Springen naar inhoud

[scheikunde] Soep &Bacterien


  • Log in om te kunnen reageren

#1

lady C.Love

    lady C.Love


  • >25 berichten
  • 28 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 september 2006 - 11:18

hallo iedereen!!!
ik heb een vraag over soep.
ik weet dat er al een paar vragen zijn gesteld, maar er is mij ťťn ding niet egt duidelijk.
Gaan alle bacterien die in de tussentijd zijn gegroeid alsnog dood tijdens het koken?
of is dit ook afhankelijk van de temperatuur van het product en de optimalie delingstemperatuur van de bacterie??
alvast bedankt!
daaaagggg
Discovery consists of seeing what everybody has seen and thinking what nobody has thought.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Roy van Heesbeen

    Roy van Heesbeen


  • >250 berichten
  • 740 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 september 2006 - 11:23

Bij koken gaan vrijwel alle (indien de pan niet geheel is volgroeid) bacterien dood. Alleen sporen kunnen wel overleven bij deze temperatuur en eventueel later weer uitgroeien.

#3

lady C.Love

    lady C.Love


  • >25 berichten
  • 28 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 september 2006 - 11:34

ooo dus alle bacterien die in de tussentijd zijn gegroeid gaan alsnog dood tijdens het koken, maar er blijven wel sporen achter.
en als ik het goed heb kunnen die sporen voedesleinfectie of voedselvergiftiging veroorzaken tog??
Discovery consists of seeing what everybody has seen and thinking what nobody has thought.

#4

bteunissen

    bteunissen


  • >1k berichten
  • 1122 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 september 2006 - 11:38

De sporen zelf zullen niet voor een voedselvergiftiging zorgen.

De sporen kunnen echter (zoals Roy zei) later uitgroeien tot bacteriŽn en dŠn eventueel tot een voedselinfectie leiden...


ps: toch met een g?

#5

lady C.Love

    lady C.Love


  • >25 berichten
  • 28 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 september 2006 - 11:41

oooww okť nu begrijp ik het
thanx
ps: ja tog met een g msn taal 8-[

# Moderatoropmerking
Jorim: MSNtaal? Lees de Algemene Regels, dat wordt namelijk niet gewaardeerd! :oops:

Veranderd door Jorim, 19 september 2006 - 12:50

Discovery consists of seeing what everybody has seen and thinking what nobody has thought.

#6

Groentje

    Groentje


  • >100 berichten
  • 205 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 september 2006 - 22:41

ik wil nog even toevoegen dat de toxines die sommige bacterien afscheiden in de soep die een paar dagen buiten de koelkast heeft gestaan ook het koken overleven (de meeste iniedergeval)
en dat je daar ook ziek van kan worden.

#7

JeroenCV

    JeroenCV


  • >1k berichten
  • 1153 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 september 2006 - 09:26

Alleen wanneer die toxines eiwitten zijn heb je kans dat het koken het eiwit denatureerd en je er geen last van ondervindt.

Let op ik zeg kans.

#8

Roy van Heesbeen

    Roy van Heesbeen


  • >250 berichten
  • 740 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 september 2006 - 17:01

Zware toxine eiwitten zijn meestal ook zeer goed bestand tegen verhitting, denk hierbij maar aan de toxinen van de Clostridium, die zijn vrijwel niet kapot te koken.

#9

mizladyy

    mizladyy


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 september 2006 - 14:34

Als je de soep voor de tweede keer doorkookt gaan deze overgebleven bacterien ook dood?

en weet er iemand welke bacterien zijn aanwezig in soep?

#10

Groentje

    Groentje


  • >100 berichten
  • 205 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 september 2006 - 21:54

als je een soep volgens VMT :oops: bereid zullen er geen bacterien in zitten, dus welke bacterien in jou soep zitten geen idee... wel weet ik dat jij waarschijnlijk bezig ben met taak 3 van bb5

dus waarschijnlijk ben je opzoek naar de bacterie B. cereus deze bacterie kan sporen vormen en "overleeft" het koken, ook scheid hij toxine uit waarvan je misselijk kan worden en diaree kan krijgen.

#11

Roy van Heesbeen

    Roy van Heesbeen


  • >250 berichten
  • 740 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 september 2006 - 22:28

Er zijn nog wel honderd andere soorten huis tuin en kuiken bacterie soorten die dit ook kunnen. Het gelacht zal dan wel bij bacillus of Clostridium liggen.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures