Esters
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 139
Esters
Hey iedereen,
Ik heb effe een klein vraagje,
op school proberen wij een lekker geurende ester te maken,
bijv. amylacetaat (syst: pentyletanoaat) ruikt naar zuurtjes/peer
van pentanol en azijnzuur maar om een of ander reden is het bij ons op school nog nooit gelukt om een lekker geurende ester te maken, ook niet na verdunning met water of ethanol
wie heeft er tips??
LvS
Ik heb effe een klein vraagje,
op school proberen wij een lekker geurende ester te maken,
bijv. amylacetaat (syst: pentyletanoaat) ruikt naar zuurtjes/peer
van pentanol en azijnzuur maar om een of ander reden is het bij ons op school nog nooit gelukt om een lekker geurende ester te maken, ook niet na verdunning met water of ethanol
wie heeft er tips??
LvS
- Berichten: 6.853
Re: Esters
Zou het kunnen komen omdat er nog een deel uitgangsstoffen inzitten? Voor een echt lekker geurtje zal de ester waarschijnlijk redelijk zuiver moeten zijn (tenminste geen vies geurende stoffen als pentanol en azijnzuur...).
-
- Berichten: 23
Re: Esters
destilleren dus dat product
ik denk dat je beter ethanol als uitgangsstof gebruiken, want veel geur/smaakstoffen zijn ethanol-esters
enkele voorbeelden (gepikt van wikipedia)
3-methylbutylethanoaat (banaan)
octylethanoaat (sinaasappel, na synthese beoordeeld als etherisch)
propylethanoaat (peer)
ik denk dat je beter ethanol als uitgangsstof gebruiken, want veel geur/smaakstoffen zijn ethanol-esters
enkele voorbeelden (gepikt van wikipedia)
3-methylbutylethanoaat (banaan)
octylethanoaat (sinaasappel, na synthese beoordeeld als etherisch)
propylethanoaat (peer)
- Berichten: 11.177
Re: Esters
Aangezien je zo weinig mogelijk water in je systeem wil hebben die voor een terugreactie kan zorgen, zou je ook wat grammetjes magnesiumsulfaat erbij kunnen kiepen, of eventueel met de anhydrides van zuren. Wanneer je azijnzuur gebruikt, kun je dus ook azijnzuur anhydride gebruiken. Zie dit als 2x azijnzuur waar water tussenuit is geplukt.
-
- Berichten: 98
Re: Esters
Je kan ook het azijnzuur activeren (chemisch modificeren waardoor het sneller met het alcohol reageert) door het eerst te laten reageren met thionylchloride en vervolgens het gevormde azijnzuurchloride laten reageren met het alcohol.
- Berichten: 11.177
Re: Esters
Zorg dan uiteraard wel voor een verbinding naar de open lucht die je afsluit met een gasval. Er ontstaat namelijk zoutzuurgas.