Springen naar inhoud

water + zout koken


  • Log in om te kunnen reageren

#1

pkpotemkin

    pkpotemkin


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 oktober 2006 - 15:05

Hallo
Als je zuiver water kookt en dan zout toevoegd stopt het water even met koken, om dan op een hogere temperatuur verder te koken. Kan mij hier iemand de verklaring van geven? Ik heb gegoogled, maar geen echte verklaringen gevonden. Bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

jhullaert

    jhullaert


  • >1k berichten
  • 2337 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 oktober 2006 - 15:48

(het kookpunt van zout water ligt gwn hoger dan dat van gewoon water.
Hoe meer zout je toevoegt hoe hoger het kookpunt.)
Het stopt even met koken omdat eens een stof het kookpunt heeft bereikt de temperatuur niet meer stijgt.Na het toevoegen van zout kan de temperatuur stijgen tot het kookpunt van zout water en dan kookt het gwn verder tot alles verdampt is.

#3

pkpotemkin

    pkpotemkin


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 oktober 2006 - 16:01

Ik zocht eigenlijk een reden waarom zoutwater kookt op een hogere temperatuur, maar wss is het idd gewoon logisch omdat je vaste stof toevoegd. Merci voor de reactie, topic mag toe voor mijn part.

#4

jhullaert

    jhullaert


  • >1k berichten
  • 2337 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 oktober 2006 - 17:02

ja natrium en chloor hebben ook een hoger kookpunt dan water hŤ.

#5

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 12 oktober 2006 - 17:14

ja natrium en chloor hebben ook een hoger kookpunt dan water hŤ.

Dus? Hoe werkt destilleren in jouw ogen dan? Het werkt in feite zo: natrium en chloor trekken allebei een jasje van water aan zodat dit lastiger verdampt :oops:

#6

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 12 oktober 2006 - 17:14

ja natrium en chloor hebben ook een hoger kookpunt dan water hŤ.

En je punt?

Waterstofgas en zuurstofgas hebben een veel lager kookpunt dan water...


Edit: FsWd was me voor :oops:

Veranderd door Beryllium, 12 oktober 2006 - 17:15

You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#7

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 12 oktober 2006 - 18:22

Er is nog een kijk op kookpuntsverhoging: er is minder los water in een zoutoplossing. Alleen dat losse water kan verdampen. Daardoor is bij dezelfde temperatuur de dampspanning lager, en bij dezelfde dampspanning (bijvoorbeeld 1 bar) de temperatuur hoger.

#8

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 12 oktober 2006 - 18:24

Je zocht nog een tweede reden. Die kun je wel uitvogelen als je je realiseert dat wanneer je aan kokend water een beetje meer water toevoegt het ook even stopt met koken.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures