Nauwkeurigheid

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 162

Nauwkeurigheid

Voor het meten van elementen gebruiken we calibratieoplossingen bereidt uit stockoplossingen van 1000 ppm. Calibratielijnen kan je op verschillende manieren bereiden; dmv stock-standaard inwegen of door te pipetteren en aan te vullen, welke van deze manieren is nauwkeuriger?

voor volumetrisch moet er gecorrigeerd worden voor de dichtheid?

is het juist om voor de verdunningsfactor het totaalgewicht te delen door het gewicht van de stock-standaard?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.314

Re: Nauwkeurigheid

Je moet kijken naar de fout die elke stap introduceert; als je inwegen in 1 stap kan doen met een fout van 1%, en pipetteren is met een fout van 0.7% maar moet je wel meedere keren doen, kan het zijn dat de cumulatieve fout groter wordt.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt, want als je de fout niet weet is het lastiger natuurlijk.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

Berichten: 873

Re: Nauwkeurigheid

Het is ook afhankelijk wat je concentratieniveau is van je meetoplossingen. Deze kan zo laag zijn dat rechtstreeks afwegen geen keuze is. Je moet dan wel uitgaan van een stockoplossing en van daaruit verdunningen maken.

Het kan ook handig zijn om vanuit een stockoplossing dagelijks 'verse' meetoplossingen te maken. Wij gebruiken hier een stockoplossing voor conserveermiddelen (BZ, SZ) die een half jaar houdbaar is in de koelkast. Nagenoeg dagelijks worden hieruit 'verse' meetoplossingen gemaakt.

Verder, als je er tevens voor zorgt dat je maatkolven bij aanvullen op de juiste temperatuur zijn (20°C, waterbad) wordt een mogelijke fout al behoorlijk geminimaliseerd. Ook wanneer je gaat pipetteren uit die maatkolven even op temperatuur brengen.

Reageer