Springen naar inhoud

[scheikunde] Kooksteentjes


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Bart H

    Bart H


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 september 2006 - 19:18

Ik heb binnenkort een practicum op school Geplaatste afbeelding , ik heb nog een paar vragen waar ik het antwoord echt niet op weet. Hopelijk kan iemand mij hier helpen:

1. Van welk reactietype is de vorming van een ester uit een organisch zuur en een alcohol?

2. Waarvoor dienen kooksteentjes en hoe doen ze hun werk?

Alvast bedankt!!!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 13 september 2006 - 19:55

1 condensatie

2 kooksteentjes dienen ervoor om kookvertraging tegen te gaan en functioneren door miniscule gasbelletjes af te staan waardoorj de vloeistof makkelijker in staat is in de dampvorm over te gaan.
Als je ze lang gebruikt in een vloeistof worden ze onwerkzaam doordat alle gassen eruit verdreven zijn. Goed drogen en je kunt ze opnieuw gebruiken

#3

Bart H

    Bart H


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 september 2006 - 20:52

Bedankt! :oops: Kan tevens iemand mij zeggen op welk principe de bepaling berustvan de K waarde bij de evenwichtsreactie van azijnzuur en ethanol?

#4

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 13 september 2006 - 21:08

De normale definitie van de K-waarde is: (product van de reactieproductenrespectievelijke coefficienten)/(product van de beginstoffenrespectievelijke coefficienten)

#5

Adriaan_CF

    Adriaan_CF


  • >100 berichten
  • 161 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 september 2006 - 11:47

kooksteentjes dienen ervoor om kookvertraging tegen te gaan en functioneren door miniscule gasbelletjes af te staan  waardoor de vloeistof makkelijker in staat is in de dampvorm over te gaan.

Gerard dit ben ik niet met je eens .... het effect is mijns inziens meer dat de "oneffenheid" van de kooksteentjes punten vormt waarop het koken makkelijker plaatsvindt.

Een zeer zuivere vloeistof is tot over het kookpunt te verhitten als je dat heel gelijkmatig doet, je verstoort dus als het ware die gelijkmatigheid. Het zelfde zie je in een glas bier of champagne; koolzuur belletjes worden niet gelijkmatig door heel het glas gevormd (uit het opgeloste koolzuur) maar vooral op bepaalde plaatsen op het glas (plaatsen die voor het blote oog meestal niet anders dan andere zijn).

#6

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 14 september 2006 - 12:40

Een zeer zuivere vloeistof is tot over het kookpunt te verhitten als je dat heel gelijkmatig doet, je verstoort dus als het ware die gelijkmatigheid


Het zal je niet lukken om kookvertraging te realiseren als je kooksteentjes aan de vloeistof toevoegt, alleen als je ze telkens bijv. in een waterbad opnieuw gebruikt zal op een gegeven ogenblik weer kookvertraging optreden.
(toevoeging : dit mij uit de praktijk bekende fenomeen sluit m.i. uit dat de oneffenheden op zich de kookvertraging verhinderen)
In mijn opvatting zorgt de oneffenheid (groot oppervlak met zeer kleine holtes) ervoor dat er heel lang miniscule gasbelletjes in de kooksteentjes aanwezig blijven.
Ik ruil mijn opvatting graag in voor een andere die op bewijzen is gebaseerd in plaats van verklaringen van van waarnemingen.

Veranderd door Gerard, 14 september 2006 - 12:43


#7

kadeka

    kadeka


  • >100 berichten
  • 165 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 september 2006 - 14:08

dus volgens de theorie van Gerard zal een kooksteentje waardeloos worden bij heel lang doorkoken, want alle lucht zal uit de holtes zijn.

Je zou het natuurlijk kunnen proberen, maar ik vrees toch dat die theorie niet klopt. Of beter: het zal alleszins niet de lucht zijn uit de kleine holtes die blijft ontsnappen (in het begin natuurlijk wel, maar dat heeft volgens mij niet echt zo een grote invloed dat het koken plots veel beter zal gaan)

#8

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 14 september 2006 - 17:09

Ik kan het niet bewijzen, maar heb zelf ook de indruk dat het om de oneffenheden gaat en minder om in holtetjes aanwezig gas.
Hoe zit het anders met glasparels, die wij overigens veel liever gebruiken dan kooksteentjes?
Glasparels zijn vrijwel inert. Kooksteentjes nemen nogal eens de kleur van het extract (in ons geval) aan.

Edit: typfoutje verwijderd.

Veranderd door Marjanne, 14 september 2006 - 17:09






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures