Springen naar inhoud

Esters


  • Log in om te kunnen reageren

#1

LvS_CF

    LvS_CF


  • >100 berichten
  • 139 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 oktober 2006 - 20:05

Hey iedereen,

Ik heb effe een klein vraagje,
op school proberen wij een lekker geurende ester te maken,
bijv. amylacetaat (syst: pentyletanoaat) ruikt naar zuurtjes/peer
van pentanol en azijnzuur maar om een of ander reden is het bij ons op school nog nooit gelukt om een lekker geurende ester te maken, ook niet na verdunning met water of ethanol

wie heeft er tips??

LvS

Veranderd door LvS, 15 oktober 2006 - 20:06


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 15 oktober 2006 - 20:35

Zou het kunnen komen omdat er nog een deel uitgangsstoffen inzitten? Voor een echt lekker geurtje zal de ester waarschijnlijk redelijk zuiver moeten zijn (tenminste geen vies geurende stoffen als pentanol en azijnzuur...).

#3

helium_CF

    helium_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 23 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 oktober 2006 - 00:05

destilleren dus dat product


ik denk dat je beter ethanol als uitgangsstof gebruiken, want veel geur/smaakstoffen zijn ethanol-esters


enkele voorbeelden (gepikt van wikipedia)
3-methylbutylethanoaat (banaan)
octylethanoaat (sinaasappel, na synthese beoordeeld als etherisch)
propylethanoaat (peer)

#4

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 16 oktober 2006 - 00:17

Aangezien je zo weinig mogelijk water in je systeem wil hebben die voor een terugreactie kan zorgen, zou je ook wat grammetjes magnesiumsulfaat erbij kunnen kiepen, of eventueel met de anhydrides van zuren. Wanneer je azijnzuur gebruikt, kun je dus ook azijnzuur anhydride gebruiken. Zie dit als 2x azijnzuur waar water tussenuit is geplukt.

#5

Demon van Laplace

    Demon van Laplace


  • >25 berichten
  • 98 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 oktober 2006 - 07:32

Je kan ook het azijnzuur activeren (chemisch modificeren waardoor het sneller met het alcohol reageert) door het eerst te laten reageren met thionylchloride en vervolgens het gevormde azijnzuurchloride laten reageren met het alcohol.

#6

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 16 oktober 2006 - 11:44

Zorg dan uiteraard wel voor een verbinding naar de open lucht die je afsluit met een gasval. Er ontstaat namelijk zoutzuurgas.

#7

LvS_CF

    LvS_CF


  • >100 berichten
  • 139 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 oktober 2006 - 20:59

Thanx

LvS





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures