[scheikunde] Watergehalte
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 4
[scheikunde] Watergehalte
Beste mensen,
ik heb een vraagje...
Ben opzoek naar een uitleg over een werkwijze van watergehalte bepaling (halve-margarine)...
Mvg,
Jai
ik heb een vraagje...
Ben opzoek naar een uitleg over een werkwijze van watergehalte bepaling (halve-margarine)...
Mvg,
Jai
-
- Berichten: 161
Re: [scheikunde] Watergehalte
Het hangt er van af waarvan je het watergehalte moet bepalen; met vaste stoffen is een droogbalans (elektronische weegschaal met verwarmingselement) het makkelijkste. Met vloeistoffen hangt het er maar net van af wat de vloeistof is ...
-
- Berichten: 448
Re: [scheikunde] Watergehalte
Als je geen droogbalans hebt kun je een kroesje nemen en hierin de vaste stof doen. Dan weeg je dit kroesje. Verwarm tot als het water verdampt is en weeg opnieuw. Het verschil is de massa water.met vaste stoffen is een droogbalans (elektronische weegschaal met verwarmingselement) het makkelijkste.
-
- Berichten: 873
Re: [scheikunde] Watergehalte
Vaste produkten moet je vaak mengen met zand (zeezand) om insluiting te voorkomen. Daarna drogen tot constant gewicht.
massa voor drogen - massa na drogen = massa water.
massa voor drogen - massa na drogen = massa water.
-
- Berichten: 873
Re: [scheikunde] Watergehalte
Dan zou ik voor drogen mbv van een schaaltje met zand gaan. Deze werkwijze wordt hier toegepast en geeft goede en betrouwbare resultaten.
suc6
excuus, ik had al kunnen zien dat het halve margarine was. Bovenstaande werkwijze blijft wel van kracht
suc6
excuus, ik had al kunnen zien dat het halve margarine was. Bovenstaande werkwijze blijft wel van kracht
-
- Berichten: 3
Re: [scheikunde] Watergehalte
halvarine bestaat ongeveer uit 40% vet dus ik denk dat dat de rest uit water bestaat
op internet is hierover best veel te vinde
op internet is hierover best veel te vinde
- Berichten: 6.314
Re: [scheikunde] Watergehalte
En hoe meng jij water en vet dan?
Dus, er zullen ook emulgatoren in zitten, eiwitten, aroma's, kleurstoffen...
Dus, er zullen ook emulgatoren in zitten, eiwitten, aroma's, kleurstoffen...
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)
-
- Berichten: 3
Re: [scheikunde] Watergehalte
ja klopt, misschien wat te snel op het post knopje geramt
-
- Berichten: 238
Re: [scheikunde] Watergehalte
bij de waterbepaling dien je te weten of er zich kristalwater in je product bevind.
Normaliter kun je het watergehalte bepalen door het product (bijv 2 g) in een schaaltje in een oven bij 102 graden te zetten. Laat dit bijv 3 uur staan en al het niet gebonden water is verdampt.
Wanneer er echter kristalwater aanwezig is (om een voorbeeld te noemen: CuSO4.10H2O ) dan zal dit NIET mee verdampen. Als je totaal water wilt bepalen, kun je voor een methode als KarlFisher gaan, maar ik weet niet of deze ook geschikt is voor jouw product, maar ik denk van wel.
edit: schrijffout
Normaliter kun je het watergehalte bepalen door het product (bijv 2 g) in een schaaltje in een oven bij 102 graden te zetten. Laat dit bijv 3 uur staan en al het niet gebonden water is verdampt.
Wanneer er echter kristalwater aanwezig is (om een voorbeeld te noemen: CuSO4.10H2O ) dan zal dit NIET mee verdampen. Als je totaal water wilt bepalen, kun je voor een methode als KarlFisher gaan, maar ik weet niet of deze ook geschikt is voor jouw product, maar ik denk van wel.
edit: schrijffout
-
- Berichten: 274
Re: [scheikunde] Watergehalte
Halve margarine zou ik niet met de KarlFisher methode proberen. Dit heb ik ook geprobeerd te doen, met als resultaat dat ik na een kuipje margarine nog geen resultaat had.
Alles had ik in duplo gedaan, maar op een of andere manier lukte het geen 1 keer. Te grote duplo verschillen. Ik heb vanalles geprobeerd om te kijken waar het aan lag maar na een tijd te hebben geprobeerd heb ik de moet opgegeven.
Wat mij dan het beste lijkt is wat eerder is gezegd, met een schaaltje met zand.
Alles had ik in duplo gedaan, maar op een of andere manier lukte het geen 1 keer. Te grote duplo verschillen. Ik heb vanalles geprobeerd om te kijken waar het aan lag maar na een tijd te hebben geprobeerd heb ik de moet opgegeven.
Wat mij dan het beste lijkt is wat eerder is gezegd, met een schaaltje met zand.
-
- Berichten: 65
Re: [scheikunde] Watergehalte
Bepaling met Dean-Stark
Watergehalte in vet/olie waarbij het gehalte hoger dan 1% wordt geschat, wordt met Dean-Stark bepaald.
http://en.wikipedia.org/wiki/Dean-Stark_apparatus
Mvg
Niels
Watergehalte in vet/olie waarbij het gehalte hoger dan 1% wordt geschat, wordt met Dean-Stark bepaald.
http://en.wikipedia.org/wiki/Dean-Stark_apparatus
Mvg
Niels