[scheikunde] Eindwerk over de batterij

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 2

[scheikunde] Eindwerk over de batterij

Hallo,

Ik wil jullie wat raad vragen ivm m'n eindwerk dit jaar.

Het thema is : 'de batterij'.

Er is een theoretisch en praktisch gedeelte.

- Het theoretische bestaat uit geschiedenis v/d batterij, principe werking v/d batterij en de verschillende soorten batterijen.

- Het praktische deel :

Bouwen van de Zuil van Volta, Daniell element, Lechlanché element, citroenbatterij en eventueel invloed van de factoren op de bronspanning.

Op diverse sites heb al heel wat theoretische info gevonden, ook hier en daar over het praktische deel.

Nu ben ik echter nog op zoek naar geschreven bronnen die over bovenstaande dingen handelen, dus alle soorten tijdschriften, boeken,...

Ook theoretische en praktische info van het Daniell en Lechlanché element is moeilijker te vinden. Heeft iemand suggesties ?

Bij voorkeur natuurlijk Nederlands :oops:

Bedankt op voorhand als u me tips kan geven !

Gebruikersavatar
Beheer
Berichten: 5.917

Re: [scheikunde] Eindwerk over de batterij

Hoi Durnez,

Dit is een erg prettige site, helaas wel in het Engels. En deze site gaat over de echt chemische kant van de Daniell cell. Een Nederlands site met een batterijen ABC, ook leuk. Even zoeken met de forumzoekmachine zal je nog wel wat zinnige sites opleveren.

Er zijn een aantal tijdschriften die je gewoon even kan mailen (C2W, Kijk, Ingenieur, Natuurwetenschap&techniek) of die je kunnen helpen. Boeken heb ik geen idee van, maar die zullen er zeker zijn!

Berichten: 1.379

Re: [scheikunde] Eindwerk over de batterij

Er zijn heel wat specialistische boeken over batterijen en accumulatoren. De meeste vind je in de bibliotheken van grote technische instituten zoals TNO, de drie technische universiteiten in Delft, Eindhoven en Twente en mogelijk ook wat in openbare bibliotheken van de grote steden.

Verder vind je in die bibliotheken de bekende technische encyclopedieen van Uhlmann en Kirk Othmer. Die geven veel technische informatie. Daar heb je meer aan dan aan websites. Via internet kun je in de catalogi kijken al deze bibliotheken. Daarna zul je er een dagje heen moeten om de boeken zelf door te nemen.

Via internet kun je wel direkt in de Encyclopedia Brittannica komen.

Als je al flink wat kennis hebt en weet wat je wilt kun je via zoekmachines ook heel wat aanvullende informatie vinden. Maar als die voorkennis bij jou nog ontbreekt verzuip je op internet gemakkelijk in allerlei commerciele rimram.

In boeken vind je gegevens over de belangrijkste batterijen. Zoals de loodaccu,

de alkalische accu, de Leclanche cel , de alkaline cel, de zink-lucht cel voor gehoorapparaten en horloges. Dit zijn wel de belangrijkste.

De Daniel-cel is voor de praktijk onbelangrijk en zul je nauwelijks tegenkomen. Die wordt alleen bij het onderwijs genoemd bij het behandelen van de electrochemische evenwichten. Maar de meeste cellen worden gebruikt als stroombron en niet als spanningsbron. Dat betekent dat begrippen als polarisatie, capaciteit en belastbaarheid bij het gebruik van batterijen ook behandeld moeten worden.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

Berichten: 2

Re: [scheikunde] Eindwerk over de batterij

heel erg veel dank hzeil !

Ik heb de encyclopedie van Kirk Othmer kunnen bemachtigen.

Kan je nog wat meer info geven over de encyclopedie van Uhlmann ?

Ondertussen heb ik wat meer vernomen over het praktisch gedeelte :

De Daniell cel zal inderdaad niet aan bod komen, maar één van de proeven zal zijn een oud horloge opnieuw werkend te maken op batterijen.

Hebben jullie nog ideetjes om proeven te doen die haalbaar zijn ivm batterijen zoals het bovengenoemde ?

Hartelijk dank !

Berichten: 1.379

Re: [scheikunde] Eindwerk over de batterij

Durnez Ik ken de Uhlmann alleen in een tamelijk oude duitse uitgave. Voor de Leclanche cel, de nikkel-cadmium accu en de loodaccu zult je daar zeker informatie vinden. Maar voor de alkaline batterijen, de lithiumcel en de zink-lucht cellen moet je het zoeken in modernere boeken.

Als je schetsen en beschrijvingen vindt probeer dan eerst bij al die verschillende cellen en batterijen de gemeenschappelijke aspecten te vinden en die een beetje te beschrijven. Die aspecten zijn:

De aanwezigheid van een oxydator en de plaats van de kathode waar die oxydator gereduceerd kan worden.

De aanwezigheid van een oxydeerbare stof en de plaats van de anode waar die oxydeerbare stof gereduceerd kan worden.

Bij iedere cel kun je die stoffen en die electrodes vinden. En met wat moeite kun je de bijbehorende reaktievergelijkingen er ook bij vinden. Dat zijn uiteraard allemaal redoxreakties.

Je wilt er ook proeven mee doen? Welnu, zet eens een batterij in een batterijhouder, zoek een voltmeter, amperemeter en een geijkte weerstand erbij en bedenk eens wat ontladingsproeven. Die kun je dag en nacht laten doorlopen. Maak daarbij een grafiek van de stroomsterkte (of celspanning) tegen de tijd en probeer die grafiek te interpreteren. Ikzelf denk aan een cel van 1.5 Volt die ontladen wordt over een weerstand van 50 of 100 ohm.. Maak een schema van wat je doet en zet dat in je verslag. Onderbreek dit na 2 of 3 etmalen en stel vast dat de celspanning zich daarna weer gedeeltelijk herstelt. Daar moet je natuurlijk wel een verklaring voor vinden.

Misschien vind je in de media nog wat over de lithium-cellen. Die worden in laptops gebruikt en geven soms problemen. Ook daarover kun je wat schrijven.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

Reageer