Springen naar inhoud

pH azijn lager dan pKa azijnzuur


  • Log in om te kunnen reageren

#1

yndie

    yndie


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 september 2006 - 00:35

De pH van azijn ligt rond de 3, maar de pKa van azijnzuur is 4,7. Hoe kan dit? Of is mijn veronderstelling dat azijn kan worden beschouwd als een verdunde oplossing van azijnzuur verkeerd? Mijn berekening komt uit op meer dan 50 mol per liter om deze pH te krijgen, wat uiteraard onmogelijk is.

Weet iemand waar de fout in mijn redenering zit?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

JeroenCV

    JeroenCV


  • >1k berichten
  • 1153 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 september 2006 - 07:25

jouw fout ligt in het feit dat pH niets over een pKa zegt. En andersom ook niet.

De pH is een waarde voor de concentratie H+-ionen.

De pKa zegt iets bij welke pH je molecuul geladen in de oplossing voor komt.

bij een pH van 3 weet je de H+ concentratie. Je kent ook de reactie vergelijking van azijnzuur in water oplossen. Dan kan je uitrekenen wat je concentratie azijnzuur was.

#3

cipherIX

    cipherIX


  • >100 berichten
  • 181 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 september 2006 - 07:33

Hallo,

Op deze webpage vind je je antwoord en vele verdere oefeningen: weak_acids_and_bases ...

Gegroet,
Martin





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures