Springen naar inhoud

OliŽn en vetten


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Weme

    Weme


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 oktober 2006 - 09:38

Wat zijn de kwaliteitsverschillen tussen oliŽn en vetten?

Geplaatste afbeelding

Veranderd door Weme, 04 oktober 2006 - 09:38


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 04 oktober 2006 - 19:09

olie is veel lekkerder dan vet Geplaatste afbeelding

Of eigenlijk wil ik zeggen: wat bedoel je met deze vraag? Kwaliteit voor wat? Voor frituren? Op de boterham? Als brandstof voor auto's? Als smeermiddel voor naaimachines?

#3

drune134

    drune134


  • >250 berichten
  • 873 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 oktober 2006 - 06:42

olie is vloeibaar en vet niet?

Bij 20įC dus

#4

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 05 oktober 2006 - 14:49

Wat dacht je van plantaardig vet (diamant)?

#5

saturnus ans

    saturnus ans


  • >100 berichten
  • 162 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 oktober 2006 - 15:56

OliŽn & vetten
De kwaliteit van een olie hangt af van haar oxidatieniveau. Deze gevoelige producten mogen dus niet in contact komen met zuurstof. Hiervoor gebruiken we dissolutie- en beschermingstechnieken. Inerte stikstof vervangt schadelijke atmosferen en voorkomt contact met zuurstof. Daarnaast wordt waterstof gebruikt om de organoleptische stabiliteit te bewaren en het product de vereiste kwaliteit te geven.
Bron



Het verschil tussen olie en vet is dat olie bij "normale" temperatuur vloeibaar is en vet vast. De moeilijkheid hierbij is dat "normaal" plaatselijk verschillend is. Zo is palm olie in de tropische streken waar de oliepalm groeit een olie, maar bij onze kamertemparatuur een vast vet.
Om de verwarring compleet te maken worden sommige soorten vet niet vet genoemd maar 'boter'.
Bron



Kwaliteitskenmerken voor voedervet...
Iedere soort voedervet heeft een bepaald vetzuurpatroon. Om dit nauwkeurig vast te leggen, is een kwantitatieve bepaling van de vetzuren nodig.
Vocht gehalte bepaling volgens Karl-Fisher methodeEen hoog vochtgehalte kan de oxidatie en ranzigheid versnellen.
Vuildeeltjes (vuil/onzuiverheden) volgens ISO-663Vuildeeltjes en onzuiverheden hebben een klein direct effect op de nutritionele waarde van olie en vet, maar bij elkaar genomen kunnen ze de energiewaarde verlagen als het percentage hoog genoeg is. Onzuiverheden bestaan uit kleine deeltjes vuiligheid, huid, haar, eiwit, enz. en kunnen de vetverwerking verstoren.
Gepolymeriseerde triglyceriden volgens NEN 6348Gepolymeriseerde triglyceriden ontstaan door het veelvuldig opwarmen en warm houden van oliŽn en vetten bij een hoge temperatuur. De kwaliteit van de oliŽn en vetten verslechterd naar mate het gehalte hoger wordt.
AU (aceton onoplosbaarheid) eigen methodeHet gehalte aceton onoplosbaarheden is een waarde voor het gehalte aan Fosforlipiden in mengsel waarin Lecithine is verwerkt. De methode is vergelijkbaar met de ISO 663 alleen wordt het met aceton uitgevoerd in plaats van met hexaan.
Zuurgetal maataanduiding voor het gehalte aan vrije vetzuren.
Verzepingswaarde geeft het gemiddelde moleculair gewicht van de vetzuren aan
TU (tolueen onoplosbaarheid) Het gehalte tolueen onoplosbaarheid is een vuil indicatie die vergelijkbaar is met de ISO 663 methode die met hexaan wordt uitgevoerd.
Bron


Eerst zoeken met google leverd vaak al zoveel info...

De groentjes
Angela

edit Typfoutje

Veranderd door saturnus ans, 05 oktober 2006 - 15:58


#6

drune134

    drune134


  • >250 berichten
  • 873 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 oktober 2006 - 06:38

Zo is palm olie in de tropische streken waar de oliepalm groeit een olie, maar bij onze kamertemparatuur een vast vet.


Dat is helemaal afhankelijk welke kamertemperatuur je gebruikt. Afgelopen juli is er maar weinig palmvet geweest in Nederland! :oops:





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures