Springen naar inhoud

Vriespuntsverlaging + kookpuntsverhoging


  • Log in om te kunnen reageren

#1

seth_CF

    seth_CF


  • >25 berichten
  • 62 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 oktober 2006 - 10:53

hallo,

weet iemand wat de kookpuntsverhoging en de vriespuntsverlaging is, als men een polymeer (met vb: MM= 20000) oplost in cyclohexaan met concentratie van 1g/L ??

alvast mijn oprechte dank!!

# Moderatoropmerking
Jorim: Kijk de volgende keer dat je een vraag plaatst wel even naar de omschrijving van het forum. Het discussieforum is voor een vraag niet bedoeld!

Veranderd door Jorim, 15 oktober 2006 - 16:13


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 15 oktober 2006 - 11:15

Example

A solution of 2.95 g of sulfur in 100 g cyclohexane had a freezing point of 4.18C, pure cyclohexane has a fp of 6.50C. What is the molecular formula of sulfur?

bron: (met antwoord) http://www.chem.quee...ative/index.htm

#3

sibel

    sibel


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 december 2006 - 13:18

Hallo, weet iemand of vriespunt'verhogingen' en kookpunts'verlagingen' mogelijk zijn? En onder welke omstandigheden kan dat dan?

#4

chemgirl

    chemgirl


  • >100 berichten
  • 114 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 december 2006 - 15:41

Misschien was het handiger geweest een nieuw topic over dit onderwerp te beginnen...

Iig een linkje (mbv google) hier

Dit is uitgelegd voor water, maar ik neem aan dat het ook geldt voor andere vloeistoffen (ik denk dankzij pV=nRT, maar daar ben ik niet helemaal zeker van)

#5

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 26 december 2006 - 22:49

Heel algemeen, net als de vraag: je hebt het over de temperatuur waarbij twee fasen met elkaar in thermodynamisch evenwicht zijn. Dat betekent dat ze bij die temperatuur dezelfde vrije energie hebben.

Kijken we bij water, dan is (bij 1 bar) beneden 100C de vloeistof stabieler, en boven 100C de damp.

Als je die evenwichtstemperatuur wilt verschuiven, dan moet je het thermodynamisch evenwicht verleggen. Dat betekent dus dat je n van de twee ten opzichte van de ander stabieler of onstabieler moet maken.

Het oplossen van een willekeurige stof in water maakt de vloeistof thermodynamisch stabieler, en verlaagt dus het smeltpunt en verhoogt het kookpunt.

Je moet dus iets anders verzinnen dan iets op te lossen in de vloeistof om te bereiken wat jij wilt.

#6

sibel

    sibel


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 december 2006 - 11:47

hey
dus kookpuntsverlagingen en vriespuntsverhogingen kunnen? maar wat kan er dan gedaan worden in plaats van stoffen op te lossen in water voor een kookpuntsverhoging en vriespuntsverlaging te bekomen, om een verlaging te krijgen van de kooktemperatuur? Moeten en vaste stoffen in water gevoegd worden die niet kunnen oplossen?Ik kom er niet aan uit...

#7

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 28 december 2006 - 11:57

Zou drukverhoging of verlaging er toe doen?

#8

sibel

    sibel


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 december 2006 - 13:54

Hey!
Is er niemand die mij kan helpen?!t Is eigenlijk een examenvraag en ik heb binnenkort examen dus.... help!

#9

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 31 december 2006 - 15:05

Zou drukverhoging of verlaging er toe doen?

pV=nRT

#10

Miura

    Miura


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 december 2006 - 15:33

hey
dus kookpuntsverlagingen en vriespuntsverhogingen kunnen? maar wat kan er dan gedaan worden in plaats van stoffen op te lossen in water voor een kookpuntsverhoging en vriespuntsverlaging te bekomen, om een verlaging te krijgen van de kooktemperatuur? Moeten en vaste stoffen in water gevoegd worden die niet kunnen oplossen?Ik kom er niet aan uit...

voor kookpunt verlaging/vriespuntverhoging moet je de druk veranderen, anders is dit niet mogelijk 8-[

Isobare(P=constant) kookpuntsverhoging is echter wel mogelijk:
ΔTkookbΣi mi

ΔT is de verandering van de kooktemperatuur
θb= ebullioscopische constante dit is een constante stofeigenschap van het solvent voor water is dit 0.512 C
Σi mi= een somering van de molaliteiten van de opgeloste stoffen (mi= aantal mol van de opgeloste stof per 1000g solvent

vb: een 1 molaal oplossing (dus 1 mol per 1000g water) van bv sucrose kookt bij 1 atm bij 100.51C ipv bij 100C, een 1 molaaloplossing van NaCl kookt bij 101.02C( door dat NaCl-->Na+aq+Cl-aq)
iets gelijkaardig is geldig voor vriespuntverhoging:

ΔTvries=-θfΣi mi

θf= cryoscopische constante en is ook een eigenschap van het solvent

edit: ik betwijfel dat je dit moet kennen in het middelbaar onderwijs :oops:

Veranderd door Miura, 31 december 2006 - 15:36


#11

nilsindeo

    nilsindeo


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 december 2009 - 21:46

je zal een azeotroop moeten maken

#12

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 16 december 2009 - 21:56

Ik heb zo het idee dat de oplossing na 3 jaar wel verdampt is.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures