Springen naar inhoud

suikerconcentratie in sportdrank


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Nickmeister

    Nickmeister


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 oktober 2006 - 11:44

Ik doe mijn proefielwerkstuk over sportdranken, hierbij wil ik de suikerconcentratie bij verschillende drankjes onderzoeken.

Mijn vraag is: is er een manier om alle aanwezige suikers aan te tonen en niet alleen glucose bijvoorbeeld?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

numbskull837

    numbskull837


  • >25 berichten
  • 32 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 20 oktober 2006 - 14:33

brix meten?

Brix is een maat voor de hoeveelheid opgeloste suiker in een waterige vloeistof en geeft aan hoeveel massa-procent van de vloeistof uit sucrose bestaat. De waarde wordt uitgedrukt in graden en kan bepaald worden door de brekingsindex van het sap gemeten met een refractometer of door het soortelijk gewicht van de vloeistof te meten met een gravimeter.

Veranderd door numbskull837, 20 oktober 2006 - 14:44


#3

Boanerges

    Boanerges


  • >250 berichten
  • 274 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 oktober 2006 - 15:01

Ik doe mijn proefielwerkstuk over sportdranken, hierbij wil ik de suikerconcentratie bij verschillende drankjes onderzoeken.

Mijn vraag is: is er een manier om alle aanwezige suikers aan te tonen en niet alleen glucose bijvoorbeeld?

Voordat je begint kan je beter uitzoeken welke suikers er ongeveer in je sportdrank zitten.

Met behulp van HPLC kan je heel veel meten, de laatste keer dat ik suikers in frisdrank heb gemeten heb ik 3 suikers gemeten.

Er zijn er vast wel meer, maar ik had me toen beperkt tot 3. Namelijk Fructose, glucose en sucrose.

#4

Jeffrey_Buter

    Jeffrey_Buter


  • >250 berichten
  • 857 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 20 oktober 2006 - 17:48

brix meten?

Brix is een maat voor de hoeveelheid opgeloste suiker in een waterige vloeistof en geeft aan hoeveel massa-procent van de vloeistof uit sucrose bestaat. De waarde wordt uitgedrukt in graden en kan bepaald worden door de brekingsindex van het sap gemeten met een refractometer of door het soortelijk gewicht van de vloeistof te meten met een gravimeter.

Brix is te onbetrouwbaar aangezien je sportdrank niet alleen water en suiker is. Je sportdrank bevat meerdere componenten die de breking be´nvloeden waardoor je een onbetrouwbare waarde meet.
De HPLC bepaling is een uitermate goede manier voor een kwantitatieve analyse.
Voor de kwalitatieve analyse kan je gebruik maken van dunnelaagchromatografie.
(vraag voor meer info. Ik heb een voorschrift van een suiker bepaling mbv DLC)

Veranderd door JeffreyButer, 20 oktober 2006 - 17:54






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures