Springen naar inhoud

Suikerbepaling


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Pieter122

    Pieter122


  • >25 berichten
  • 74 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 november 2006 - 12:28

Beste mensen,
Ik wil in een mengsel van allerlei organisch materiaal doorelkaar ( zeg maar de groene container ) het suikergehalte bepalen.
Geen enkel idee hoe ik dat moet doen.
Wie kan mij op weg helpen ?
Het is belangrijk dat het op een eenvoudige manier kan ( dus niet met gaschromatograaf o.i.d. )

Alvast bedankt.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jeffrey_Buter

    Jeffrey_Buter


  • >250 berichten
  • 857 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 01 november 2006 - 12:33

Het is belangrijk dat het op een eenvoudige manier kan ( dus niet met gaschromatograaf o.i.d. )

GC gaat ook niet lukken voor een suikerbepaling aangezien suiker niet vluchtig is.
HPLC is de manier om de hoeveelheid suiker in je monster te bepalen maar blijkbaar heb je niet de beschikking over de aparatuur. De makkelijkste manier heb je nu al uitgeschakeld.
Een titratie lukt ook niet aangezien je een mengsel van allerlei organische stoffen gebruikt. Deze stoffen (welke? Hoeveel?) zouden mee kunnen reageren met een titratie waardoor je een verkeerd gehalte berekend.

Voor zover mijn kennis rijkt moet je wel HPLC gebruiken.

Veranderd door JeffreyButer, 01 november 2006 - 12:36


#3

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 01 november 2006 - 18:38

Het Klokhuis heeft pas geleden een uitzending gemaakt waarin ze lieten zien hoeveel calorieŽn er in een kroket zitten. Hiervoor bepaalden ze de gehaltes aan suikers, eiwitten en vetten. Het programma is natuurlijk geen chemisch nauwkeurig recept, maar het geeft wel een idee wat voor een technieken je nodig hebt om in een raar mengsel als een kroket of een afvalbak een totaalgehalte aan suikers te bepalen.

Voor de uitzending:
http://www.hetklokhu...ams/welcome.cfm

Zoek onder "Biologie" naar "CalorieŽn"

#4

Pieter122

    Pieter122


  • >25 berichten
  • 74 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 november 2006 - 14:46

Snap ik even niet.
HPLC is toch gaschromatografie ?

#5

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 04 november 2006 - 14:56

Nee, HPLC is High Performance Liquid Chromatography. GC is Gas Chromatography

#6

Happyjeroen

    Happyjeroen


  • >100 berichten
  • 168 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 november 2006 - 19:48

Nee, HPLC is High Performance Liquid Chromatography. GC is Gas Chromatography

High Pressure Liquid Chromatography... :oops:

#7

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 04 november 2006 - 21:19

Nee, High Performance. Vroeger werd er wel gesproken van High Pressuer, maar dat is een tijd terug al veranderd.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#8

Happyjeroen

    Happyjeroen


  • >100 berichten
  • 168 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 november 2006 - 22:05

Mijn excuses :oops: , het blijkt inderdaad een verouderde (/foute) benaming, hoewel op mijn universtiteit nog over High Pressure wordt gepraat.

#9

Pieter122

    Pieter122


  • >25 berichten
  • 74 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 november 2006 - 23:38

Pressure of performance.....
Maar hoe bepaal ik het suikergehalte als ik niet beschik over dergelijke apparatuur ?
Ik heb iets gevonden over Nielse-en nog wat reagens, maar er staat geen beschrijving bij. Het zou een koperoplossing zijn. Kan dat kloppen ?
Alvast bedankt.

#10

Jeffrey_Buter

    Jeffrey_Buter


  • >250 berichten
  • 857 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 05 november 2006 - 10:53

Volgens mij is dat net als het Benedict's reagens een reagens om suikers aan te tonen en niet om ze kwantitatief te bepalen. Bij de reactie maak je gebruik van het reducerende vermogen van de suikers.

Voor een kwantitatieve bepaling zou ik dan naar de universiteit gaan. Die heeft de aparatuur wel. Jou vraag is een beetjes vervelend aangezien je de verreweg makkelijkste analysemethode niet kan gebruiken, namelijk HPLC.

En die P staat tegenwoordig voor performance. Vroeger stond het voor Pressure.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures