Springen naar inhoud

[scheikunde] goosteenontstopper


  • Log in om te kunnen reageren

#1

ivotjuh

    ivotjuh


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 november 2006 - 09:07

hallo,
voor een werkstuk voor scheikunde moet k een werstuk maken over de gootsteenontstopper... :oops: [!] wie kan mij hierbij helpen?? ik ben al wezen kijken in een winkel op de verpakking maar daar kon ik weinig mee...alvast bedankt ivo

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

woelen

    woelen


  • >1k berichten
  • 3145 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 november 2006 - 09:38

Wat moet je hierover schrijven? De werking van gootsteenontstopper?

Er zijn twee soorten, de ene is gebaseerd op natriumhydroxide, de andere op zwavelzuur. Tegenwoordig heb je ook allerlei chemische cocktails, die effectiever kunnen zijn, maar de goedkope simpele gootsteenontstoppers zijn (vrijwel) puur natriumhydroxide of zwavelzuur.

De werking van natriumhydroxide is gebaseerd op het vermogen om allerlei organische materialen te verzepen. Vetachtige moleculen worden afgebroken in stukken, die in water kunnen oplossen. Ook allerlei stoffen als haar, huidresten e.d. worden op een soortgelijke manier afgebroken. Een algemene reactievergelijking geven is nog niet zo heel eenvoudig. Het komt er op neer dan een ester wordt opgebroken in zijn twee delen (alcohol + zuurrest zout).

De zwavelzuur variant werkt op soortgelijke manier. Zowel zeer sterke zure condities als zeer sterke basische condities kunnen leiden tot opbreken van ester-structuren. Hierbij wordt water gekoppeld aan de ester als volgt:

R-O-C(O)-R' + H2O ---> R-O-H + HO-C(O)-R'

Hierbij zijn R en R' (grote) organische structuren met een heleboel C's, H's, O's en evt. nog andere elementen. Normaal reageert water niet met dit soort stoffen, maar het sterke zuur of de sterke base maken deze netto reactie mogelijk via een aantal tussenstappen, dus eigenlijk zou je het kunnen zien als een katalysator.

#3

Chemistry Master

    Chemistry Master


  • >100 berichten
  • 219 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 november 2006 - 22:37

Ik weet niet of ik 't mag vragen hier. Maar kun je 'n merk noemen van gootsteenontstopper op basis van zwavelzuur? Met NaOH krijgen we 't bad nog niet lekker ontstopt. :oops:

#4

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 22 november 2006 - 22:54

Mja :oops:, misschien zwavelzuur? Dat is in bouwmarkten gewoon verkrijgbaar in 96%-vorm.

Wel even verdunnen met water (aub water eerst in de emmer en dan pas het zuur [!] ), anders gaat je bad eraan.

#5

woelen

    woelen


  • >1k berichten
  • 3145 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 november 2006 - 15:37

FsWd, juist niet verdunnen met water. Ze verkopen niet voor niets geconcentreerd zwavelzuur, anders werkt het nog niet. Anders zou het wel verdund in de fles verkocht worden om mensen niet zelf die riskante verdun actie te laten doen.

http://www.onlinebou...duct=SUPVLQA715

Ongeveer een kwart van de inhoud van die fles in het putje schenken. Check wel eerst waaruit de afvoer bestaat. Aluminium buizen en bepaalde weke plastics worden aangetast of vervormd door de hitte. Ook oppassen als je dit in het putje schenkt voor plotseling spatten. Er komt een enorme hoeveelheid warmte vrij als je de ontstopper in het putje schenkt.

#6

phj

    phj


  • >250 berichten
  • 497 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 november 2006 - 21:19

Het lijkt mij wel spectaculair als iemand eerst een fles NaOH leeggooit in het bad, en denkt: hij doet het niet, er moet maar een fles zwavelzuurontstopper eroverheen. :oops:

#7

ivotjuh

    ivotjuh


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 november 2006 - 18:35

Ja woelen,....

ik moet de werking juist beschrijven van de gootsteen ontstopper... volgens mij is de werking van zwavelzuur ontstopper makkelijker te omschrijven dan de natriumhydroxide... Geplaatste afbeelding Geplaatste afbeelding Geplaatste afbeelding :oops: kun je me hierbij helpen??

groeten ivo....

#8

epiphonix

    epiphonix


  • >250 berichten
  • 915 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 november 2006 - 18:47

Je moet ook niet steeds de gemakkelijkse weg kiezen...

Lijkt me niet zo gevaarlijk zuur en base mengen? Of krijg je dan te veel warmte ontwikkeling?

#9

phj

    phj


  • >250 berichten
  • 497 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 november 2006 - 18:53

NaOH oplossen in water: sterk exotherm
H2SO4 oplossen in water: sterk exotherm
Zuur-basereactie (waarbij water ontstaat): sterk exotherm

#10

woelen

    woelen


  • >1k berichten
  • 3145 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 november 2006 - 22:53

Ja woelen,....

ik moet de werking juist beschrijven van de gootsteen ontstopper... volgens mij is de werking van zwavelzuur ontstopper makkelijker te omschrijven dan de natriumhydroxide... Geplaatste afbeelding Geplaatste afbeelding Geplaatste afbeelding :oops: kun je me hierbij helpen??

groeten ivo....

Ik heb toch al een uitleg gegeven aan het begin van dit topic? Die uitleg geldt ook voor NaOH. Als er iets niet duidelijk is aan dat verhaal, geef dat dan even aan en geef ook aan wat er onduidelijk is, dan kan ik je misschien weer verder helpen.

Het gaat er dus om dat sterke NaOH-oplossingen grote organische moleculen met ester structuren of peptide structuren (O en N verbindingen) opbreekt in kleinere stukken op een heel specifieke manier, zoals ik in mijn eerste reply aangaf.

#11

phj

    phj


  • >250 berichten
  • 497 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 november 2006 - 09:56

Ja woelen,....

ik moet de werking juist beschrijven van de gootsteen ontstopper... volgens mij is de werking van zwavelzuur ontstopper makkelijker te omschrijven dan de natriumhydroxide... Geplaatste afbeelding  Geplaatste afbeelding  Geplaatste afbeelding  :oops:  kun je me hierbij helpen??

groeten ivo....

Ik heb toch al een uitleg gegeven aan het begin van dit topic? Die uitleg geldt ook voor NaOH. Als er iets niet duidelijk is aan dat verhaal, geef dat dan even aan en geef ook aan wat er onduidelijk is, dan kan ik je misschien weer verder helpen.

Het gaat er dus om dat sterke NaOH-oplossingen grote organische moleculen met ester structuren of peptide structuren (O en N verbindingen) opbreekt in kleinere stukken op een heel specifieke manier, zoals ik in mijn eerste reply aangaf.

Peptidestructuren?
Dat wist ik nog helemaal niet.
Dan ga ik binnenkort een eitje proberen te ontbakken. 8-[

#12

scientist 1

    scientist 1


  • >250 berichten
  • 448 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 november 2006 - 16:23

Dan ga ik binnenkort een eitje proberen te ontbakken.


Eiwit bestaat uit een keten van aminozuren. Deze keten heeft een ingewikkelde ruimtelijke structuur. Door het baken vernietig je deze structuur. Maar je houd nog altijd een polypeptideketen over. Als je NaOH toevoegt breek je deze keten af en ontstaan er aminozuren. Aminozuren zijn geen eiwitten dus kun je door NaOH toe te voegen een eitje niet ontbakken.

#13

phj

    phj


  • >250 berichten
  • 497 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 november 2006 - 18:32

Dan ga ik binnenkort een eitje proberen te ontbakken.


Eiwit bestaat uit een keten van aminozuren. Deze keten heeft een ingewikkelde ruimtelijke structuur. Door het baken vernietig je deze structuur. Maar je houd nog altijd een polypeptideketen over. Als je NaOH toevoegt breek je deze keten af en ontstaan er aminozuren. Aminozuren zijn geen eiwitten dus kun je door NaOH toe te voegen een eitje niet ontbakken.

Ehm, volgens mij is dat juist de bedoeling?
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat we elkaar niet goed begrijpen, maar uit Woelens post maakte ik op dat je de peptideverbing kunt verbreken d.m.v. NaOH.
Oftewel: In een gebakken eitje zijn de aminozuren zijn gepolymeriseerd tot een eiwitketen, die met behulp van NaOH weer afgebroken zou moeten kunnen worden tot aminozuren (althans de natriumzouten ervan).

#14

scientist 1

    scientist 1


  • >250 berichten
  • 448 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 november 2006 - 19:24

In een gebakken eitje zijn de aminozuren zijn gepolymeriseerd tot een eiwitketen


In een niet gebakken ei zijn de aminozuren ook gepolymeriseerd tot eiwitten.

Veranderd door scientist 1, 29 november 2006 - 19:25


#15

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 29 november 2006 - 21:32

Het enige wat je met bakken bewerkstelligt, is het stollen van het eiwit. Dit komt doordat de tertiaire en quartenaire structuren uiteen vallen en je dus een soort van klompje krijgt. Als jij met NaOH de eiwitten weer in de juiste vorm gevouwen krijgt, dan nomineer ik je meteen voor de nobelprijs in de geneeskunde. :oops:





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures