Springen naar inhoud

Bacillus Cereus en meel/rijstproducten


  • Log in om te kunnen reageren

#1

SN89

    SN89


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 oktober 2006 - 13:11

Beste mensen,

Ik weet dat meel- en rijstproducten het grootste risico lopen om besmet te worden met Bacillus Cereus. Dat heb ik al op verschillende site's gevonden nou is alleen mijn vraag waarom dat zo is, want dat staat er nergens bij...

Ik hoop dat iemand mij antwoord kan geven op deze vraag.

Groetjes.. :oops:

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

JeroenCV

    JeroenCV


  • >1k berichten
  • 1153 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 oktober 2006 - 13:54

Dat komt doordat deze bacterie een leuk toxin afscheidt en je daar best wel ziek (soms wel dood) van wordt.

#3

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 12 oktober 2006 - 14:06

Jeroen verklaar je nader wat heeft een toxine te maken met de besmettingskans van meel en rijst? (ik weet het antwoord niet.)

#4

Roy van Heesbeen

    Roy van Heesbeen


  • >250 berichten
  • 740 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 oktober 2006 - 14:27

Hij groeit er graag op. Er zijn mensen koken rijst, laten dit afkoelen en eten dit een aantal dagen later op door even kort te verwarmen.
Bij het koken van rijst maak je alle bacterien dood behalve de sporen. De B. Cereus vormt deze ook. Als later de rijst weer afkoeld, dan vormen deze sporen nieuwe bacterien.
Door vervolgens alleen de rijst even kort te verwarmen maak je niet de bacterien dood. Hierdoor kan er een voedselinfectie, of bij de aanwezigheid van toxinen een vergiftiging ontstaan.

#5

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 12 oktober 2006 - 18:12

Ik vind de vraag niet erg duidelijk. Uit de naam van de bacterie is zijn voorkeur al af te lezen. Het is een beetje als "waarom tref je de meeste mensen aan tafel etend aan", met als antwoord "nou gewoon, omdat veel mensen er de voorkeur aan geven aan een tafel te eten".

In dit geval zou ik zeggen: nou als deze bacterie het prettiger had gevonden om op sla te zitten, hadden ze hem waarschijnlijk B. vegitus genoemd.....

#6

Annaseiffers

    Annaseiffers


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 oktober 2006 - 09:49

Het komt ook doordat bacillus cereus alfa amylase aanmaakt en daardoor wat met het zetmeel kan van granen/rijst enz... De zetmeelkorrels zijn te groot om zo op te eten en moeten afgebroken worden in kleinere stukjes. Niet alle bacterieen kunnen dit, bacillus cereus kan dit dus wel.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures