Esters

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 139

Esters

Hey iedereen,

Ik heb effe een klein vraagje,

op school proberen wij een lekker geurende ester te maken,

bijv. amylacetaat (syst: pentyletanoaat) ruikt naar zuurtjes/peer

van pentanol en azijnzuur maar om een of ander reden is het bij ons op school nog nooit gelukt om een lekker geurende ester te maken, ook niet na verdunning met water of ethanol

wie heeft er tips??

LvS

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: Esters

Zou het kunnen komen omdat er nog een deel uitgangsstoffen inzitten? Voor een echt lekker geurtje zal de ester waarschijnlijk redelijk zuiver moeten zijn (tenminste geen vies geurende stoffen als pentanol en azijnzuur...).

Berichten: 23

Re: Esters

destilleren dus dat product

ik denk dat je beter ethanol als uitgangsstof gebruiken, want veel geur/smaakstoffen zijn ethanol-esters

enkele voorbeelden (gepikt van wikipedia)

3-methylbutylethanoaat (banaan)

octylethanoaat (sinaasappel, na synthese beoordeeld als etherisch)

propylethanoaat (peer)

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Esters

Aangezien je zo weinig mogelijk water in je systeem wil hebben die voor een terugreactie kan zorgen, zou je ook wat grammetjes magnesiumsulfaat erbij kunnen kiepen, of eventueel met de anhydrides van zuren. Wanneer je azijnzuur gebruikt, kun je dus ook azijnzuur anhydride gebruiken. Zie dit als 2x azijnzuur waar water tussenuit is geplukt.

Berichten: 98

Re: Esters

Je kan ook het azijnzuur activeren (chemisch modificeren waardoor het sneller met het alcohol reageert) door het eerst te laten reageren met thionylchloride en vervolgens het gevormde azijnzuurchloride laten reageren met het alcohol.

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Esters

Zorg dan uiteraard wel voor een verbinding naar de open lucht die je afsluit met een gasval. Er ontstaat namelijk zoutzuurgas.

Berichten: 139

Re: Esters

Thanx

LvS

Reageer