Springen naar inhoud

Molaire massa bepalen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

barrie

    barrie


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 november 2006 - 10:03

Voor school zijn wij momenteel bezig met een practicum dat zich toespitst op een onbekend zout. Een van de vele vragen die wij moeten beantwoorden is wat de molmassa van die zout is. Zouden jullie wellicht jullie kennis op dit punt met ons willen delen en ons nader kunnen inlichten over mogelijke werkwijzen en eventueel nuttige tips. Zeer gaarne..



Grts, Barrie & Priscilla

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Napoleon1981

    Napoleon1981


  • >1k berichten
  • 2399 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 november 2006 - 10:20

Een van de vele vragen.....

Welke vragen staan er voor? Zou je misschien langzaam naar het antwoord toe werken?

#3

Jooken

    Jooken


  • >250 berichten
  • 677 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 november 2006 - 14:23

Vriespuntsverlaging is een goede techniek hiervoor. Bedenk wel dat een zout splitst in ionen, en dat vriespuntsverlaging een colligatieve eigenschap is, dus gerelateerd aan het aantal deeltjes.

Verder ga je de proef allicht moeten uitvoeren bij verschillende verdunningen, en extrapoleren naar oneindige verdunning, om effecten van de associiatie van deeltjes uit te sluiten.

Ik heb zelf ooit een dergelijke proef gedaan om de molmassa van naftaleen te bepalen, en dat kwam uit met een nauwkeurigheid van 0,01 g/mol.

#4

motormuis_CF

    motormuis_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 13 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 november 2006 - 12:15

Vriespuntsverlaging is een goede techniek hiervoor. Bedenk wel dat een zout splitst in ionen, en dat vriespuntsverlaging een colligatieve eigenschap is, dus gerelateerd aan het aantal deeltjes.

Verder ga je de proef allicht moeten uitvoeren bij verschillende verdunningen, en extrapoleren naar oneindige verdunning, om effecten van de associiatie van deeltjes uit te sluiten.

Ik heb zelf ooit een dergelijke proef gedaan om de molmassa van naftaleen te bepalen, en dat kwam uit met een nauwkeurigheid van 0,01 g/mol.

ken je niet kijken met een dichtheids bepaling?

#5

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 12 november 2006 - 14:32

Kun je dan ruiken hoeveel deeltjes je in je pot hebt?

Veranderd door FsWd, 12 november 2006 - 14:32


#6

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 12 november 2006 - 15:50

FsWd heeft wel gelijk, maar is niet heel duidelijk. Een dichtheidsbepaling geeft gram/liter. Dan weet je nog steeds niet hoeveel gram een mol deeltjes weegt, behalve als je kunt ruiken hoeveel mol er in een liter zit....

#7

Happyjeroen

    Happyjeroen


  • >100 berichten
  • 168 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 november 2006 - 19:39

Je zou een (bekend) gedeelte kunnen droogkoken...

#8

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 12 november 2006 - 19:46

En wat wil je dan daarmee bepalen? Dan heb je nog steeds alleen een x aantal gram.

#9

Happyjeroen

    Happyjeroen


  • >100 berichten
  • 168 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 november 2006 - 21:59

Verrek... :oops: Met massaprocent kom je ook niet verder inderdaad...

#10

cipherIX

    cipherIX


  • >100 berichten
  • 181 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 november 2006 - 11:38

is de eerste (groffe) stap niet - het bepalen uit welke elementen (metalen / niet-metalen) het onbekende zout bestaat ... :oops:





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures