Springen naar inhoud

[scheikunde] bacterien


  • Log in om te kunnen reageren

#1

lief draakje

    lief draakje


  • 0 - 25 berichten
  • 25 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 september 2006 - 12:19

hey

ik heb 2 vraagjes..
en heb al hier rond gekeken maar kan ze nergens vinden :oops:


Gaan alle bacteriŽn dood door ze te koken?

&

Kunnen bacteriŽn zich voortplanten in de koelkast?

alvast
Bedankt
Yo kerels ik ben Erwin en Ito gaat naar Havo :P

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

chemgirl

    chemgirl


  • >100 berichten
  • 114 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 september 2006 - 14:48

Hoihoi,

Het hangt er natuurlijk vanaf om welke bacterien het gaat, maar ik heeb een keer de geraspte kaas te lang in de koelkast laten liggen en die was behoorlijk groen geworden :oops: Dus in de koelkast kunnen (sommige) bacterien iig voortplanten. Anders zouden er natuurlijk ook geen 'ten minste houdbaar tot' data op de verpakkingen hoeven staan 8-[

#3

yeti_CF

    yeti_CF


  • >25 berichten
  • 73 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 september 2006 - 15:16

En dankzij een interessante dag op een universiteit in Groningen weet ik nu dat niet alle bacterien dood gaan door ze te koken...
(ligt er natuulijk ook aan in welke vloeistof je ze kookt :oops:

(Ik heb me in Groningen daar zů verveeld dat we het tweede deel van de dag er tussen uit zijn geglipt en een McDonald's hebben opgezocht, dus veel weet ik er verder niet van 8-[)

Veranderd door yeti, 16 september 2006 - 15:17


#4

Sjaeqx

    Sjaeqx


  • >25 berichten
  • 88 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 september 2006 - 17:35

En er zijn ook zeker bacterien die tegen hele hoge temperaturen kunnen.

Veranderd door Sjaeqx, 16 september 2006 - 17:35


#5

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 16 september 2006 - 17:46

Jup, geloof het of niet: er gedijen zelfs bacteriŽn in de geisers op Ijsland. Natuurlijk zullen diezelfde bacteriŽn het niet lang uithouden in je koelkast :oops:

#6

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 16 september 2006 - 19:44

Zo 'natuurlijk' vind ik dat niet. De meeste bacterien kan je zelfs bij -80 graden laten overleven.
Alleen is het zo dat de voortplantingssnelheid van de bacterien bij verschillende temperaturen flink kan verschillen.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#7

sdekivit

    sdekivit


  • >250 berichten
  • 704 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 september 2006 - 21:25

En er zijn ook zeker bacterien die tegen hele hoge temperaturen kunnen.

dat zijn de zogenaamde extremofielen. Voorbeelden zijn zwavelmetaboliserende bacterien bij vulkanen op de bodem van de zee.

#8

lief draakje

    lief draakje


  • 0 - 25 berichten
  • 25 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 september 2006 - 07:44

hallo,

ik bedoelde de bacterien die in soep zitten..
dus of je door het koken van de soep
of dan de bacterien dood gaan...

of als je de soep enkel in een koelkast zet
zullen de bacterien dan niet meer groeien?

alvast
bedankt
Yo kerels ik ben Erwin en Ito gaat naar Havo :P

#9

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 17 september 2006 - 10:01

Als je de soep kookt zullen de bacterieen worden gedood en in de koelkast zal de bacteriegroei heel sterk geremd worden.

Enkele kanttekeningen:
Hoe netter je werkt des te minder bacterieen in je soep zitten en des teminder er gedood hoeven te worden
Als je op het laast groente of room toevoegd zullen deze bacterieen niet worden gedood. Groenten eerst heel goed wassen
Als je de soep in de koelkast wilt bewaren moet je deze snel afkoelen en niet eerst uren open in de keuken laten staan want dan zitten er al veel bacterieen in.

#10

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 17 september 2006 - 19:07

Nog twee toevoegingen:

1) Alleen de bacteriŽn doden in voedsel dat bedorven is is niet voldoende om het weer veilig te maken voor consumptie. Er zijn veel bacteriŽn die gemene stoffen achterlaten.

2) Als kaas groen wordt is dat geen bewijs dat bacteriŽn zich vermenigvuldigen, maar dat er schimmels op groeien. Een schimmel is geen bacterie. Integendeel: die groene schimmel zou best wel eens penicilline kunnen zijn, en daar zijn bacteriŽn niet dol op.....





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures