Springen naar inhoud

[scheikunde] Watergehalte


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Kienno

    Kienno


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 oktober 2006 - 17:37

Beste mensen,

ik heb een vraagje...

Ben opzoek naar een uitleg over een werkwijze van watergehalte bepaling (halve-margarine)...

Mvg,

Jai

Veranderd door Kienno, 02 oktober 2006 - 09:24


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 01 oktober 2006 - 17:39

Watergehalte van wat?

Veranderd door FsWd, 01 oktober 2006 - 17:40


#3

Adriaan_CF

    Adriaan_CF


  • >100 berichten
  • 161 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 oktober 2006 - 23:40

Het hangt er van af waarvan je het watergehalte moet bepalen; met vaste stoffen is een droogbalans (elektronische weegschaal met verwarmingselement) het makkelijkste. Met vloeistoffen hangt het er maar net van af wat de vloeistof is ...

#4

scientist 1

    scientist 1


  • >250 berichten
  • 448 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 oktober 2006 - 05:45

met vaste stoffen is een droogbalans (elektronische weegschaal met verwarmingselement) het makkelijkste.

Als je geen droogbalans hebt kun je een kroesje nemen en hierin de vaste stof doen. Dan weeg je dit kroesje. Verwarm tot als het water verdampt is en weeg opnieuw. Het verschil is de massa water.

#5

drune134

    drune134


  • >250 berichten
  • 873 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 oktober 2006 - 06:17

Vaste produkten moet je vaak mengen met zand (zeezand) om insluiting te voorkomen. Daarna drogen tot constant gewicht.
massa voor drogen - massa na drogen = massa water.

#6

Kienno

    Kienno


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 oktober 2006 - 09:36

Watergehalte van wat?

halve margarine

#7

drune134

    drune134


  • >250 berichten
  • 873 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 oktober 2006 - 10:01

Dan zou ik voor drogen mbv van een schaaltje met zand gaan. Deze werkwijze wordt hier toegepast en geeft goede en betrouwbare resultaten.

suc6

excuus, ik had al kunnen zien dat het halve margarine was. Bovenstaande werkwijze blijft wel van kracht

Veranderd door drune134, 02 oktober 2006 - 10:14


#8

zwamZoR

    zwamZoR


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 oktober 2006 - 15:02

halvarine bestaat ongeveer uit 40% vet dus ik denk dat dat de rest uit water bestaat

op internet is hierover best veel te vinde

Veranderd door zwamZoR, 02 oktober 2006 - 15:05


#9

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 02 oktober 2006 - 15:06

En hoe meng jij water en vet dan?
Dus, er zullen ook emulgatoren in zitten, eiwitten, aroma's, kleurstoffen...
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#10

zwamZoR

    zwamZoR


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 oktober 2006 - 15:30

ja klopt, misschien wat te snel op het post knopje geramt

#11

jb31dec

    jb31dec


  • >100 berichten
  • 238 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 oktober 2006 - 18:58

bij de waterbepaling dien je te weten of er zich kristalwater in je product bevind.
Normaliter kun je het watergehalte bepalen door het product (bijv 2 g) in een schaaltje in een oven bij 102 graden te zetten. Laat dit bijv 3 uur staan en al het niet gebonden water is verdampt.
Wanneer er echter kristalwater aanwezig is (om een voorbeeld te noemen: CuSO4.10H2O ) dan zal dit NIET mee verdampen. Als je totaal water wilt bepalen, kun je voor een methode als KarlFisher gaan, maar ik weet niet of deze ook geschikt is voor jouw product, maar ik denk van wel.

edit: schrijffout

Veranderd door jb31dec, 02 oktober 2006 - 18:58


#12

Boanerges

    Boanerges


  • >250 berichten
  • 274 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 oktober 2006 - 22:02

Halve margarine zou ik niet met de KarlFisher methode proberen. Dit heb ik ook geprobeerd te doen, met als resultaat dat ik na een kuipje margarine nog geen resultaat had.

Alles had ik in duplo gedaan, maar op een of andere manier lukte het geen 1 keer. Te grote duplo verschillen. Ik heb vanalles geprobeerd om te kijken waar het aan lag maar na een tijd te hebben geprobeerd heb ik de moet opgegeven.

Wat mij dan het beste lijkt is wat eerder is gezegd, met een schaaltje met zand.

#13

Nelis77

    Nelis77


  • >25 berichten
  • 65 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 juni 2010 - 07:15

Bepaling met Dean-Stark

Watergehalte in vet/olie waarbij het gehalte hoger dan 1% wordt geschat, wordt met Dean-Stark bepaald.

http://en.wikipedia....Stark_apparatus

Mvg
Niels





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures