Springen naar inhoud

[scheikunde] reactievergelijking van Salicylzuur en ethaanzuur


  • Log in om te kunnen reageren

#1

nicole_CF

    nicole_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 oktober 2006 - 13:38

Hee!:oops:

Ik ben bezig met mijn profielwerkstuk over de chemie van de aspirine en daarvoor moet ik de reactievergelijking (structuurformule) van salicylzuur met ethaanzuur weten.

Ik heb al gezocht naar deze reactievergelijking op het internet maar daar kom ik vooral uit bij:

Geplaatste afbeelding

dit blijkt de reactievergelijking te zijn met azijnzuuranhydride. Ik moet dus reactie vergelijking weten met ethaanzuur. Is er iemand die mij daarmee kan helpen?

Alvast Bedankt..

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jeffrey_Buter

    Jeffrey_Buter


  • >250 berichten
  • 857 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 06 oktober 2006 - 13:40

Salicylzuur + Ethaanzuur is een verestering. Wat weet je van een verestering? Welk product kan je naast je ester nog meer verwachten?

alcohol + carbonzuur --> ester + ???

los ??? op en je hebt het.

Veranderd door JeffreyButer, 06 oktober 2006 - 13:41


#3

nicole_CF

    nicole_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 oktober 2006 - 13:43

Water toch?

of zeg ik nu iets heel doms :oops:

#4

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 06 oktober 2006 - 13:56

Nee hoor, dat is precies wat er wordt gevormd!
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#5

nicole_CF

    nicole_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 oktober 2006 - 14:17

Ok heel erg bedankt!! Hier kom ik wel weer verder mee..

maar had eigenlijk nog 1 vraagje...

Wat is de molverhouding van salicylzuur en azijnzuuranhydride..?
Ik zal denken dat het 1:2 is,, maar iets zegt me dat dat fout is :oops:

#6

zen

    zen


  • >25 berichten
  • 42 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 06 oktober 2006 - 14:30

Bekijk de formules nog eens boven het is inderdaad zo dat men en ester met water kan krijgen. Maar in dit geval werkt ge met azijnzuuranhydride hetgeen zorgt voor een ester het acetylsalicylzuur en azijnzuur. De molverhouding is hier 1 voor het acetylzuur en 1 voor het azijnzuuranhydride.
groeten

#7

Jeffrey_Buter

    Jeffrey_Buter


  • >250 berichten
  • 857 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 06 oktober 2006 - 15:51

He Nicole...

om je even nog een extra paragraafje te geven in je profielwerkstuk stel ik een vraagje:

Je hebt nu gezien dat je met 2 verschillende reacties aspirine kunt maken. Namelijk:
Salicylzuur + azijnzuuranhydride --> acetylsalicylzuur + azijnzuur
Salicylzuur + azijnzuur --> acetylsalicylzuur + water

beide reacties geven acetylsalicylzuur maar er is toch een groot verschil tussen deze reacties. Ga eens na wat het belangrijke verschill is tussen deze reacties en je hebt een extra paragraaf in je PWS.
Maak de asprine maar eens op beide manieren en zie wat het verschil is!!

#8

nicole_CF

    nicole_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 oktober 2006 - 16:26

Bij de eerste reactie ontstaat er een zuur eindproduct (azijnzuur),
bij de tweede reactie ontstaat er een basisch eindproduct (water)?

Ik weet in ieder geval wel dat azijnzuur nog met iets verder reageert, ik weet alleen nog niet met wat en wat voor een reactievergelijking dat is...

#9

Jeffrey_Buter

    Jeffrey_Buter


  • >250 berichten
  • 857 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 06 oktober 2006 - 16:49

Bij de eerste reactie ontstaat er een zuur eindproduct (azijnzuur),
bij de tweede reactie ontstaat er een basisch eindproduct (water)?

Ik weet in ieder geval wel dat azijnzuur nog met iets verder reageert, ik weet alleen nog niet met wat en wat voor een reactievergelijking dat is...

Je zit in de verkeerde richting.

Je opbrengst bij de reactie met azijnzuuranhydride zal hoger zijn dan de reactie met gewoon azijnzuur. Waarom?





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures