Ionenwisselaar unit op labo schaal

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 8

Ionenwisselaar unit op labo schaal

Hallo,

Ik ben op zoek naar een manier om onze vloeibare laboafvallen te behandelen. Eén van de mogelijkheden is om gebruik te maken van een ionenwisselaar unit. Daar onze jaarlijks te behandelen hoeveelheden beperkt zijn (ongeveer 100 liter), zoek ik slechts een kleine unit.

Het probleem is echter dat ik helemaal niet vertrouwd ben met deze unit. Daarom ben ik op zoek naar leveranciers die een dergelijke kleine unit kunnen bouwen (of standaard in hun gamma hebben) en ook de geschikte harsen en expertise kunnen leveren.

Kunnen jullie me enkele referenties van dergelijke leveranciers geven voor Nederland of Belgie?

Alvast bedankt

Vicenflor

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: Ionenwisselaar unit op labo schaal

Ik ben hierin helemaal niet thuis, maar ik denk dat ik uit algemene kennis wel kan helpen.

Ten eerste zijn er voor afval zeer stricte regels, en deze zullen sterk bepalen wat je wel en niet kan en mag doen.

Ten tweede denk ik dat je als je echt een kleine hoeveelheid hebt, je het verwerken beter kunt uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Dan heb je geen investering nodig in een nieuw apparaat, hoef je geen ervaring op te bouwen in het gebruik, en hoef je je verder ook niet meer over je afval te verantwoorden naar de autoriteiten. Om met een spreuk uit een recente radioreclame te spreken: bent u ook zo iemand die zo nodig moet doen wat anderen veel beter kunnen?

Berichten: 161

Re: Ionenwisselaar unit op labo schaal

In de meeste regio's zijn er gespecialiseerde afvalverwerkers (ons lab kan zo'n beetje alles bij de AVR kwijt), dat is waarschijnlijk een stuk makkelijker en goedkoper dan zelf er iets mee te doen. Je hebt tenslotte niet alleen met het apparaat op zich te maken (aanschafkosten), je moet het apparaat ook gebruiken (personeelsinzet) en regenereren (dé eigenschap van een ionenwisselaar, dus chemicaliënverbruik en alles wat daar bij komt).

Berichten: 8

Re: Ionenwisselaar unit op labo schaal

Hallo,

Omdat ons laboafval radioactief besmet is, kunnen wij het spijtig genoeg niet gemakkelijk kwijt bij algemene afvalverwerkers. Bovendien willen wij graag een groot deel van deze radioactieve elementen terug recupereren. Vandaar dat wij besloten hebben om zelf een unit te bouwen hetgeen uiteindelijk voor ons veel goedkoper zal zijn. Het afvoeren van het afval is dus voor ons geen optie.

groetjes,

vicenflor

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: Ionenwisselaar unit op labo schaal

Als je via google of bekenden geen bedrijven kunt vinden, kun je het proberen via bedrijvenzoeksites (wel partijdig!) zoals http://www.abcdirect.nl/

Reageer