Springen naar inhoud

Waarom blanco proef?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

marco90

    marco90


  • >25 berichten
  • 39 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 november 2006 - 05:10

Waarom moet er een blanco proef uitgevoerd worden?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

drune134

    drune134


  • >250 berichten
  • 873 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 november 2006 - 07:26

om mogelijke storing van allerlei gebruikte chemicaliŽn behalve je te bepalen analiet zichtbaar te maken en er eventueel voor te corrigeren.
Bij een titratie is het bv de druppel die je indicator verbruikt (omslagpunt), bij LC-GC de invloed van bv je matrix, etc.

Naschrift:
Ik neem aan dat je 'blanco' bedoelt i.p.v. 'blaco'

# Moderatoropmerking
Beryllium: spelfoutje aangepast :oops:

Veranderd door Beryllium, 09 november 2006 - 08:19


#3

Adriaan_CF

    Adriaan_CF


  • >100 berichten
  • 161 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 november 2006 - 12:12

Een "blanco" bepaal je - met een standaard (product) monster of zonder monster, meestal* zowel met als zonder - om te controleren of de gebruikte apparatuur, de gebruikte chemicaliŽn en de gebruikte instellingen kloppen.

Ook kan een blanco iets zeggen over je werkwijze; doordat de een dingen nťt iets anders doet dan de ander (zeker bij bepalingen die meerdere handelingen vragen) zijn verschillen te compenseren.




* zeker bij een contra titratie bepaling

Veranderd door Adriaan, 09 november 2006 - 12:14


#4

noepje

    noepje


  • >100 berichten
  • 106 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 november 2006 - 12:31

je gebruikt altijd een blanco om te controleren of je alle handelingen wel goed gedaan hebt en of de chemicalien nog wel goed zijn. Bij analytische chemie gebruik je altijd een blanco.

#5

Napoleon1981

    Napoleon1981


  • >1k berichten
  • 2399 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 november 2006 - 14:42

In een blanco laat je vaak een reagens weg, of het analiet.

Verwar een blanco niet met een positieve controle [!]

#6

drune134

    drune134


  • >250 berichten
  • 873 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 november 2006 - 10:47

je gebruikt altijd een blanco om te controleren of je alle handelingen wel goed gedaan hebt en of de chemicalien nog wel goed zijn.


Ik krijg de indruk, ben bang, dat je de term 'blanco' verwisselt met 'standaard controle monster'.
De eerste gebruik je om mogelijke storingen van de gebruikte chemicaliŽn zichtbaar te maken.

De tweede gebruik je om inzichtelijk te maken of je de bepaling goed hebt uitgevoerd, handelingen goed gedaan en goede chemicaliŽn gebruikt.

Bij analytische chemie gebruik je altijd een blanco.


Het zou heel verstandig zijn als je dat altijd doet, kon doen.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures