Springen naar inhoud

[scheikunde] Kwantitatieve bepaling mengsel


  • Log in om te kunnen reageren

#1

allotp

    allotp


  • >25 berichten
  • 86 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 november 2006 - 12:46

Voor een opdracht met school moeten we een onbekend mensel van 250 ml kwantitatief analyseren.

Inventarisatie van aanwezige stoffen:
1) water
2) alcohol
3) zout: Na2CO3, NaCl of Na2SO4
4) glucose, C6H12O6
5) zuur/base: natronloog of zoutzuur, HCl en NaOH.
6) kleurstof: methyloranje, methylrood of thymolblauw.


Nu hebben we gebraindstormd
Water: H2O
ē Karl Fisher titratie.

Alcohol: Methanol, Ethanol…etc.
ē GLC

Zout: Na2CO3, NaCl of Na2SO4
ē Neerslagreactie met filtratie.

Glucose: C6H12O6
ē Nog onbekend

Zuur/base: Natronloog of zoutzuur dus HCl of NaOH.
ē Titratie met HCl of NaOH

Kleurstof:
ē Nog onbekend


Er zijn een aantal problemen. Bijv:
als een van de kleurstoffen een waterstof afsplitst kun je niet via titratie zuur/base bepalen.



Iemand suggesties of tips?
Kan iemand ons op weg helpen?

Bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

phj

    phj


  • >250 berichten
  • 497 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 november 2006 - 17:01

Ik zie je punt niet.
Als een van de kleurstoffen H+ afsplitst, draagt het zelf ook mee aan de zuurheid van het mengsel.
Als je dan wil titreren kan je dit toch gewoon meetellen.
Als je last hebt van kleurstoffen zijn er diverse scheidingsmethodes.

#3

allotp

    allotp


  • >25 berichten
  • 86 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 november 2006 - 18:38

kwantitatief analyseren betekent de hoeveelheden bepalen van alles.

dus ook van het zuur. Als de kleurstoffen hieraan bijdragen kun je ze zo niet bepalen.

#4

saturnus ans

    saturnus ans


  • >100 berichten
  • 162 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 november 2006 - 19:46

Zoeken op chemieforum en google helpt!:

Glucose bepaling

Voor alcohol is GC ook mogelijk... klik

Kleurstofbepaling

#5

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 21 november 2006 - 22:05

Ik kan je nog verder in de put helpen: alledrie de kleurstoffen die je noemt zijn pH-indicatoren. Hoe denk je dat die gevoelig zijn voor de pH?

#6

allotp

    allotp


  • >25 berichten
  • 86 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 november 2006 - 19:34

mm...niet zo slim van mij.... :oops:
t kwartje is gevallen...

#7

allotp

    allotp


  • >25 berichten
  • 86 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 november 2006 - 19:37

titreren is dus geen optie aangezien de kleurstoffen zuur (H) opnemen.

Iemand een ander idee hoe je het zuur/base kwantitatief kan bepalen?

#8

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 25 november 2006 - 13:02

Als een van de kleurstoffen H+ afsplitst, draagt het zelf ook mee aan de zuurheid van het mengsel.
Als je dan wil titreren kan je dit toch gewoon meetellen.


Ik ben het hiermee eens. Je kunt volgens mij gewoon een titratie doen. Vanwege de aanwezigheid van kleurstoffen zou ik het met een pH-meter doen.
Overigens zal de concentratie van de kleurstof veel lager zijn dan de totale concentratie aan zuur of base. De bijdrage van de kleurstof zal klein zijn.

Voor wat betreft de kleurstoffen. Uit de opgave begrijp ik dat er ťťn kleurstof aanwezig. Het is immers: of, of...
Als het monster helder is, gezien de mogelijk aanwezgide stoffen verwacht ik dat wel, dan zou je het volgende kunnen doen:
Bepaal aan de hand van de kleur van het monster eerst welke kleurstof aanwezig is. Maak standaardoplossingen van deze kleurstof en geef ze m.b.v. zoutzuur of natronloog dezelfde pH-waarde als het monster. Met behulp van een spectrometer kun je zo eenvoudig de concentratie van die kleurstof bepalen.

Bij de bepaling van het gehalte aan zout zet je eenvoudig neer: neerslagreactie en filtratie. Dit is zeker een mogelijkheid, maar weet je al hoe je precies gaat bepalen welk zout aanwezig is en hoe je het gehalte gaat bepalen?

#9

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 25 november 2006 - 23:29

Overigens zal de concentratie van de kleurstof veel lager zijn dan de totale concentratie aan zuur of base. De bijdrage van de kleurstof zal klein zijn.

Als je zo'n kleurstof als indicator gebruikt, dan doe je dat natuurlijk zo. Maar als je een raar monster krijgt hoeft dat natuurlijk helemaal niet zo te zijn!

Net als een spectrofotometer kun je met het blote oog ook alleen extincties van tussen 0,1 en 1,0 met een beetje nauwkeurigheid kwantitatief inschatten. Als er een beetje meer kleurstof inzit kun je dus door matching geen betrouwbare concentratiemeting doen.

Als de kleurstoffen erin zitten kun je waarschijnlijk wel een mooie pH grafiek maken waar je misschien veel aan kunt zien!

#10

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 26 november 2006 - 11:20

Net als een spectrofotometer kun je met het blote oog ook alleen extincties van tussen 0,1 en 1,0 met een beetje nauwkeurigheid kwantitatief inschatten. Als er een beetje meer kleurstof inzit kun je dus door matching geen betrouwbare concentratiemeting doen.


Dat is zo, maar dan kun je het monster verdunnen, tot de extinctie tussen deze waarden ligt. De pH moet dan wellicht worden bijgeregeld tot de oorspronkelijke waarde.

#11

allotp

    allotp


  • >25 berichten
  • 86 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 november 2006 - 09:58

Als de kleurstoffen erin zitten kun je waarschijnlijk wel een mooie pH grafiek maken waar je misschien veel aan kunt zien!

dus:
ph op 1, 2, 3, 4 enz instellen en de kleur waarnemen.

Deze methode is misschien geschikt om er achter te komen om welke kleurstof het gaat....maar hoe bepalen we deze dan kwantitatief?

#12

allotp

    allotp


  • >25 berichten
  • 86 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 november 2006 - 10:28

Bij de bepaling van het gehalte aan zout zet je eenvoudig neer: neerslagreactie en filtratie. Dit is zeker een mogelijkheid, maar weet je al hoe je precies gaat bepalen welk zout aanwezig is en hoe je het gehalte gaat bepalen?

een overmaat van zout, dat bestaat uit een ion dat neerslaat met een van de drie andere ionen uit de zouten, toevoegen.

Filtreren en de massa van de neerslag bepalen.

M.b.v. neerslagvergelijking kun je met de stoichiometrische coefficienten en molmasse de massa van het ion kwantitatief bepalen.



Klopt toch!?

#13

allotp

    allotp


  • >25 berichten
  • 86 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 november 2006 - 10:45

Voor alcohol is GC ook mogelijk... klik

GC is een goede optie ja.

maar is een simpele destilatie niet veel makkelijker?
Ik dacht zo dat (bijna) behalve water en alcohol zal terecht komen in het destilaat aangezien:

3) zout: Na2CO3, NaCl of Na2SO4
4) glucose, C6H12O6
6) kleurstof: methyloranje, methylrood of thymolblauw.

allemaal een hoog kooppunt hebben aangezien het macromoleculen zijn c.q. zouten een hoog kookpunt hebben.


5) HCl heeft een kookpunt van 48 graden Celcius; NaOH heeft een kookpunt van 1380 graden Celcius.

Dus HCl zal eerst verdampen, zodra de temperatuur weer stijgt is theoretisch al het HCl verdampt.

Maar heeft iemand verstand van "opgeloste ionen" en verdampen???

#14

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 27 november 2006 - 12:41

een overmaat van zout, dat bestaat uit een ion dat neerslaat met een van de drie andere ionen uit de zouten, toevoegen.

Filtreren en de massa van de neerslag bepalen.

M.b.v. neerslagvergelijking kun je met de stoichiometrische coefficienten en molmasse de massa van het ion kwantitatief bepalen.



Klopt toch!?


Ja dat klopt. Maar ik vroeg me af of je al bepaald had welk zout je daarvoor gaat gebruiken en, om te beginnen, hoe je gaat bepalen wŤlk zout in je oplossing zit. :oops:

#15

Martin.h

    Martin.h


  • >25 berichten
  • 54 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 27 november 2006 - 15:08

Ik zit net even te kijken in de neerslag tabel, maar je kan in der daad niet met neerslagen hoeveel er van elke zout aanwezig is. Je bent dan namelijk alle zouten tegelijkertijd te bepalen en maak je geen onderscheid tussen de verschillende zouten.

Er zit dus niks anders op dan te kijken hoeveel chloorionen (Volhard), sulfiet- en carbonaationen er in de oplossing zitten.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures