water + zout koken
Moderator: ArcherBarry
-
- Berichten: 2
water + zout koken
Hallo
Als je zuiver water kookt en dan zout toevoegd stopt het water even met koken, om dan op een hogere temperatuur verder te koken. Kan mij hier iemand de verklaring van geven? Ik heb gegoogled, maar geen echte verklaringen gevonden. Bedankt!
Als je zuiver water kookt en dan zout toevoegd stopt het water even met koken, om dan op een hogere temperatuur verder te koken. Kan mij hier iemand de verklaring van geven? Ik heb gegoogled, maar geen echte verklaringen gevonden. Bedankt!
-
- Berichten: 2.337
Re: water + zout koken
(het kookpunt van zout water ligt gwn hoger dan dat van gewoon water.
Hoe meer zout je toevoegt hoe hoger het kookpunt.)
Het stopt even met koken omdat eens een stof het kookpunt heeft bereikt de temperatuur niet meer stijgt.Na het toevoegen van zout kan de temperatuur stijgen tot het kookpunt van zout water en dan kookt het gwn verder tot alles verdampt is.
Hoe meer zout je toevoegt hoe hoger het kookpunt.)
Het stopt even met koken omdat eens een stof het kookpunt heeft bereikt de temperatuur niet meer stijgt.Na het toevoegen van zout kan de temperatuur stijgen tot het kookpunt van zout water en dan kookt het gwn verder tot alles verdampt is.
-
- Berichten: 2
Re: water + zout koken
Ik zocht eigenlijk een reden waarom zoutwater kookt op een hogere temperatuur, maar wss is het idd gewoon logisch omdat je vaste stof toevoegd. Merci voor de reactie, topic mag toe voor mijn part.
-
- Berichten: 2.337
Re: water + zout koken
ja natrium en chloor hebben ook een hoger kookpunt dan water hè.
- Berichten: 11.177
Re: water + zout koken
Dus? Hoe werkt destilleren in jouw ogen dan? Het werkt in feite zo: natrium en chloor trekken allebei een jasje van water aan zodat dit lastiger verdamptja natrium en chloor hebben ook een hoger kookpunt dan water hè.
- Berichten: 6.314
Re: water + zout koken
En je punt?ja natrium en chloor hebben ook een hoger kookpunt dan water hè.
Waterstofgas en zuurstofgas hebben een veel lager kookpunt dan water...
Edit: FsWd was me voor
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)
- Berichten: 6.853
Re: water + zout koken
Er is nog een kijk op kookpuntsverhoging: er is minder los water in een zoutoplossing. Alleen dat losse water kan verdampen. Daardoor is bij dezelfde temperatuur de dampspanning lager, en bij dezelfde dampspanning (bijvoorbeeld 1 bar) de temperatuur hoger.
- Berichten: 6.853
Re: water + zout koken
Je zocht nog een tweede reden. Die kun je wel uitvogelen als je je realiseert dat wanneer je aan kokend water een beetje meer water toevoegt het ook even stopt met koken.