Springen naar inhoud

kookpuntsverhoging


  • Log in om te kunnen reageren

#1

esther.

    esther.


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 september 2006 - 16:26

heyhey

ik had ff een vraagje over iets van kookpuntsverhoging :oops:
ik snap niet waarom de temperatuur van de condenserende damp van de vloeistof niet gelijk is aan de temperatuur van de kokende vloeistof
(in de vloeistof is een vaste stof opgelost)

het zou iets te maken kunnen hebben met de druk en met het afgeven en afstaan van warmte aan de omgeving.. maar verder kom ik niet

kan iemand me helpen ? 8-[

alvast bedankt!

esther

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 26 september 2006 - 17:04

In de kokende vloeistof is een vaste stof opgelost, die niet mee verdampt.
Bij het verdampen van de kokende vloeistof wordt energie gevraagd. Die wordt geleverd door de hoge temperatuur (de vloeistof kookt).
Deze energie wordt weer afgestaan aan de omgeving als de vloeistof condenseert.

Bij een zuivere vloeistof zouden deze energiehoeveelheden gelijk zijn. Maar door de vaste stof in de vloeistof is er meer energie nodig om de vloeistof in dampvorm te brengen. De vloeistof kookt daarom pas bij hogere temperatuur (kookpuntsverhoging).
Echter, als de vloeistof condenseert, is die vaste stof niet meer in het spel. En dus komt dezelfde hoeveelheid energie vrij die nodig zou zijn als de vloeistof in zuivere vorm zou koken (zonder de vaste stof). Deze is minder.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures