pH verloop

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 4

pH verloop

Ik heb een oplossing heb van oa eiwit, zetmeel, weiproduct die uitzichzelf een pH heeft van 6.5(ongeveer). Deze oplossing wil ik naar 4 brengen.

Ik heb hier 2 methodes voor.

A.

Dit doe ik door net zolang HCl 4M toe tevoegen tot de pH 4 is. Na 2 uur zie ik dat de pH weer is opgelopen en voeg nog wat toe om weer op 4 te komen.

B.

Vervolgens doe ik de proef nogmaals alleen inplaats van pas na 2 uur het op gelopen pH te corrigeren meet ik de pH om de 10 min en zorg dat ie gedurende de 2 uur op 4 blijft.

Nu vind ik een behoorlijk verschil in verbruik tussen A en B. De methode volgens B verbruikt meer HCl dan methode A.

Waarom??

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: pH verloop

Ik ben geen specialist op het gebied van eiwit, zetmeel en weiproduct (behalve misschien in de keuken), maar ik kan me voorstellen dat er iets omzet, als je de pH verlaagt, wat er vervolgens voor zorgt dat de pH weer wordt verhoogd.

Voeg je HCl toe tot pH 4, dan begint de omzetting, waarbij de pH langzaam weer verhoogt tot laten we zeggen (aanname) 6. Dan stopt de omzetting omdat de pH te hoog is geworden.

Iedere keer dat je de pH meet en zuur toevoegt, start de omzetting weer waarbij de pH langzaam oploopt tot 6 (zelfde aanname) en dus de omzetting weer stopt.

Meet je om de 10 min. de pH, dan zul je, als dit waar is, meer zuur verbruiken dan dat je hem om de 2 uur meet.

Berichten: 2.399

Re: pH verloop

Is het de bedoeling dat je pH constant 4 blijft? In dat geval raad ik het gebruik van een buffer aan.

Berichten: 4

Re: pH verloop

nee het heeft niet als doel om het op een bepaalde pH te houden. Ik wil het verloop van de pH weten. Dus hoelveekl H+ heb ik nodig om een pH te bereiken.

@marjanne.. hetzelfde id heb ik ook.. maar zoek een bevestigend antwoord :oops:

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: pH verloop

Hoeveel zuur je nodig hebt om pH 4 te bereiken zal, als het het verschijnsel iets is als wat wij beiden denken, niet verschillen. Je moet doorgaan tot de pH niet meer verandert. Als je om de 2 uur de pH meet, zal dat alleen veel langer duren, maar de hoeveelheid zuur zal niet anders zijn dan bij meting om de 10 min.

Berichten: 4

Re: pH verloop

nou niet om de 2 uur maar...

eind tijd is 2 uur.

A bij het begin naar 4 brengen en na 2 uur weer.

B om de 10 min naar 4 brengen.

B heeft een aanzienlijk hoger verbruik dan A

Re: pH verloop

Ik vermoed dat je te maken heb met de buffercapaciteit en mischien denaturatie van de eiwitten, het neutralisatie van het systeem gaat zeer traag dus als je de pH naar 4 brengt is het systeem nog lang niet in evenwicht.

Elke 10 minuten HCl toevoegen naar een pH 4 zal het evenwicht sterker verschuiven en meer HCl verbruiken dan na 4 uur 1 maal de pH weer naar 4 brengen.

Bij sterk bufferende fosfaatbuffer zie hetzelfde effect daar moet je ook de buffer een tijd laten staan om de definitieve pH te kunnen meten.

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: pH verloop

Precies..., en mijn betoog is dat het uiteindelijk voor de hoeveelheid zuur niet uitmaakt om de pH definitief naar 4 te brengen, of je nu om de 2 uur meet of om de 10 minuten. Maar je moet wel door blijven meten tot de pH definitief op 4 blijft; gelijk of dat om de 2 uur is of om de 10 min.

Als je dus één enkele keer na 2 uur meet en zuur aanvult, dan is de pH nog niet definitief op 4 ingesteld en is de eindsituatie nog niet bereikt.

Berichten: 127

Re: pH verloop

eigenlijk is je vraag ook je antwoord.

In situatie A verbruik je minder zuur en zul je dus minder dicht bij pH 4 in je eindsituatie terecht komen.

In Situatie B verbruik je meer zuur en zal je eind pH dichter bij de 4 in de buurt komen.

Situatie B zal dus meer geschikt zijn voor je proef.

Reageer