Springen naar inhoud

Wetenschapsquiz


  • Log in om te kunnen reageren

#1

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 26 augustus 2006 - 13:08

De vragen in de voorronde van de wetenschapsquiz

1. Welk van de volgende verschijnselen neemt door de opwarming van de aarde níet in kracht of aantal toe?
a) Tsunami"s.
b) Orkanen.
c) Smeltende gletsjers.

2. Waarom zie je onder water met een duikbril beter dan zonder?
a) Er komt minder vuil in de ogen.
b) Je hoeft minder te knipperen.
c) Ogen werken in lucht beter dan in water.

3. De Koreaanse wetenschapper Hwang Woo-Suk beweerde dat hij menselijke embryo"s had gekloond, maar werd ontmaskerd als fraudeur. Wat kloonde hij wel?
a) Een hond.
b) Een kat.
c) Een mammoet.

4. Nederland heeft zo"n tweehonderdduizend gezinnen met vier kinderen. Welke samenstelling komt het meest voor?
a) Twee zonen, twee dochters.
b) Een kind van het ene geslacht, drie van het andere.
c) Vier kinderen van hetzelfde geslacht.

5. Een stukje ruimtepuin botst tegen het internationale ruimtestation, waarbij een gat ontstaat zo groot als een euro. Een astronaut wil het lek met zijn hand dichten. Wat gebeurt er?
a) De astronaut stikt.
b) De astronaut verliest zijn hand.
c) De astronaut komt er zonder kleerscheuren van af.

6. Een collega is geŽmigreerd naar AustraliŽ, vanwege het prettige klimaat. Hoe lang duren lente en zomer daar?
a) Korter dan in Nederland.
b) Even lang.
c) Langer dan in Nederland.

7. Wie als ongetrainde wandelaar te snel van een berg afdaalt, heeft twee dagen later spierpijn. Wat is er aan de hand?
a) De spieren zijn gescheurd.
b) De spieren zijn verzuurd.
c) De spieren hebben zuurstoftekort.

8. Op Kreta wonen twee soorten mensen: sommigen spreken altijd de waarheid, anderen liegen altijd. Je ontmoet drie Kretenzers. De eerste beweert dat beide anderen leugenaars zijn. De tweede ontkent een leugenaar te zijn. De derde beweert dat de tweede een leugenaar is. Hoeveel van deze Kretenzers liegen?
a) 1
b) 2
c) 3

9. In kookboeken wordt aangeraden om een paar druppels citroen te gieten bij zelfgeperst appelsap. Waarom?
a) Vanwege de houdbaarheid.
b) Vanwege de kleur.
c) Om vliegjes af te schrikken.

10. De piloot van een stuntvliegtuigje vliegt op een liter brandstof precies drie kilometer. Hoe ver komt hij met een liter als hij ondersteboven vliegt?
a) Hij komt verder.
b) Hij komt minder ver.
c) Hij komt even ver.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 26 augustus 2006 - 15:03

1A, 2C, 3A, 4C, 5A, 6B, 7A, 8B, 9B, 10B

Mijn bewering mag in twijfel worden getrokken !
:oops:

#3

bteunissen

    bteunissen


  • >1k berichten
  • 1122 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 augustus 2006 - 15:14

Vraag 7 vind ik dubieus. Er zijn verschillende ideeŽn over de reden van spierpijn na intensief gebruik van de spieren. Het meest 'geaccepteerde' is het idee van de spierverzuring als gevolg van anaŽrobe energievoorziening. (wat dat betreft zit er ook een kern van waarheid in antwoord C). Toch zijn er ook ideeŽn dat de spierpijn komt door fijne haarscheurtjes in de spieren.
Wat dat betreft vind ik niet dat er bij vraag 7 een ťťnduidig goed antwoord is.
Of heb ik het mis? Geplaatste afbeelding

Bas

edit: p.s.: wat is de achterliggende gedacht bij vraag 10? ofwel, Marjanne, waarom is het B?

Veranderd door bteunissen, 26 augustus 2006 - 15:20


#4

Napoleon1981

    Napoleon1981


  • >1k berichten
  • 2399 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 augustus 2006 - 15:35

1A, 2C, 3A, 4C, 5A, 6B, 7A, 8B, 9B, 10B

Mijn bewering mag in twijfel worden getrokken !
:oops:

Dat ga ik doen 8-[

Vraag 4 is mijn ogen A. De kans dat je 4 kinderen van het zelfde geslacht krijgt is het kleinst. De kans op 2 om 2 is het grootst. (bij twijvel pak de driehoek van pascal er maar bij)

5 vind ik een beetje een rare vraag. Ik zou invullen er gebeurt niks. Ik denk dat het drukverschil niet groot genoeg is om de astronaut zijn hand te doen verliezen.

Verder vind ik 10 ook wel een interessante vraag. Waarom denk jij B? (hij komt minder ver) Het hangt volgens mij van de vleugel vorm af. Een stunt vliegtuig heeft vaak symetrische vleugels waardoor het vliegtuig dezelfde eigenschappen vertoont zowel "bovenste boven" als onderste boven.
Ik denk hier dus C even ver.

Maargoed net als jij mag ik ook in twijvel getrokken worden

Veranderd door Napoleon1981, 26 augustus 2006 - 15:41


#5

bteunissen

    bteunissen


  • >1k berichten
  • 1122 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 augustus 2006 - 15:41

Ik denk dat als het gat in de romp ontstaat vrijwel direct alle lucht(-druk) weg is en de astronaut nůůit op tijd zijn hand voor het gaatje kan houden. Oftewel hij stikt... :oops:

Vraag 4: Ik denk niet dat je bij zo weinig kinderen per gezin kan zeggen dat er een kans is van 50% op een jongen of meisje. De 'populatie' is daarvoor te klein. Maar goed, kansberekeningen is nooit mijn sterkste vak geweest.

#6

geomario

    geomario


  • >100 berichten
  • 186 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 26 augustus 2006 - 15:46

Ik twijfel nog bij vraag 10. De werking van een vleugel berust op twee principes:
- Het ene principe heeft met de bolling van de vleuge te maken.
- Het andere met de hoek van de vleugel ten opzichte van de luchtstoom.

Als het vliegtuig ondersteboven vliegt kan het dus enkel en alleen vliegen door de hoek van de vleugels ten opzichte van de luchtstroom groot genoeg te maken. Hierdoor heb je meer weerstand van de vleugels en dus een hoger kerosineverbruik. Bij elk "normaal" vliegtuig is het dus antwoord B. (Even afgezien van andere problemen die optreden bij omgekeerde vlucht.


Mochten de vleugels van een stuntvliegtuig helemaal symmetrisch zijn dan zijn de hoeken van de vleugels t.o.v. de luchtstroom bij normale en omgekeerde vlucht gelijk en zou het C moeten zijn.

#7

Napoleon1981

    Napoleon1981


  • >1k berichten
  • 2399 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 augustus 2006 - 15:47

Ik denk dat als het gat in de romp ontstaat vrijwel direct alle lucht(-druk) weg is en de astronaut nůůit op tijd zijn hand voor het gaatje kan houden. Oftewel hij stikt... :oops:

Vraag 4: Ik denk niet dat je bij zo weinig kinderen per gezin kan zeggen dat er een kans is van 50% op een jongen of meisje. De 'populatie' is daarvoor te klein. Maar goed, kansberekeningen is nooit mijn sterkste vak geweest.

Populatie beinvloed de kans natuurlijk niet 8-[

#8

bteunissen

    bteunissen


  • >1k berichten
  • 1122 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 augustus 2006 - 15:53

Populatie beÔnvloed de kans niet nee. Maar alleen bij grote populaties kun je iets zeggen over de verdeling/kans binnen die populatie. Als je 6 koeien hebt en drie zijn er zwart en drie zijn er blauw dan mag je niet zeggen dat de kans op een blauwe koe 50% is. Dat bedoel ik. En daarom vroeg ik mij af of je wel kan zeggen dat de meeste gezinnen met 4 kinderen 2 jongens en 2 meisjes hebben.

En hou op met die stomme :oops:

#9

Napoleon1981

    Napoleon1981


  • >1k berichten
  • 2399 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 augustus 2006 - 15:56

Ik heb de driehoek er zelf maar eens bijgepakt en zie dat ik ook fout zat

De rij waar je volgens mij moet zitten beschrijft de volgende verdeling:

1 4 6 4 1

Waarbij 1 kans 4 jongens is, 4 de kans 3 jongens 1 meisje, 6 de kans 2 jongens 2 meisjes, 4 de kans 3 meisjes 1 jongen en de laatste is dan 4 meisjes.

De kans op 1 iemand van het andere geslacht en 3 van de zelfde is dus het grootst omdat dit dus 4 + 4 is omdat zowel de combinatie 3 jongens en 1 meisje alswel 1 jongen 3 meisjes onder dit antwoord valt

Dus antwoord B is goed

Kans in procenten uitgedrukt is dan:
8/16 = 50 procent voor 3 kinden het zelfde geslacht en 1 van het andere
6/16= 37.5 procent voor 2 om 2
en 2/16 = 12.5 procent voor alle 4 van het zelfde geslacht.

Maakt samen honderd :oops:

Veranderd door Napoleon1981, 26 augustus 2006 - 16:02


#10

Napoleon1981

    Napoleon1981


  • >1k berichten
  • 2399 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 augustus 2006 - 15:58

Populatie beÔnvloed de kans niet nee. Maar alleen bij grote populaties kun je iets zeggen over de verdeling/kans binnen die populatie. Als je 6 koeien hebt en drie zijn er zwart en drie zijn er blauw dan mag je niet zeggen dat de kans op een blauwe koe 50% is. Dat bedoel ik. En daarom vroeg ik mij af of je wel kan zeggen dat de meeste gezinnen met 4 kinderen 2 jongens en 2 meisjes hebben.

En hou op met die stomme  8-[

Nee maar je bent het toch met me eens dat als je een kindje gaat maken op de natuurlijke manier die kans op een jongen en meisje toch echt allebei 50% is (het is belangrijk dat je het verschil ziet tussen een meting, wat jouw voorbeeld is, of een wetenschappelijk gegeven zoals de verdeling man/vrouw). Een kleine populatie kijk maar eens in statistiek boeken vergroot alleen de onzekerheid in je antwoord maar niet de kansverdeling. De populatie is trouwens hier 200.000 gezinnen, dat is niet zo klein hoor ;) :oops:

Veranderd door Napoleon1981, 26 augustus 2006 - 16:05


#11

bteunissen

    bteunissen


  • >1k berichten
  • 1122 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 augustus 2006 - 16:03

Blijkbaar klopt het toch niet want het goede antwoord is B.

De kans bij de eerste baby is 50/50. Diezelfde kans is er ook bij de tweede baby. Het is dus niet zo dat de tweede baby een jongen is als de eerste baby een meisje is. Voor mijn gevoel zul je pas bij een onmetelijk groot gezin 50/50 jongen/meisje hebben.

#12

Napoleon1981

    Napoleon1981


  • >1k berichten
  • 2399 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 augustus 2006 - 16:12

Ok Bas

De driehoek:

click

Alleen in een gezin van 2 kinderen is de kans 50/50 op een jongen en een meisje. Wanneer je groter gaat zal deze kans alleen maar kleiner worden. Het aantal wegen naar deze mogelijkheid neemt relatief af naarmate het gezin groter wordt. Dit verklaart dus de kleiner wordende kans. De kans op de verdeling 50/50 blijft wel het grootst, de truc in deze vraag zat hem in dat antwoord B eigenlijk 2 situaties beschreef, namelijk 3 jongens en 1 meisje maar ook 1 jongen en 3 meisjes. Hierdoor verdubbelde de kans en wint opeens antwoord B.

Veranderd door Napoleon1981, 26 augustus 2006 - 16:15


#13

Napoleon1981

    Napoleon1981


  • >1k berichten
  • 2399 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 augustus 2006 - 16:26

Ik twijfel nog bij vraag 10. De werking van een vleugel berust op twee principes:
- Het ene principe heeft met de bolling van de vleuge te maken.
- Het andere met de hoek van de vleugel ten opzichte van de luchtstoom.

Ja ik denk dus dat een stunt vliegtuig alleen vliegt op angle of attack, maargoed dit maakt deze vraag zo specialistisch dat het bijna wel minder ver moet zijn. Vanwege de bolling theorie die je beschreven hebt.

#14

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 26 augustus 2006 - 17:10

Vraag 7 vind ik dubieus. Er zijn verschillende ideeŽn over de reden van spierpijn na intensief gebruik van de spieren. Het meest 'geaccepteerde' is het idee van de spierverzuring als gevolg van anaŽrobe energievoorziening. (wat dat betreft zit er ook een kern van waarheid in antwoord C). Toch zijn er ook ideeŽn dat de spierpijn komt door fijne haarscheurtjes in de spieren.


Het zijn inderdaad fijne haarscheurtjes in de spieren. Verzuring treedt al tijdens het sporten op en voelt aan als moeie (is het moede? of zelfs moeŽ?) spieren, vaak heel aanwijsbaar wŠŠr. De haarscheurtjes ontstaan het meest in oude spiercellen. Het lichaam gaat deze vervangen waardoor de spier en ¬īgezonder¬ī uitkomt. Spierpijn is (mits met mate) niet slecht voor je spieren.

Over dit antwoord kan niet worden getwijfeld trouwens. Het is echt zo. ;)

Bij antwoord 10 heb ik als wetenschapster geen moment gedacht of geweten dat stuntvliegtuigjes symmetrische vleugels hebben. Mijn gedachtegang was dat de heffende kracht door de vleugelvorm er niet meer is bij het ondersteboven vliegen. Dus zal het vliegtuig meer brandstof verstoken omdat het zelf die heffende kracht moet opbrengen.

Antwoord 4 wist ik niet. Dat was een gok: van de vier gezinnen die ik ken met vier kinderen (en ze zijn katholiek, ja... 8-[ (excuus aan degenen die zich aangesproken voelen)) zijn het er drie met alleen jongens en ťťn met alleen meisjes. :oops:

Veranderd door Marjanne, 26 augustus 2006 - 17:11


#15

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 27 augustus 2006 - 10:31

Ik denk dat als het gat in de romp ontstaat vrijwel direct alle lucht(-druk) weg is en de astronaut nůůit op tijd zijn hand voor het gaatje kan houden. Oftewel hij stikt... :oops:

Heb je wel eens een luchtmatras leeg laten lopen? Is dan ook vrijwel meteen alle druk weg? Hij heeft wel eventjes de tijd hoor!





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures