt dan van de ander, om de gewenste aantal mol te krijgen of bedoel je dat niet. Dit houdt natuurlijk wel in dat je altijd een van de uitgangsproducten overhoudt.

Reageer